Hardlopen, Krachttraining

Hardloopspecifieke krachttraining

Krachttraining is een goede aanvulling op hardlopen. Ook al wil je misschien liever niet naar binnen toe om dit te doen, toch is hardloopspecifieke krachttraining dé kers op de taart in jouw trainingsregime. Dit komt doordat hardloopspecifieke krachttraining spierversterkend en blessure-preventief is.

IMG_3070-392sdfsd

Waarom krachttraining voor hardlopers?

Dat hardlopen een grote aanslag kan zijn op de gewrichten en pezen rond de knie en heup is bij veel lopers wel bekend. Door krachtoefeningen te doen kun je botten, pezen en spieren sterker maken en daarmee blessures voorkomen. Bijkomende voordelen zijn dat je er sneller van kunt worden door de toename van type II (snelle) spiervezels en je lichaam steeds efficiënter en sneller zal worden in het verwerken van een training.

Verschillende spiervezeltypes

Onze spierbundels bestaan uit verschillende soorten vezels. Type I en type II, om ze maar even grofweg in te delen. Type I vezels zijn spiervezels die lekker lang kunnen doorgaan, niet explosieve kracht geven, maar als je een type I spiervezel aan het werk zet, dan kan hij heel lang doorgaan. Zoals bij een marathonloper.
Type II vezels zijn juist het tegenover gestelde. Ze werken snel, explosief, maar kunnen helaas niet zo lang kracht geven. Lees ook eens de blog: verschil tussen bodybuilding en krachtrraining voor hardlopers.

Wordt je meteen “bulky”?

Kort antwoord: Nee!! Er zit heel veel verschil tussen de krachttraining die je doet om beter hard te lopen en hoe een bodybuilder traint. Daarnaast zijn de meeste echt gespierde types al jarenlang gefocust op krachttraining en voeding. Dat is echt het andere uiterste in het spectrum van krachttraining.

De juiste training voor hardlopers

Als je traint om een betere hardloper te worden, dan zullen veel van de krachttrainingsoefeningen zich vooral richten op het versterken van bepaalde ketens in je lichaam. Heb je geen sterke voeten, dan heb je meer kans op blessures. (zelfs 60% minder kans op blessures als je sterke voeten hebt, lees deze blog). Heb je last van kniepijn, dan zit er een grote kans in dat je een deel van je beenspieren niet goed genoeg traint met alleen hardlopen.

Heb je last van je schouders? Dan zit er best een kans in dat dat effect heeft op je arm- inzet en daarbij jouw heup overbelast. Krachttraining heeft dus, behalve om jouw sportprestatie te boosten, veel meer effect op je lichaam.

IMG_3634-448sdfsd

Wat is hardloopspecifieke krachttraining?

Het verschil tussen “gewone” krachttraining en hardloopspecifieke krachttraining zit in de transitie van krachttraining naar de doelbeweging. Ultimate Instability is een hele goede trainingstool voor sportspecifieke krachttraining.

Als personal trainer gebruiken we de nieuwste technieken om jouw sportprestatie te verbeteren. Tijdens de trainingen komen oefeningen voorbij die spieren versterken (krachttraining met gewichten of apparaten), het uithoudingsvermogen vergroten (de anaërobe drempel opzoeken om de zuurstofopname in het lichaam te bevorderen) en explosiviteit te vergroten (onder andere sprongkracht). Elke training is een combinatie van oefeningen voor onder- en bovenlichaam om alles is in balans te houden. Want hardlopen doe je met zóveel spieren in in je lichaam!

IMG_3813-470sdfsd

Maak tijd voor krachttraining

Wanneer moet je naast je hardloopuren ook nog aan krachttraining doen? Tsja, dat is inderdaad wel even een vraag. De meeste hardlopers hebben geen zin om in zo’n muffe gym te zitten. Nee, wij lopers houden van de frisse lucht en open ruimtes. Deels kun je de oefeningen buiten doen, zonder attributen of zware gewichten. Maar sommige oefeningen hebben wat meer nodig.

In de schema’s van Lopen met een Lach wordt, in overleg met jou, een bepaalde dag gekozen en aan de hand daarvan wordt het schema aangepast. Je wilt liever geen pittige training op dezelfde dag als je powerrrr- up dag. Kom bij ons trainen en we leren jou hoe je sneller én sterker kan worden!

IMG_3127-399sdfsd

Een gedachte over “Hardloopspecifieke krachttraining”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.