Hardlopen, Krachttraining

Hardloopspecifieke krachttraining

Krachttraining is een goede aanvulling op hardlopen. Dit omdat hardloopspecifieke krachttraining spierversterkend en blessure-preventief is. Een Powerrrr Up met hardloopspecifieke krachttraining kan dus heel veel goed doen!

IMG_3070-392sdfsd

Waarom krachttraining voor hardlopers?

Dat hardlopen een grote aanslag kan zijn op de gewrichten en pezen rond de knie en heup is bij veel lopers wel bekend. Door krachtoefeningen te doen kun je botten, pezen en spieren sterker maken en daarmee blessures voorkomen. Bijkomende voordelen zijn dat je er sneller van kunt worden door de toename van type II (snelle) spiervezels en je lichaam steeds efficiënter en sneller zal worden in het verwerken van een training.

Verschillende spiervezeltypes

Onze spierbundels bestaan uit verschillende soorten vezels. Type I en type II, om ze maar even grofweg in te delen. Type I vezels zijn spiervezels die lekker lang kunnen doorgaan, niet explosieve kracht geven, maar als je een type I spiervezel aan het werk zet, dan kan hij heel lang doorgaan. Zoals bij een marathonloper.
Type II vezels zijn juist het tegenover gestelde. Ze werken snel, explosief, maar kunnen helaas niet zo lang kracht geven. In dit Youtube filmpje wordt dit heel leuk uitgelegd.

De juiste spieren trainen met krachttraining voor hardlopers

Je kunt grofweg stellen dat sprinters vooral veel type II vezels en marathonners type I. Maar als je ook wat sneller wilt worden, dan wil je dus ook wat meer type II. Ergens tussen type I en II vezels zit een soort dat je kunt ombouwen naar óf de snelle óf het andere type vezel. Met krachttraining kun je ze richting type II krijgen.

IMG_3634-448sdfsd

Wat is hardloopspecifieke krachttraining?

Het verschil tussen “gewone” krachttraining en hardloopspecifieke krachttraining zit in de transitie van krachttraining naar de doelbeweging. Ultimate Instability is een hele goede trainingstool voor sportspecifieke krachttraining.

Wij geven krachttraining speciaal voor hardlopers, met Ultimate Instability. Tijdens de trainingen komen oefeningen voorbij die spieren versterken (krachttraining met gewichten of apparaten), het uithoudingsvermogen vergroten (de anaërobe drempel opzoeken om de zuurstofopname in het lichaam te bevorderen) en explosiviteit te vergroten (onder andere sprongkracht). Elke training is een combinatie van oefeningen voor onder- en bovenlichaam om alles is in balans te houden. Want hardlopen doe je met zóveel spieren in in je lichaam!

IMG_3813-470sdfsd

Maak tijd voor krachttraining

Wanneer moet je naast je hardloopuren ook nog aan krachttraining doen? Tsja, dat is inderdaad wel even een vraag. De meeste hardlopers hebben geen zin om in zo’n muffe gym te zitten. Nee, wij lopers houden van de frisse lucht en open ruimtes. Deels kun je de oefeningen buiten doen, zonder attributen of zware gewichten. Maar sommige oefeningen hebben wat meer nodig.

In de schema’s van Lopen met een Lach wordt, in overleg met jou, een bepaalde dag gekozen en aan de hand daarvan wordt het schema aangepast. Je wilt liever geen pittige training op dezelfde dag als je powerrrr- up dag. Kom bij ons trainen en we leren jou hoe je sneller én sterker kan worden!

IMG_3127-399sdfsd

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.