Voetentraining

Sterke voeten als basis

Voor een sterke fundering in sport werd er lang gedacht dat een sterke core de basis is. Steeds meer blijkt niet alleen de core, maar ook de voeten zeer belangrijk te zijn voor een goede basis. Door de unieke relatie die de voet met de grond heeft, heeft de kracht en structuur in de voet heel veel impact op elk aspect van ons postuur en bewegingen. Uit recent onderzoek blijkt de stand van je voet zelfs relatie te hebben met ongewenst urine verlies.  

Chronisch gebruik van schoenen die niet geschikt zijn voor jouw voet, inactiviteit en oude blessures kunnen bijdragen aan de vermindering van onze voetenkracht.  Voeten geven heel veel sensorische informatie aan de rest van je lichaam. Zonder deze informatie is je beweging zoiets als hardlopen zonder zicht en of begeleiding. Je kunt je misschien voorstellen dat je lichaam daardoor in een verkrampte beweging gaat. Je kunt zelf testen hoe het er voor staat met jouw voeten, bekijk dit filmpje eens:

Wat kun je doen als je deze test niet positief bent doorgekomen?

Je kunt als eerste vaker je schoenen uit doen en op blote voeten door je huis of door het gras lopen. Je leert je voeten weer opnieuw hun originele functie uit te voeren en geeft ze ruimte. Verder kun je gaan kiezen voor schoenen die geen marshmellow als zool hebben, zoals de schoenen van Vivobarefoot. De voorvoet van deze schoenen is breder, zodat je tenen niet bij elkaar worden geduwd zoals in de meeste andere schoenen. Daarnaast is de zool flexibel en zit er geen versteviging in de hak. Nu zul je misschien denken: ” wat heb ik daar aan? Nou, uit onderzoek is gebleken dat mensen die deze schoenen in hun dagelijks leven dragen, 60 % sterkere voeten hadden na een half jaar. We willen je echter met klem waarschuwen om dit heel rustig op te bouwen, want je lijf heeft in de afgelopen jaren wat achterstand opgelopen. Wil je iets kopen uit de winkel van Vivobarefoot? We mogen je met een code PETRA10 korting geven op de hele collectie.

Onderzoek

Uit onderzoek (van 118 hardlopers is 3 sessies per week voor 8 weken werken aan sterke voet- en enkels en de spieren daarin), is gebleken dat ongetrainde individuen 2,42 keer meer kans hadden op een blessure in het jaar daaropvolgend.

Moeten we nu allemaal terug naar barefoot? Nee, dat hoeft zeker niet! Er zijn voldoende mensen die nog steeds goede sterke voeten hebben, zoals mensen die zware gewichten tillen. Mensen die vaak op blote voeten lopen. Maar ook voor mensen in de gym kan het zeer nuttig zijn om aan hun voeten te werken om juist een sterkere lift te generen. Wij schreven een Sterke Voeten- Plan dat je stap voor stap meeneemt in het verbeteren van jouw voeten.

Sterke voeten als basis

Het herstellen van de hele functie van de voet is zeer nuttig voor alles naar boven: knieën, heupen, bekkenbodem en lage rug. We schreven in deze blog al iets over de andere functie van de voeten: mechanoceptie. De voet zit vanaf je tweede levensjaar ongeveer ingesloten in een schoen met harde zool en dempende werking. Hij leert daardoor af om te voelen. Hij geeft de rest van je lijf minder feedback over wat er moet gebeuren met alle spieren hogerop. Met de zolen en de trainingsmatten van Naboso leert je voet dit opnieuw te ontdekken. Met deze code krijg je korting: LOPENMETEENLACH

In het begin als je de zool gebruikt, lijkt het wel of je voet in brand staat, zoveel stimuli! Maar ook dat went en je krijgt veel meer feedback over hoe je de voet plaats in een beweging zoals lopen.

Met die terug aangeleerde functie van voelen, krijgt je voet meer grip op balans. De “sta op 1 been test” uit het filmpje kun je ook eens uitproberen met je ogen dicht. Kun je dan nog steeds rechtop blijven staan? Je lichaam krijgt heel veel feedback van je ogen, uit je evenwichtsorgaan maar ook uit je voeten. Tenzij ze dus kunnen voelen. Kun jij 15 seconden met je ogen dicht op 1 been staan? Dan ben je geslaagd! Je kunt het trainen op 1 voet het beste oefenen als je bijvoorbeeld je tanden poetst.

Sommige voeten hebben van nature een hoge voetboog, veel voeten zijn heel zwak en vallen een beetje naar binnen. Dan zijn er nog mensen met een hallux valgus, hamertenen, mortons neuroom, plantaris faciitis, achillespees klachten en shin splints. Al deze voeten kunnen wel wat liefde gebruiken Druk op deze knop voor meer informatie over het versterken van je voeten:

Wil je liever via Zoom trainen? Dat kan ook, we bieden alleen geen groepstraining meer aan, aangezien verschillende voeten andere training nodig hebben.

Wil je persoonlijk aan de slag met je voeten? Plan dan direct tijd in voor een (vrijblijvend) gesprek:

6 gedachten over “Sterke voeten als basis”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.