Zoveel verschillende voeten, zoveel verschillende loopstijlen. Het blijft bijzonder om te zien hoe we allemaal in ons leven, anders gaan lopen. Een baby die zijn eerste stapjes zet, tot een volwaardige looppas… daar zit al een wereld van verschil tussen. Gelukkig worden er met heel veel kennis en kunde tegenwoordig enorm veel soorten schoenen gemaakt, passend bij verschillende voeten en loopstijlen. Wat zijn voor jou de beste hardloopschoenen?
Barefoot schoenen of hoge drop
Zoveel schoenen, zoveel theorieĆ«n, zoveel wetenschap. Waar sommigen zweren bij “barefootrunning”, doen sommige merken nu juist meer aan het verhogen van de drop. Het verschilt zo onwijs hoe verschillende mensen lopen! Bij sommige schoenen merk je juist dat je heel erg op je voorvoet wordt gedwongen. Als je dan iemand bent die juist veel contact met je hak maakt, is dat heel vreemd en kan zelfs leiden tot blessures.
Wat is de drop van een schoen?
Drop: het verschil in hoogte tussen de hak en de voorvoet. Drop 8 betekent dat je hak 8mm hoger is dan je voorvoet. Stel je voor dat je 20 cm hoge stiletto hakken aan hebt, dan is de drop 200.
Wat is een barefoot schoen?
Barefoot: het idee dat je op je blote voeten rent. Dat kan bijvoorbeeld met Vivobarefoot schoenen. Er zit geen demping in, het is puur om je voet te beschermen tegen scherpe steentjes e.d. Lees hier meer over het belang van barefoot lopen.
Wat is pronatie?
Pronatie: dat is de kanteling van je voet naar binnen. Als je plat op de grond staat met beide voeten, zakt je voetboog naar de grond. Met een corrigerende schoen wordt dit dus tegen gegaan.
Zooltjes of hardloopschoenen ter correctie van pronatie
Op het correctie- verhaal komen heel veel merken terug. Deels gaan de merken er vanuit dat door goede loophouding/stijl, je lichaam door training vanzelf een rechtere tred aan gaat houden. Ook kan het lichaam door de correctie in een onnatuurlijke positie worden geforceerd, wat juist weer blessures oplevert.
Het is heel begrijpelijk waarom je door schoenen met een goede stevigheid al een eind de goede richting in wordt gestuurd. Door minder aan de binnenkant van je voet in te zakken, blijven enkels, daardoor achillespees, knieĆ«n en daardoor heup rechter. Zeker als je wat langer grondcontact maakt, kan dit diverse blessures te weeg brengen, zoals runner’s knee’s, achillespees klachten, rug en nekklachten.
Bij een goede hardloopspeciaalzaak kun je een loopanalyse laten doen. De specialisten kijken niet alleen naar wat je maat is, maar ook naar welke schoen past bij jouw loop stijl. Heb je brede voeten, een lage voetboog, een hoge wreef? Proneer je iets teveel? Zak je in? Heb je veel of weinig demping nodig? Dat zijn allerlei punten waarnaar gekeken wordt. Bepaalde merken passen nu eenmaal niet bij een bepaalde voet/loophouding. Soms loop je hartstikke scheef van jezelf, maar heb je nooit blessures. Moet je dat dan willen veranderen?!
Ga eerst aan de slag met je loophouding
Ook kan het zijn dat jouw loophouding veel is veranderd in de jaren. Schoenfabrikanten maken hun schoenen volgens eigen zeggen ook elk seizoen beter. Of dat ook beter is voor jou, kan de vraag zijn.
Voor je weer nieuwe hardloopschoenen koopt om iets te corrigeren, kan je aan de slag met jouw eigen loophouding. In dit artikel lees je meer over loopscholing voor hardlopers.
Sterke voeten of sterke schoenen?
Naast een goede looptechniek, zijn ook sterke voeten erg belangrijk om blessures te voorkomen. Wist je dat je jouw voeten ook kan trainen? Sterke voeten zijn de basis van je lichaam. Verwaarloos deze dus zeker niet.
2 gedachten over “De beste hardloopschoenen”