Voeding

Vitamines voor hardlopers

Als hardloper ben je vaak al goed bezig met je gezondheid. Lekker trainen, genoeg rust nemen en goed eten. Goed eten is best wel moeilijk. Want hoe zit het bijvoorbeeld met vitamines voor hardlopers? Overal om je heen zie je reclames voor vitamine supplementen en met de huidige virussen om ons heen, wil je graag fit blijven. Maar welke vitamines zijn belangrijk voor jou als hardloper? Angela van Bodymasters schreef dit:

Is een vitamine C supplement noodzakelijk?

De vraag is of je geld moet uitgeven aan een vitamine C supplement. Het antwoord is nee. Je kan beter investeren in een eetpatroon dat veel fruit en groenten bevat. Zelfs aardappelen bevatten vitamine C. Jouw aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bereik je met een gezond eetpatroon dus met gemak!

Kan je te veel vitamine C hebben?

Hoewel je een teveel aan vitamine C uit plast, kun je klachten krijgen als je veel vitamine C binnenkrijgt (uit supplement). Meer dan 2 gram vitamine C per dag kan leiden tot darmklachten of diarree.

In welke producten vind je vitamine C?

De aanbevolen dagelijks hoeveelheid (ADH) vitamine C is ongeveer 75 mg. .
Hieronder een aantal manieren om aan jouw ADH te komen:
🌱2 kiwi’s (150 gram)= 120 mg
🌱 1 opscheplepel spruitjes (70 gram)= 92 mg
🌱aardbeien (150 gram)= 90 mg
🌱 halve rauwe rode paprika= 90 mg
🌱100 g broccoli = 90 mg


Vitamine C is oplosbaar in water. Groente met deze vitamine kun je daarom het beste in weinig water en niet te lang koken. Liever niet te klein snijden of uitpersen. Vitamine C is namelijk gevoelig voor zuurstof en verhitting.

Denk dus eerst aan gezonde voeding en daarna pas aan alle extra’s. Lopen met een Lach wenst je een gezonde winter en een griepvrij voorjaar!

ANGELA L. OOSTERLING MUÑANTE  is een kwaliteitsgeregistreerde diëtist (BSc, RD), een gecertificeerde specialist in sportdiëtetiek (SCAS), een internationaal gecertificeerd fitness professional door het Amerikaanse Strength and Conditioning Association (NSCA-CPT) en brengt lichaamssamenstellingen in kaart als antropometrist volgens internationaal protocol (ISAK). Samen met haar man zijn zij Bodymasters,

Wij leveren de bouwblokken om te bouwen naar het einddoel, maar bouwen start niet zonder een stabiel fundament. We analyseren en ordenen de startsituatie en de verschillende onderdelen waarvan gezondheid en sportprestatie is opgebouwd.

Een gedachte over “Vitamines voor hardlopers”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.