Een ontsteking in je lichaam, waar dan ook, heeft direct effect op je herstel. Herstel is in deze blog zeer ruim genomen, want herstel is niet alleen fysiek herstel, maar ook mentaal. Een ontsteking op zich is een goed herstelmechanisme van je lichaam. Het is namelijk de reactie van je lijf om een prikkel van buitenaf te verwerken. Ook dit is weer in de meest ruime zin van het woord genomen. Je voeding, rust, slaap, training en psychische gezondheid zijn allemaal gelinkt en dat is wetenschappelijk bewezen. In deze blog over ontsteking en herstel leggen we het allemaal uit.
Een prikkel is vaak microbiologisch van aard, dat wil zeggen een infectie door bacterie, virus of schimmel. Daarnaast kan aanraking met een chemische stof, blootstelling aan een straling of een insectenbeet ook zorgen dat je ontstoken raakt.
Een slijmbeursontsteking kan ontstaan door een mechanische overbelasting in een gewricht. Gewrichtsontstekingen kunnen optreden door een minder gewenste immuunreactie van je lichaam, zoals gebeurt bij reuma.
Maar ook voeding geeft een ontstekingsreactie in je lichaam, wist je dat?
Er zijn dus veel cellen in je lichaam aan het werk om te zorgen dat je kunt herstellen. Als je lichaam bezig is om zichzelf beter te maken, kun je deze dingen merken:
Rubor: de buitenste laag wordt rood, door betere doorbloeding richting de infectie
Calor: Je lichaam wordt warmer, zeker op de plek van de ontsteking. Dit heeft te maken met de verbeterde doorbloeding, maar er wordt daadwerkelijk meer warmte gestuurd, zodat de cellen en afweerstoffen harder gaan werken.
Dolor: Je voelt pijn op de plek waar er een ontsteking zit.
Tumor: Rondom de ontsteking ontstaat een zwelling.
Stress en herstel
Zoals je in bovenstaand filmpje hebt kunnen zien, zijn er heel veel cellen (granulocyten eosinofielen, basofielen en neutorofielen), lymfocyten en monocyten aan het werk. Ook reageert je lichaam door de aanmaak van hormonen, zoals cortisol. Dit speelt een belangrijke rol bij het afweersysteem van het lichaam tegen infecties. Cortisol wordt ook wel “stresshormoon” genoemd. Bij lichamelijke of psychische stress neemt de hoeveelheid cortisol in het lichaam normaal gesproken snel toe om te zorgen dat het lichaam de stressvolle situatie te boven komt. Want een ontsteking geeft stress aan je lichaam. Cortisol zorgt ervoor dat je lichaam weer terug kan naar rust.
In deze webinar over slaap leggen we je meer uit wat cortisol doet.
Ontsteking en vetpercentage
Chronische ontstekingswaarden zijn erg gelinkt aan je vetpercentage: hoe meer vet
je hebt, hoe meer ontstekingen je hebt . Vetweefsel geeft pro-ontstekings cytokinen af.
Omdat bloedsuiker van zichzelf ontstekingsopwekkend is, wordt insulineresistentie veroorzaakt door een hoge hoeveelheid vetmassa. Met name een hoge opslag van visceraal vet rondom de lever draagt bij aan het effect van het vetpercentage op chronische inflammatie.
Pijn en vermoeidheid
Heb je al langer klachten van vermoeidheid en ben je regelmatig niet zo lekker? Of heb je echt pijn ergens maar gaat het niet weg? Denk dan eens aan een ontsteking die niet meewerkt. Zeker als je regelmatig traint, kan die ontsteking je op langere termijn echt in de weg gaan zitten.
Krachttraining en ontsteking
Ontstekingen hebben een reputatie om op zichzelf al iets slecht te zijn,
net zoals dat het geval is voor cortisol. Maar je lichaam heeft ontstekingen nodig om te functioneren: ze hebben veel effecten die we juist willen hebben. Het is in principe een signaal voor het immuunsysteem om aandacht te geven aan een bepaald gebied. Deze rol van ontstekingen is ook erg belangrijk bij spiergroei. Krachttraining veroorzaakt namelijk, met de schade die het toebrengt, enorme hoeveelheid ontstekingen binnen het spierweefsel. Het signaleren van die
ontstekingen zorgt ervoor dat spierherstel en spiergroei in gang gezet worden. Maar zoals met alles: teveel is ook niet goed.

Ontsteking en herstel
Interleukine-6 (IL-6) is een belangrijke speler bij de ontstekingsregulatie van spierherstel. Interleukinen zijn cytokinen: kleine eiwitten die dienen als signaleringsmoleculen. IL-6 is interessant omdat deze zowel als pro-ontstekende cytokine, als anti-ontstekende myokine kan voorkomen als reactie op spieraanspanning.
Of IL-6 nu pro- of anti-ontsteking veroorzaakt, hangt af van de concentratie en of deze gestimuleerd wordt door spieraanspanning of vetweefsel. Hoge mate van IL-6
in rust duidt op chronische ontstekingen. Dit is doorgaans niet gewenst en leidt tot slijtage van veel weefsels omdat het immuunsysteem over-actief wordt gehouden (auto-immuun). Chronische ontstekingen zijn gelinkt aan gewrichtsblessures zoals bijvoorbeeld Achillespeesklachten, lage testosteronwaarden en een onderdrukking van spiergroei. (bron: Henselmans PT opleiding)
Spiergroei en spierherstel hangen samen. Zoals je kunt lezen, zijn gewrichtsblessures ook gelinkt aan ontstekingen. Daarom hebben grote sportclubs ook een tandarts in dienst, die ervoor zorgt dat er geen ontstekingen in de mond zitten. Want één van de meest onderschatte ontstekingen is wel die van kiezen of tanden. Voor optimaal herstel is het dus belangrijk om regelmatig de tandarts te bezoeken, Ontstekingen netjes te laten genezen en gezond te eten en te bewegen.
Zoek jij hier een balans in?

Een gedachte over “Ontsteking en herstel”