anatomie, Krachttraining

Myokines

Wat zijn myokines? Myokines zijn fantastische hormonen die door je spieren worden afgescheiden. Ze vallen onder de interleukines, die je ook wel kent als bijvoorbeeld IL-6 en waarover je meer hebt kunnen lezen in Hoe werkt spiergroei.

Ons lichaam heeft verschillende spieren, zoals skeletspierweefsel oftewel dwarsgestreept spierweefsel; hartspierweefsel en glad spierweefsel. Vooral die eerste is superbelangrijk voor het metaboliseren van energie. Dat weet je, want voor spierkracht en voor beweging in het algemeen, heb je energie nodig.

Skeletspier

Daarnaast speelt de skeletspier een belangrijke rol als uitscheidingsorgaan door verschillende myokines vrij te geven. Van deze myokines is interleukine 6 (IL-6) nauw verbonden met skeletspiercontractie. IL-6 activeert het proces van lipolyse oftewel vetverbranding, door vetweefsel dat energie opslaat in beweging te brengen, waardoor energie wordt geleverd voor Bewegen met een Lach. Dit verklaart de gezondheidsvoordelen van regelmatige lichaamsbeweging. Meer hierover lees je terug in dit artikel.

Vriend of vijand

Toch is datzelfde stofje, IL6 ook een boosdoener als het gaat over ontstekingen. Zoals met alles, is teveel van iets ook niet goed. Langdurige stress en daardoor ontsteking, kan zorgen dat IL- 6, dat ook een signaalmolekuul is, er juist voor zorgt dat vet blijft opgeslagen.

Of IL-6 nu pro- of anti-ontsteking veroorzaakt, hangt af van de concentratie en of deze gestimuleerd wordt door spieraanspanning of vetweefsel. Hoge mate van IL-6
in rust duidt op chronische ontstekingen.
 Iets wat je dus echt liever niet wilt. Het kan leiden tot slijtage van veel weefsels omdat het immuunsysteem over-actief wordt gehouden (auto-immuun).

Myokines zijn dus in de juiste mate erg gewenst, maar dezelfde stof afgegeven door vetweefsel juist helemaal niet. Het verklaart ook waarom je gezonder bent met een gezond vetpercentage.

Wat is jouw vetpercentage?

Wat is een gezond vetpercentage? Hoe ouder je wordt, hoe normaler het is dat je vetpercentage omhoog gaat. Dat heb je ook nodig, want vanuit vet kunnen hormonen worden afgescheiden. In deze tabel zie je een indicatie. Heb je net een chemobehandeling ondergaan? Dan heb je grote kans dat je vetpercentage is toegenomen en je spieren zijn afgebroken. Dan is het extra belangrijk om aan de slag te gaan met krachttraining/ beweging.

Lichamelijke activiteit vermindert het risico op een heel scala van ziekten, en lichaamsbeweging kan worden voorgeschreven als medicijn voor leefstijlgerelateerde aandoeningen zoals diabetes type 2, dementie, hart- en vaatziekten en kanker. Dat je sneller herstelt van kanker door te trainen, kun je hier teruglezen.

Er is ook direct effect op andere organen, zoals hersenen, vetweefsel, botten, lever, darmen, alvleesklier, bloedvaten en huid. Hoewel er maar weinig myokines zijn toegewezen aan een specifieke functie bij mensen, is vastgesteld dat de rol van de myokines effect heeft op cognitie, lipide- en glucosemetabolisme, bruin worden van wit vet, botvorming, endotheelcelfunctie, hypertrofie, huidstructuur en tumorgroei. Daarom zijn deze leuke stofjes goede markers als je training wilt monitoren bij mensen met bijvoorbeeld kanker, diabetes of neurodegeneratieve ziekten, zoals Parkinson.

Door op een slimme manier te gaan bewegen, zul je meer myokines aanmaken. In combinatie met stressreductie en gezond eten, krijg je alle voordelen van deze hormoontjes. Wil je zelf starten in de gym? Lees dan ook eens deze blog: zelf trainen in de sportschool. Heb je wat meer hulp nodig en zoek je een stok achter de deur, door een vaste afspraak te maken met een Personal Trainer? Neem dan nu contact op!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.