Blessures, Coaching

Last van een hardloopblessure? Ook jij kunt weer lopen!

Ben jij dol op hardlopen, maar heb je last van een (steeds terugkerende) hardloopblessure? Heb je bijna de hoop opgegeven dat je ooit nog het euforische gevoel van het passeren van de finishlijn gaat ervaren? Dan heb ik goed nieuws voor je: er is hoop! Graag vertel ik je hoe ik dankzij Petra Kerkhove, weer lachend en pijnvrij kan hardlopen.

Hoe het allemaal begon

Mijn naam is Esmar, misschien ken je me wel via de blog Girls Run The World. Hardlopen is mijn lust en mijn leven en er is geen sport die mij zoveel voldoening geeft als hardlopen. Al in mijn tienerjaren begon ik met rennen en jarenlang wist ik niet van het bestaan van blessures. Tot daar een jaar of acht geleden verandering in kwam. Periodes van lekker lopen werden ineens afgewisseld met periodes van blessures en bezoeken aan de fysio. Toch bleef ik altijd positief, want als ik eenmaal weer pijnvrij liep, voelde ik me als herboren. Maar toen de goede periodes steeds korter werden, zakte de moed in mijn hardloopschoenen.

Niet meer hardlopen

In augustus 2022 liep ik mijn laatste 10 kilometer wedstrijd in Rotterdam. Eigenlijk was dat niet verstandig, de knobbels op mijn hielen waren dik en pijnlijk. De wedstrijd heb ik samen met een hardloopmaatje puur op wilskracht uitgelopen. Ik nam weer een paar weken rust en dacht daana wel weer rustig een 5 te rennen. Dat liep helaas anders en tijdens mijn vakantie op Tenerife in oktober kon ik alleen maar strompelen van mijn ligstoel naar het zwembad in plaats van rennend het prachtige eiland te verkennen.

Ik was er helemaal klaar mee en besloot dat hardlopen misschien niks meer voor mij was. Vol overgave stortte me op zwemmen en fitnessen. En toen begon het hardloopvlammetje toch weer te branden en besloot ik contact op te nemen met Petra. Zij had mij ooit met een trainingsschema aan een pr op de 10 kilometer geholpen.

De intake

Mijn idee was dat Petra mij wel een paar oefeningen kon geven voor mijn voeten. Die waren voor mij de oorzaak van al mijn blessures en met sterke voeten zou ik mijn problemen misschien wel op kunnen lossen. “Kom maar langs voor een intake in de Trainingboutique in Amsterdam,” zei Petra. “Zomaar oefeningen geven heeft geen zin. Meten is weten.” En zo geschiedde. Vanaf het eerste moment dat we samen aan de slag gingen, voelde het vertrouwd. De aanpak van Petra is compleet en persoonlijk. Jouw doel is haar doel en ze doet er alles aan om dat waar te maken. Ik voelde me gehoord en was blij dat iemand mij ECHT ging helpen. Heel stiekem begon ik te hopen dat ik ooit weer zou kunnen rennen.

Een persoonlijk schema of de fysio

Na de intake duurde het niet lang voordat Petra met behulp van de metingen een plan van aanpak presenteerde. Een 12-weeks schema met voetentraining, krachttraining, ademhalingsoefeningen en uiteindelijk hardlooptrainingen. Daarbij hoorde ook de aanschaf van een aantal hulpmiddelen, zoals een Aquabag en een BlackBoard. Natuurlijk waren de kosten hoger dan de kosten voor een aantal bezoeken aan de fysio. Maar de beslissing was voor mij niet moeilijk. De fysio heeft voor mij nooit een blijvend positief resultaat opgeleverd. Daarnaast was het schema dat Petra voorstelde niet te vergelijken met een reeks behandelingen bij de fysio. Uiteindelijk gaat het om je gezondheid en je geluk en als ik toch weer zou kunnen hardlopen… “Yes,” zei ik dus tegen Petra. “Dat schema mag je voor mij gaan maken.”

Zo werkt het schema

Vraag jij je af hoe zo’n schema werkt? Dat vroeg ik mezelf ook af. Vooral omdat ik niet in Amsterdam woon, waar Petra haar trainingen geeft, en het niet mijn bedoeling was om regelmatig die kant op te reizen. Ik kan je vertellen dat het supergoed werkt. Je krijgt een overzichtelijk Excel-bestand met tabbladen voor de verschillende trainingen. In mijn geval dagelijkse oefeningen, voetentraining, krachttraining, ademhalingsoefeningen en hardlooptrainingen.

Hoe de oefeningen werken? Ook daar heeft Petra aan gedacht met duidelijke uitlegvideo’s. Natuurlijk is het ontzettend belangrijk dat je de oefeningen op de juiste manier uitvoert. Daarom film je jezelf de eerste keer dat je een nieuwe oefening doet. Die filmpjes stuur je naar Petra en dan laat ze je binnen no-time weten wat je wel en niet goed doet. In het begin voelde dat wat onwennig en ongemakkelijk Ik ben wel gewend om foto’s van een sportende Esmar te maken, maar filmen terwijl je oefeningen doet is toch een ander verhaal.

Gelukkig viel het reuze mee en als je snel hoort of je het wel of niet goed doet, is dat heel fijn. Overigens kun je er ook voor kiezen om personal trainingen online te doen. In mijn geval deed ik de oefeningen liever zelf wanneer dat mij het beste uitkwam. Dat is net wat je prettig vindt en wat bij jouw budget past.

De eerste resultaten

En of ik snel resultaat voelde? Echt wel! Waar ik mezelf in het begin tijdens de dagelijkse ontspanningsoefeningen en voetentrainingen echt een stijve hark voelde, werd ik steeds soepeler. Ineens voelde mijn voeten ook veel vrijer en losser. De oefeningen zorgden ervoor dat ik mijn tenen los van elkaar kon bewegen en mijn voeten met mijn hand zonder problemen alle kanten op kon bewegen. Jarenlang stond ik op met stijve voeten als ik even op de bank had gezeten, en dat had ik niet meer.

Als een blij ei deelde ik mijn ervaringen met Petra, die er net zo blij van werd als ik. Dat bedoel ik dus met persoonlijke aandacht en het gevoel dat er iemand is die het samen met jou gaat fixen. Je moet alle oefeningen uiteindelijk zelf doen, maar het hele proces doorloop je echt samen. 

De eerste hardloopmeters

Heel rustig werkte ik naar mijn eerste hardloopminuten toe. Voordat ik daar aan toe was, moest ik eerst een paar keer per week touwtjespringen. Bloednerveus was ik toen ik voor het eerst weer mijn hardloopschoenen aantrok. Een hele tijd heb ik hardlopen namelijk geassocieerd met pijn in mijn lijf. Je snapt hoe blij ik was toen die pijn uitbleef. Ik voelde wel wat, maar dat was meer een soort spierpijn in mijn voeten.

Natuurlijk liep het niet altijd van een leien dakje. Maar het mooie van Petra is dat ze niet in problemen denkt, maar in oplossingen. Zo had ik ineens last van mijn knie en dacht ik meteen dat alles mis zou gaan. Een belletje met coach Petra stelde me weer gerust. Deze pijn was verklaarbaar en met een aantal aanpassingen kon ik gewoon verder. Zo liep ik door een ongelukkige val in de sportschool een hersenschudding op. Ook daar bood Petra een luisterend oor, door me te wijzen op het belang van rust nemen, wandelen en neusademhaling. Een coach die van alle markten thuis is dus!

En nu?

Ben ik er nu? We komen aardig in de buurt van waar ik wilde zijn. Ik loop pijnvrij en zit bijna weer op de 5 kilometer. Een jaar geleden dacht ik echt dat ik het hardlopen op moest geven. En nu word ik weer zo blij als ik ren en vooral als ik merk dat ik progressie maak. Dat gevoel gun ik iedereen die graag weer pijnvrij wilt hardlopen.

Herken je jezelf in mijn verhaal of heb je een andere blessure waar je maar niet van afkomt? Neem eens contact op met Petra om te kijken wat ze voor jou kan betekenen. Succes en heb je vragen over mijn blessure of schema? Plaats dan een reactie onder deze blog. Ik help je graag, net als Petra.

3 gedachten over “Last van een hardloopblessure? Ook jij kunt weer lopen!”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.