Geen categorie

Hardlopen op neusademhaling

Hardlopen op neusademhaling als minimaal 1 van de trainingen in je schema heeft heel veel voordelen. Ademhalen via de neus in plaats van door de mond heeft ook als je niet aan het trainen bent, veel voordelen. Ik raad het iedere hardloper aan!

Voordelen van neusademhaling

  • Spieren kunnen beter zuurstof opnemen
  • De longen krijgen meer zuurstof binnen
  • De ademhalingstechniek met je ademhalingsspieren wordt versterkt.
  • Het beschermt je tanden en kiezen. (Hardlopers hebben sneller last van gaatjes doordat de slijmvliezen uitdrogen in de mond)
  • Het biedt bescherming tegen inspanningsasthma
  • Door je diafragma te trainen door neusademhaling, krijg je vanzelf een betere core.
  • Je zult een betere CO2 tolerantie krijgen en daardoor met minder zuurstof een betere sportprestatie neerzetten
  • Jouw herstel zal beter en sneller zijn
Hardlopen met neusademhaling
www.OxygenAdvantage.com

Spieren kunnen beter zuurstof opnemen

Hoe dan, kun je jezelf afvragen. Dat heeft alles te maken met je CO2 tolerantie en het Bohr effect. Hoe dat werkt, lees je terug in de blog Ademhaling en de BOLTtest. Doordat je minder snel, maar dieper gaat ademhalen, raak je eraan gewend dat CO2 oftewel koolstofdioxide, langer in je bloed blijft. Hierdoor verandert de pH of zuurtegraad in je bloed en laten rode bloedcellen de opgenomen zuurstof sneller los als ze bij de spieren zijn.

Nitriet

Nitriet Oxide is een stof die in de neusholte wordt gemaakt door bepaalde belangrijke bacteriën en dat stofje is erg belangrijk voor een betere ademhaling. Het heeft namelijk de hele fijne werking dat het de longblaasjes beter open zet. Hierdoor kun je gemakkelijker diep ademhalen en daardoor zal je minder vaak hoeven ademhalen per minuut om dezelfde hoeveelheid zuurstof binnen te krijgen.

Dit heeft onder andere te maken met hoe jouw ademhalingsorgaan er uit ziet. Zoals je weet loopt je luchtpijp in je borstkas en vertakt daar naar links en rechts in de bronchiën en de vertakkingen volgen op elkaar, tot het kleinste deel, het longblaasje. In dat eerste deel, in je luchtpijp en in de bronchieën, is er nog geen mogelijkheid tot gaswisseling. Dit gebeurt pas in die kleine longblaasjes. Als je ondiep en snel adem haalt, wat je doet (en traint) als je via de mond ademhaalt, dan blijft er veel lucht in dat bovenste deel. Hier heb je dus een restvolume dat niet echt meedoet.

Door diep en via de neus adem te halen, zul je sneller het diafragma aan het werk zetten. Lees meer over de functie van je diafragma en hoe het effect heeft op jouw core in de blog: de Ademhaling, bekkenbodem en de core. Door in je trainingen de neusademhaling te trainen, wordt zowel je diafragma, als je bekkenbodem sterker en daardoor dus ook je core.

If breathing is not normalized, no other movement pattern can be. – Dr. Karel Lewitt

Ademhalingstechniek, in combinatie met diverse oefeningen die je kunt doen om je CO2- resistentie te verbeteren, zorgen ervoor dat je fitter en sterker jouw hardloopwedstrijd finisht. Petra is Oxygen Advantage Advanced Instructor. Dat houdt in dat ze precies weet hoe ze jou kan helpen. Wil jij aan de slag en jouw PR verbeteren? Volg dan nu dit programma:

Een gedachte over “Hardlopen op neusademhaling”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.