Blessures, Voetentraining

Peesplaat klachten of fasciitis plantaris

Heb je last van pijn in of rondom je hiel? Dan heb je mogelijk last van peesplaat klachten of fasciitis plantaris. Pijn rondom de hiel, vooral in het midden aan de onderkant is een typisch kenmerk van deze blessure.

Dit merk je vaak als je in de ochtend de eerste stap uit je bed wilt zetten. Je voelt een scherpe pijn in je hiel. Het is een ontsteking en normaal zou dat gepaard gaan met alle kenmerken van een ontsteking (Rubor, Calor, Dolor, Tumor = roodheid, zwellen, warmte en soms jeuk), maar bij peesplaat klachten heb je dit meestal niet, alleen de kenmerken zoals boven genoemd. Het komt soms voor dat de klachten in de peesplaat zijn ontstaan in je achillespees, of juist andersom, dat ze vanuit de peesplaat doortrekken naar je achillespees.

Wat is de peesplaat of plantar fascia?

Het is een pezige structuur die vanaf de hiel naar de tenen loopt en eigenlijk een uitloop is vanaf de achillespees. Deze peesplaat heeft een hele belangrijke functie in lopen en hardlopen. Plantar fascia zorgt voor voor een soort springplankje in lopen of hardlopen en zorgt voor schokabsorbtie. Als je hele stijve voeten hebt, of juist hele zwakke voeten, dan wordt deze pees overbelast. Zeker als je grote teen niet goed uitgelijnd is, zul je vaker met je midvoet teveel inzakken, met als gevolg dat de pees teveel moet doen.

Pijn en schoenen

De pijn kan uitstralen richting de tenen, maar meestal blijft het rond de hiel. Er zijn een paar dingen die je kunt doen, zodat je het herstel kan bevorderen. Eén belangrijke factor zijn je schoenen. je wilt zeker weten dat je hele voet genoeg ruimte krijgt en vooral de grote teen. Het helpt meestal niet om een maat groter te kopen in conventionele schoenen, maar wel om schoenen te kiezen waarbij de tenen ruimte krijgen om zich uit te spreiden. De uitlijning van je grote teen is namelijk erg belangrijk. Deze is direct gelinkt met je plantar fascia aan de hiel. Als de grote teen zijn functie niet meer kan uitoefenen, heb je meer kans op peesplaatklachten. Lees ook de blog: “Hoe kom je van hallux valgus of hamertenen af?” Daarom raad ik altijd schoenen van Vivobarefoot aan. Met de code PETRA10 krijg je zelfs nog wat korting!

Als je veel staat of juist teveel zit, worden de voeten ook overbelast of juist te weinig gestimuleerd. Als dat eerste aan de hand is, zorg dan voor regelmatige rustmomenten en als je teveel zit: Start met Bewegen (met een Lach).

Om precies te weten hoe je jouw peesplaatklachten kunt wegtrainen, is het erg belangrijk dat er een juiste diagnose wordt gesteld. Loop jij zelf rond met deze aandoening? Door middel van een intake in Amsterdam krijg je inzicht in wat je moet trainen en hoe je het zou kunnen aanpakken.

Herstel

Tijdens het herstel van fasciitis plantaris kan de pijn soms juist erger worden naarmate je verder komt in de oefeningen. Dit is een normaal onderdeel van revalidatie. In de acute fase is plantaire fasciitis behoorlijk “reactief” en pijnlijk. Het is in deze fase ook aan te raden om verderop in het lichaam te kijken, soms gaan peesplaatklachten samen met zwakke bilspieren of juist overspannen bilspieren of adductoren. Enige pijn is normaal tijdens deze oefeningen, maar het mag niet meer dan milde pijn zijn (3/10 op de pijnschaal).

Pijn als je lang hebt gezeten en ‘s morgens vroeg is een veel voorkomend kenmerk van fasciitis plantaris. Houd dat vooral in de gaten! Als deze pijn op deze momenten begint toe te nemen, of langer aanhoudt, heb je langer herstel nodig en een stapje terug doen in het voetentrainingsschema.

Omdat peesplaatklachten door verschillende dingen kunnen ontstaan, is het erg belangrijk dat er goed wordt gekeken naar je voeten, maar ook naar de rest van je lichaam. Soms begint het herstel met het verbeteren van je postuur. Plan daarom direct een vrijblijvende telefonische afspraak in met Petra:

Zeker als je peesplaatklachten aan beide voeten hebt, of langer dan 6 maanden, raden wij je aan om samen met een voetentrainer of podoloog aan de slag te gaan. Er zijn een paar contra-indictaties als je dit wilt doen. Heb je onlangs een kuur gehad met steroïden, antibiotica of statines? Heb je de diagnose diabetes, perifere neuropathie of een hoge BMI? Ga dan eerst naar je huisarts. Andere factoren die kunnen bijdragen aan peesplaatklachten zijn: Slechte voeding, slechte slaapkwaliteit , levensstijl en stress Als je ook daarmee aan de slag gaat, kun je onwijs veel vooruitgang boeken met voetentraining.

Petra is een gecertificeerd functioneel voetentrainer die ook meermaals gecertificeerd personal trainer is. Geen oefeningen dus alleen voor de voeten, maar ook voor de rest van het lichaam. Wil je weten hoe dat gaat? Lees dan ook de blog van Esmar eens! “Last van een hardloopblessure? “ Wil je zelf aan de slag, zonder uit huis te hoeven? Dan kun je het Sterke Voeten- Plan volgen:

3 gedachten over “Peesplaat klachten of fasciitis plantaris”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.