Blessures, Voetentraining

Hoe kom je van hallux valgus of hamertenen af?

Hallux valgus is één van de meest voorkomende misvorming van de voet, die meestal wordt veroorzaakt door onze smalle, puntige schoenen. Ongeveer 23-35% van alle volwassenen wereldwijd heeft een hallux valgus. De tweede zijn hamertenen. De meest voorkomende manier om er wat aan te doen is door middel van een operatie. Maar wist je dat er ook andere manieren zijn, zonder operatie? Hoe kom je van een hallux valgus of hamertenen af?

Wat is een hallux valgus?

Een hallux valgus of een kromme, naar binnen gerichte teen, daar wordt je vrijwel nooit mee geboren. Deze misvorming begint vaak al vroeg bij het dragen van moderne schoenen. Als je kinderen hebt, let dan op bij het kiezen van schoenen en zorg ervoor dat ze altijd voldoende ruimte hebben om hun tenen volledig te spreiden als de voet belast is. Het kan zo zijn dat je genetisch gezien meer risico hebt op hallux valgus, maar de directe oorzaak is altijd: smalle en symmetrische schoenen.

Hoe kom je van hallux valgus of hamertenen af?
www.lopenmeteenlach.nl

Waarom zou je er iets aan doen?

Een hallux valgus beïnvloedt het vermogen van de grote teen om te functioneren zoals hij zou moeten, namelijk als een stijve hefboom en anker om de voet te stabiliseren. De grote teen kan worden gezien als het ‘stuur’ van de voet en elke structurele misvorming en/of zwakte van de bijbehorende zachte weefsels zal een effect hebben op de hele voet.

Hoe kom je van een hallux valgus af?

Zie jouw “normale” schoenen maar als een soort van dwangbuis voor je voet. Wat je ook doet (zelfs na operatie), als je dit type schoenen blijft dragen, kom je niet van je hallux valgus af. Het is erg belangrijk dat je de voet en vooral de tenen de ruimte geeft. Barefootschoenen, vooral die van Vivobarefoot, geven jouw tenen de ruimte. Met de code PETRA10 krijg je korting op online aankopen. Helaas hebben we geen flagshipstore in Nederland, Wel zijn er in Amsterdam en Arnhem winkels die gespecialiseerd zijn in barefoot schoenen.

Verder zijn er oefeningen die het herstel van de functie van de grote teen verbeteren. De mate waarin je herstelt, is afhankelijk is van leeftijd, mate van hallux valgus en ziekten zoals artritis of reuma. Als je echt wat moet doen aan je hallux valgus, dan zijn veranderingen in je levensstijl wat betreft schoenen en bewegingsgewoontes echt nodig.

Hamer tenen

Hamertenen, klauwtenen en kleermakersknobbel zijn de meest voorkomende misvormingen van de kleinere tenen van de voet. Net als hallux valgus wordt niemand met deze misvormingen geboren ze worden altijd veroorzaakt door symmetrische, smalle en te kleine schoenen, vooral als de schoenen hakken hebben die meer druk op de tenen uitoefenen.

De spieren en pezen die op de voet liggen en zich aan de tenen hechten, worden korter en de buigspier van de tenen die zich aan de onderkant van de voet hechten, wordt erg week, vooral als je schoenen met een toe-spring draagt.

Deze misvormingen en de daarmee gepaard gaande voetspierzwakte maken het bijna onmogelijk voor de tenen om een oppervlak te bieden om de druk tijdens staan, lopen, hardlopen en springen te verdelen, maar ook om de grote teen te helpen bij het stabiliseren van de voet en om hefboomwerking te bieden tijdens het afzetten van de teen. Dit zorgt altijd voor overbelasting van de middenvoetsbeentjes, fascia plantaris en andere structuren van de voet.

Structurele voetmisvorming zorgt er bijna altijd voor dat het STJ gewricht moet compenseren. Hierdoor krijg je óf een hele stijve of rigide voet of juist een hele zwakke voet. Daarnaast heb je extra kans op peesplaat klachten of plantaris fasciitis. Het is daarom erg belangrijk om je voetfunctie te herstellen. Dit kan je doen met Het Sterke Voeten- Plan

Wil je hulp en een op maat gemaakt programma om jouw voetfunctie weer te herstellen? Neem dan snel contact met me op. In een drie maanden schema worden niet alleen de voeten aangepakt, maar help ik je ook naar eventueel andere doelen, zoals bijvoorbeeld pijnvrij bewegen met lage rugklachten, of je eerste hardloopwedstrijd. Laten we even kennismaken, dat kan met deze knop:

Je zult wat trainingsartikelen nodig hebben om je voetfunctie te herstellen. Deze kun je ook bij mij bestellen. Onderaan deze blog kun je deze terugvinden.

Een gedachte over “Hoe kom je van hallux valgus of hamertenen af?”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.