Blessures

Wat is Perifere Neuropathie?

Perifere Neuropathie is het resultaat van schade aan één of meerdere Perifere Zenuwen. Schade aan wat? Laten we het even uitleggen.

Perifere Zenuwen bevinden zich in het Perifere Zenuwstelsel, wat zo veel wilt zeggen als “buiten de hersenen en het ruggenmerg”. De grote en kleine hersenen vormen samen met het ruggenmerg de tegenhanger van het Perifere Zenuwstelsel, namelijk het Centrale Zenuwstelsel. Het Perifere Zenuwstelsel bestaat uit zowel Motorische (hierdoor kunnen we bewegen) en Sensorische (hierdoor kunnen we voelen) Zenuwen. Zowel het Centrale als het Perifere Zenuwstelsel zorgen ervoor dat we zonder erover na te denken kunnen leven en overleven.

Ons Zenuwstelsel bestaat uit het Perifere en Centrale Zenuwstelsel

Wat zijn de oorzaken van Neuropathie?

Oorzaken van Neuropathie zijn o.a. diabetes, overmatig alcoholgebruik, auto-immuunziektes, vitaminedeficiëntie (bv. B12) en chemotherapie. Bij chemotherapie kunnen zowel de Sensorische als Motorische Perifere Zenuwen beschadigd raken. De symptomen hiervan kunnen in verschillende gradaties voorkomen. Het leven van kankersurvivors kan hierdoor nog tot vele jaren na de succesvolle behandeling beïnvloed worden.

Wat zijn de symptomen van Perifere Neuropathie?

De meest gekende symptomen van Perifere Neuropathie zijn gevoelloosheid en/of tintelingen in de voeten en/of handen, evenwichtsverlies, coördinatie problemen en spierzwakte. Je kan begrijpen dat deze symptomen niet alleen in het dagelijkse leven, maar ook tijdens het sporten impact kunnen hebben.

Kan ik sporten met Perifere Neuropathie?

Heb je zelf last van Neuropathie? Houd er dan rekening mee dat je bijvoorbeeld plots je balans kan verliezen of gewichten kan laten vallen. Train je in een sportschool? Meld dit dan ook zeker bij de intake, zodat ze hier rekening mee kunnen houden. Train je alleen thuis? Let dan alsjeblieft heel erg op voor je eigen veiligheid.


Ben je Personal Trainer en train je iemand met Neuropathie? Houd dan ook rekening met alle mogelijke symptomen. Ook al heeft iemand nog nooit last gehad van Neuropathie (of weet de persoon niet dat hij of zij Neuropathie heeft), symptomen kunnen bijvoorbeeld ook pas enkele maanden of jaren na een chemobehandeling optreden.

Sporten met Perifere Neuropathie kan en is zelfs bevorderlijk voor de symptomen en de levenskwaliteit

Positieve effecten van sporten op Neuropathie

Onderzoek toont aan dat training positieve effecten heeft op Neuropathie. Sporten moet dus zeker niet vermeden worden, maar moet juist aangemoedigd worden onder veilige omstandigheden. Voornamelijk balans- cardio- en valpreventietraining zijn belangrijk ter verbetering van de symptomen. Het is namelijk ook bewezen dat de juiste vorm van training de levenskwaliteit van mensen met Neuropathie kan verbeteren, en daar doen we het voor toch?

Nog een extra’tje van ons

Een tijdje geleden schreef Petra Kerkhove een blog over Sterke Voeten, waarbij we al even spraken over Naboso. Naboso heeft speciale “Neuro Zooltjes” die Neuropathie zouden kunnen verbeteren. Hiervoor hebben ze zelf een onderzoek verricht bij 40 personen met verschillende types van Neuropathie. Deze 40 personen droegen de zooltjes elke dag gedurende één week. Na deze week gaf 85% van deze mensen aan dat ze meer “voetbewustzijn” ervaarden en 48% dat ze meer balans en stabiliteit ervaarden. Het proberen waard toch? Met de code LOPENMETEENLACH krijg je korting op de producten.

Hou je voeten blij en blijf ze trainen om Neuropathie de baas te blijven

Wil je verder op de hoogte blijven over de nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot Sport en Neuropathie? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief. Je ontvangt alleen maar leuke en interessante weetjes, beloofd!

3 gedachten over “Wat is Perifere Neuropathie?”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.