Voeding

Chocolade is goed voor je

Stel je eens voor: Na een lange werkdag zit je ‘s avonds op de bank met een warm kopje thee. Je neemt er een lekker stuk chocolade bij en geniet van deze mooie afsluiting van je dag. Zonder ook maar één moment van schuldgevoel, want… chocolade is goed voor je.

Wat zijn de positieve effecten van chocolade op je gezondheid? Is dit wetenschappelijk bewezen?

Wat zijn de positieve effecten van chocolade op je gezondheid?

Cacao uit chocolade zit boordevol Flavonoïden. Deze Flavonoïden zijn anti-oxidanten die goed zijn voor ons lichaam. De specifieke Flavonoïden in chocolade noemen we de Flavanolen. Zo kan chocolade helpen bij het verkleinen van het risico op kanker en diabetes, verminderen van een (te hoge) bloeddruk en het LDL cholesterol (de “slechte” cholesterol), verminderen van ontstekingswaarden, verbeterde cognitieve functies, verbeterde oxidatieve stress en het verbeterde cardiovasculaire gezondheid. Naast flavonoïden, is (donkere >85%) chocolade ook rijk aan IJzer, Koper, Magnesium en Zink.

Het lijkt wel alsof er veel wetenschappers zijn die graag chocolade eten, want er zijn verschillende studies (nog veel meer dan de genoemde) die proberen aantonen dat chocolade alle bovenstaande effecten heeft. We willen natuurlijk geen spelbreker zijn, maar de voordelen die Flavanolen met zich mee brengen moeten wel afgewogen worden tegen de hoeveelheid kcal, vetten en suikers, die ook in chocolade aanwezig zijn. Flavonoïden vind je bovendien niet alleen in cacao, maar ook in bepaalde felgekleurde groenten en fruit (bijvoorbeeld blauwe bessen, (sinaas)appels, kersen, spinazie) en thee.

Een stukje chocolade kan je instant gelukkig maken. Hoe komt dat?

Chocolademelk als post-workout?

Na je workout ook even lekker wat chocolade wegdrinken? Chocolademelk wordt steeds populairder als post-workout snack. Nog een extra excuus om chocolade te eten (drinken) dus? We kunnen je voor de smaak natuurlijk geen ongelijk geven. Maar is chocolademelk ook echt zo’n goed alternatief als post-workout snack?

Chocolademelk bevat koolhydraten, proteïnen, vetten, water en elektrolyten. Alles wat je lichaam na een heftige workout goed kan gebruiken. Studies tonen aan dat chocolademelk, in vergelijking met placebo’s en andere hersteldrankjes, hetzelfde of een beter effect heeft op het herstel na training. Zeker in vergelijking met post-workout drankjes waar alleen koolhydraten in zitten, scoort chocolademelk beduidend beter. Andere studies tonen aan dat alleen eiwitten (zonder koolhydraten) geen beter effect hebben op herstel na de training. Chocolademelk lijkt dus een goed (en lekker) alternatief ter afwisseling na je training, maar of dit nu veel met de chocolade zelf te maken heeft, laten we in het midden. Let wel op! Kies je voor plantaardige chocolademelk, zoek dan een alternatief waar ook eiwitten in zitten (wel in soja, minder in amandelen of haver) om van deze optimale post-workout combinatie te kunnen genieten.

Maakt chocolade ook gelukkig?

Tryptofaan, Fenylethylamine en Theobromine. Dat zijn de drie magische stofjes die ervoor zouden zorgen dat je van chocolade zo gelukkig wordt. Tryptofaan is een essentieel aminozuur dat belangrijk is voor de aanmaak van melatonine en serotonine. Melatonine is een hormoon dat ervoor zorgt dat je lekker kunt slapen en serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Fenylethylamine wordt op zijn beurt weer het lusthormoon genoemd. Dit begint al erg leuk te klinken, toch? Reken daar ook nog een keer Theobromine bij en je hart gaat sneller slaan, je bloedvaten zetten uit, en je spieren gaan relaxen. Hiermee kan zowel het “upliftende” effect van cafeïne, als het ontspannende effect van cannabis nagebootst worden.

Chocolade als natuurlijk anti-depressiva

Is chocolade dus eigenlijk een soort natuurlijk anti-depressiva? Nee, zo eenduidig is het ook niet. Er zijn geen onderzoeken die duidelijk bewijzen dat de bovengenoemde stofjes in chocolade nog daadwerkelijk aanwezig zijn nadat we het hebben opgegeten (en het bovengenoemde effect hebben). Ook zijn er studies die aantonen dat het eten van chocolade de levenskwaliteit op langere termijn niet verbeterd.

Maar waarom worden we dan toch zo blij van een stukje chocolade? Dit heeft waarschijnlijk vooral te maken met het feit dat chocolade voornamelijk uit koolhydraten bestaat. Een grote hoeveelheid koolhydraten geeft ons instant happiness. Daarnaast slikken we chocolade meestal niet zomaar door, maar laten we het in onze mond glijden en zuigen er even op. Hierdoor raakt de chocolade verschillende smaakpapillen alvorens we het doorslikken. Dit geeft kans op extra genot in vergelijking met andere voedingsmiddelen die we onmiddellijk doorslikken.

Dit brengt ons ook bij het volgende stuk, waarbij wel aangetoond is dat chocolade ons op korte termijn blijer kan doen voelen. Maar dit geldt alleen wanneer we de chocolade mindfull opeten (en oprecht genieten dus).

Maakt chocolade gelukkig? Of werkt het zoals een placebo?

Dit alles in combinatie met het algemeen aangenomen idee dat “chocolade gelukkig maakt”, kan al voldoende zijn om jou beter te doen voelen. Reden genoeg om van dat stukje chocolade te genieten, toch?

Let op! Net zoals bij alles, is “te veel” van iets nooit goed. Te veel sporten, te veel stilzitten, te veel suiker eten, maar dus ook te veel chocolade eten, is niet meer goed voor je. De chocolade die in dit artikel beschreven wordt is chocolade met >85% cacao. Ook deze vorm van chocolade heeft een hoge energetische waarde (aantal kcal). Wil je gewicht verliezen? Dan is het wellicht niet handig om grote hoeveelheden chocolade te eten. Eet bewust, overdrijf niet en geniet van elke hap.

Een gedachte over “Chocolade is goed voor je”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.