Voetentraining

Wat is Mechanoceptie?

Voeten, de voelsprieten van de beweging

Jouw teentjes, en in het bijzonder de grote teen, zijn zowel een sensorisch als motorisch orgaan en zijn zo ongelofelijk belangrijk in het menselijke bewegingspatroon, dat het een afzonderlijke en specifiek gedeelte heeft in de cortex van het brein. Mechanoceptie is de methode waarmee je voet kan bepalen hoe hij zich moet vormen in een stap. En dat is nu juist waar dingen op het moment mis kunnen gaan en wat kan resulteren in blessures.

www.myfootfunction.com

If you don’t use it, you’ll loose it

Geen enkel ander organisme heeft dat zo. Zoals alles in het lichaam, als je het niet gebruikt, dan zal je lichaam er minder energie naar sturen en het zal uiteindelijk minder goed werken of krimpen. En wat gebeurt er op het moment met onze voeten? We verstoppen ze in meestal veel te smalle schoenen die veel demping hebben. Daarnaast is er vaak een “toe- spring” (dat is dat het voorste gedeelte van je schoenzool omhoog gaat. Hierdoor maak je niet alleen minder contact met de grond, maar kan ook zorgen voor spier verzwakking. Je voeten zullen daardoor sneller blessures krijgen, zoals plantair fasciitis. Via My Foot Function kun je zelf leren hoe je jouw voeten sterker maakt. Kom je trainen bij Bewegen met een Lach, dan zullen we daar als eerste naar kijken!

Vorm volgt functie

Als voeten worden afgekneld (denk aan smalle schoenen) of in een niet natuurlijke manier worden gebruikt (denk aan hoge pumps), dan zullen jouw voeten die vorm gaan aannemen. In een babyvoet zijn alle metatarsalen en digiti in één lijn met elkaar. Als een baby van kruipen naar staan gaat, zullen de botten en gewrichten van de voet gaan vormen en fuseren, zodat de voetjes de nieuwe challenge aan kunnen. Op dit punt gaan de teentjes alle kanten op, vallen de voetjes naar binnen en weer naar buiten, maar dit is heel normaal en kan wel duren tot ze 3 jaar zijn. In de biologie zeggen ze dat vorm volgt functie. Als je de voet opsluit en eigenlijk heel veel taken van de voet laat overnemen door de schoen, dan zal de voet zelf niet geneigd zijn om sterk te worden. Hardlopers en mensen die een sport beoefenen zijn vaak (en terecht) kritisch op hun trainingsschoenen. Maar hoe zit dat de rest van de tijd? Als je werkt, als je wandelt?

http://www.myfootfunction.com

Als het weer het toe laat, gaan we maar al te graag weer lekker op slippers lopen en dat is echt fantastisch! Behalve dat je voet veel meer ruimte krijgt, zul je ook meer op een vlakke zool lopen. Je voeten krijgen daarmee de ruimte en worden weer meer gebruikt zoals ze zouden moeten worden gebruikt. Als je wat langer op slippers hebt gelopen en je gaat daarna terug naar de pumps of smalle schoenen, dan voel je wel wat er bedoeld wordt.

Proprioceptie en Mechanoceptie

Als je al langer loopt op schoenen met zachte zolen, dan kan het zijn dat je voet niet meer begrijpt hoe hij zichzelf moet vormen om het optimale beweegpatroon te vormen. Dat heeft te maken met mechanoceptie. Dat is de druk gevoeligheid. Bijvoorbeeld als je iets oppakt, dan zegt de druk op je vingers hoe hard je moet knijpen om het vast te houden zonder te laten vallen.

De zachte zolen van sneakers zorgen ervoor dat je voet de ondergrond niet meer begrijpt en daardoor een minder slim beweegpatroon kan gaan volgen. Je voeten krijgen daardoor steeds minder de postural sway die ze moeten hebben om fit te blijven. Als je voeten niet fit zijn, dan ben je sneller geneigd om blessures te krijgen. Over proprioceptie kun je hier meer lezen.

#fromthegroundup

Willen we dat je nu voortaan op platte schoenen met brede neuzen gaat lopen? Of alleen op je blote voeten? Nee, want jarenlang op een andere manier bewegen, zorgt er ook voor dat jouw lichaam daar aan went. Maar er zijn wel dingen die je kunt doen om je voeten langzaam het gevoel (de mechanoceptie) en de vrijheid weer terug te geven. Trek wat vaker je schoenen uit, geef ze de ruimte. Kijk goed naar wat voor soort schoenen je koopt en of ze bij de vorm van je voet passen. Misschien koop je een keer een maatje groter, zodat er iets meer ruimte voorin komt. Je kunt platte inleg zooltjes gebruiken met een textuur, die je voeten trainen om er terug meer gevoel in te krijgen.

Bewegen met een Lach zal je altijd #fromthegroundup trainen, want minder sterke voeten zijn een direct energielek in jouw fysieke prestatie en kunnen je belemmeren in het dagelijks leven en resulteren in blessures.

Volg ons via Instagram, daar zie je hoe het de deelnemers vergaat met hun blessures en voetproblemen. We trainen zo op mobiliteit en trainen op stabiliteit, door de proprioceptie en mechanoceptie te stimuleren

http://www.instagram.com/bewegenmeteenlach

4 gedachten over “Wat is Mechanoceptie?”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.