door Hanne de Wachter
Vrouwen die borstkanker overwonnen hebben, zijn echte superhelden! Daarover zijn we het allemaal eens, toch? Sporten na kanker kan hen terug de levenskwaliteit en het zelfvertrouwen geven dat ze verdienen.
Hoe mooi zou het zijn, als kankersurvivors na deze battle hun krachten en zelfvertrouwen weer helemaal terug kunnen krijgen? De strijd tegen kanker heeft enorm veel van hen gevraagd. Ook al hebben ze de strijd gewonnen, na de succesvolle behandeling van borstkanker kunnen er nog steeds bijwerkingen optreden. Denk bijvoorbeeld aan spierzwakte, fibrosering (bindweefselvervorming), lymfoedeem, cardiotoxiteit, neuropathie, verminderde ROM (Range of Motion), osteoporose (botgezondheid), depressie, vermoeidheid en gewichtstoename/verlies. Al deze bijwerkingen hebben invloed op de levenskwaliteit en belastbaarheid van deze vrouwen.

Sporten na kanker verbetert de levenskwaliteit
Gelukkig is ondertussen meerdere keren wetenschappelijk bewezen dat sporten na kanker de levenskwaliteit van survivors enorm verbetert.

De levenskwaliteit wordt gemeten aan de hand van de gestandardiseerde EORTC QLQ‐C30 vragenlijst. Deze vragenlijst is ook een handige tool om als personal trainer of kankersurvivor zelf het positieve effect van sportactiviteiten te meten. Naast een verbeterde levenskwaliteit, geven survivors ook aan dat ze meer zelfvertrouwen na borstkanker krijgen.. Hierdoor kunnen ze hun superwoman cape weer krachtig en met veel trots dragen.
Special treatment for special women

Met een op maat gemaakt en gesuperviseerd sportprogramma kan de spieromvang toenemen, ROM vergroten, botkwaliteit verbeteren, vermoeidheid verminderen en gewicht weer normaliseren. Waarom op maat gemaakt en gesuperviseerd? Niet alleen omdat bewezen is dat deze programma’s meer succes hebben, maar vooral voor de veiligheid van deze superhelden. Neuropathie, spierzwakte, fibrosering, beperkte ROM, osteoporose en onverwachte vermoeidheid vragen om een specifieke veilige trainingsaanpak.
Het is belangrijk dat de trainer in kwestie weet welke gevolgen voortkomen uit welke kankerbehandeling, zodat de veiligheid en de beste effectiviteit van de training gegarandeerd kan worden.
Ons advies voor zelfvertrouwen na borstkanker
Ga sporten! Ga bewegen! Maar laat je begeleiden.
Sommige bijwerkingen kunnen pas enkele maanden of jaren na de behandeling op komen zetten. Soms heeft de kankersurvivor zelf niet door dat er wat aan de hand is, terwijl de professional onmiddellijk aan de bel kan trekken.

Alleen gecertificeerde Fitness Trainers Oncologie zijn ervoor opgeleid om kankersurvivors te begeleiden in een sportschool. Vind een gecertificeerd Fitness Trainer Oncologie in jouw regio hier. Ben je Personal Trainer? Ga dan niet zomaar aan de slag met een kankersurvivor, maar informeer je goed.
Heb je als Personal Trainer nog vragen over trainen na kanker of heb je als kankersurvivor nog vragen of interesse in online persoonlijke coaching en begeleiding?
Neem hier vrijblijvend contact met ons op:
2 gedachten over “Zelfvertrouwen na Borstkanker”