Hoe herstel je beter na kanker? Dit is een belangrijke vraag voor iedereen die ooit deze nare ziekte krijgt. Wist jij dat 1 op de 3 personen zelf ooit te maken krijgt met kanker? Gelukkig is er tegenwoordig veel kennis en kunnen ze goede behandelplannen opstellen om deze ziekte zo goed mogelijk in te dammen. Bewegen en spieren opbouwen is een belangrijk middel om ervoor te zorgen dat je beter uit de behandelingen komt.
Tijdens de behandeling (en) zie je dat de conditie en spiermassa achteruit gaat bij een patiënt, waardoor er weinig energie is om te bewegen. Wat logisch is, je wilt zoveel mogelijk energie in het lichaam sturen naar het herstel. Daarom is het verstandig om al spieren en conditie op te bouwen voordat het behandeltraject start en tijdens zo veel mogelijk doen om de conditie in stand te houden. Belangrijk is daarbij om dit tijdens en na de behandelingen dag bij dag te bekijken.
Spiergroei en immunoglobulines.
In de blog Spiermassa en ziekte lees je terug waarom het zo goed is om spieren te kweken. De myokines (dit zijn stoffen die je spieren vrijgeven) zorgen ervoor dat natuurlijke killercellen beter hun werk doen. Zij ruimen de verkeerde cellen voor je op. Kanker is namelijk niets anders dan een cel die te snel groeit, door een stukje DNA dat niet precies het juiste is.

Wat cijfers: In 2021 kregen 123.672 mensen in Nederland te horen dat ze een vorm van kanker hadden: 436 mensen kregen de diagnose dunne darmkanker, 36438 mensen lymfeklier of bloedkanker, 58490 kanker aan de mannelijke geslachtsorganen, 75635 borstkanker en 82046 patiënten kregen de diagnose huidkanker. Bron: Integraal Kankercentrum Nederland. Gelukkig is de overlevingskans in de laatste derig jaar bijna verdubbeld. Dit niet alleen doordat er bevolkingsonderzoeken worden gedaan en dat er daardoor sneller kan worden begonnen met een behandeling. Ook zijn de behandelingen steeds specifieker gericht op het bepaalde type kanker.
Bij de behandeling van kanker denk je al snel aan chemotherapie, bestraling en tegenwoordig ook aan immunotherapie of hormoontherapie. Soms kan een tumor worden verwijderd door middel van een operatie. De behandelingen zijn over het algemeen erg ingrijpend. Niet alleen op het lichaam, maar ook op de mentale gesteldheid van de patiënt.
Tips vermoeidheid na chemo
Chemotherapie heeft als bijwerking dat je enorm moe wordt. Niet direct na het indruppelen, maar waak wel de dagen daarna en dit kan soms jaren aanhouden. Gezond eten en bewegen helpt tegen deze bijwerkingen. Vraag aan je behandelaar of hij of zij je kan helpen met een diëtist. Tijdens de chemobehandelingen zijn er bepaalde voedingsmiddelen die je niet mag nemen. Na deze behandelingen is het juist weer aan te raden om bepaalde middelen wel te nemen. Wil je meer weten over voeding tijdens of na chemo behandelingen en hoe je jouw smaak enigszins kunt terugkrijgen? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Stichting Tegenkracht. Zij hebben vaak leuke tips en handige weetjes. Deze stichting laat ook alle gecertificeerde oncologisch trainers zien in Nederland. Daarvan zijn wij er één.
Genoeg lichaamsbeweging krijgen is niet gemakkelijk
In Utrecht is er veel onderzoek gedaan naar trainen rondom de behandeling tegen kanker. Eén van ding dat uit onderzoek bleek, is dat de meeste mensen met kanker niet genoeg lichaamsbeweging krijgen volgens de huidige beweegrichtlijnen. Die schrijven voor dat volwassenen per week minstens 2.5 uur matig intensief moeten bewegen. Mensen met kanker bewegen minder als ze veel last hebben van vermoeidheid, voor de diagnose al minder aan sport deden en weinig sportfaciliteiten in de buurt hebben. Uit dit onderzoek kwam ook voor dat áls patiënten wel meededen aan een 18 weeks beweegprogramma, dat er zelfs op langere termijn betere effecten waren op de effecten van de behandelingen.
In de blog Zelfvertrouwen na borstkanker kun je ook teruglezen hoe goed het is om te bewegen.
Blijvende schade na chemotherapie
Behalve dat chemotherapie veel klachten van vermoeidheid geeft, kan er – als je niet goed genoeg signaleert als patiënt naar de behandelaars – blijvende schade optreden aan de perifere zenuwbanen. Dit noemen we Perifere Neuropathie. Meer over wat dit is vind je terug in de blog van Hanne de Wachter: Wat is Perifere Neuropathie”.

Conditie opbouwen na chemo
Met behulp van bijvoorbeeld een 6 minuten wandeltest kun je goed meten hoe het staat met je conditie. Door elke dag even naar buiten te gaan, te wandelen of aan krachttraining te doen (bijvoorbeeld eerst alleen met lichaamsgewicht), zul je zien dat de conditie omhoog gaat. En gaat het een dag absoluut niet? Dan heb je toch al die andere dagen al gedaan wat je kunt. Soms is 15 minuten bewegen per dag al wat je aan kan. Een gecertificeerd Fitnesstrainer Oncologie kan je helpen om verder op te bouwen, mits de behandelaar of de oncologisch fysiotherapeut heeft aangegeven dat je het zonder medische begeleiding kunt doen.
Hoe herstel je beter na kanker?
Dit doe je door vooraf bezig te gaan met spieropbouw en conditie. Tijdens probeer je te bewegen, maar forceer daarbij niets en achteraf herstel je het best door een gecertificeerd Fitnesstrainer Oncologie in te schakelen. Petra is een gecertificeerd trainer hierin. Wij doen dit in de vorm van personal training, maar er zijn overal in Nederland verschillende groepjes te vinden met lotgenoten. Zoek jij hulp? neem dan contact met ons op!
