Krachttraining

Spiermassa en ziekte

Hoe kan spiermassa bijdragen aan het verlagen van de kans op ziekte? En op sterfte als gevolg van een chronische ziekte? Mensen die ten minste 1 keer per week krachttraining doen, hebben 33% minder kans op sterfte als gevolg van chronische ziekte. Dit kan deels worden verklaard door Myokines zoals Interleukines. Hoe dat werkt, lees je in deze blog.

Oud worden geeft wat uitdagingen in gezond blijven. Als je ouder wordt, heb je meer kans op cardiovasculaire ziektes, diabetes type 2 en kanker. De richtlijnen zeggen dat 150 minuten rustige fysieke inspanning of 75 minuten intensieve fysieke inspanning per week zorgen dat de kans op die ziektes verminderen Bewegen is natuurlijk super goed! Maar wist je dat het opbouwen van spieren en dus specifieke krachttraining, waarbij hypertrofie wordt nagestreefd, zelfs kan helpen bij het opbouwen van je immuunsysteem?

Cytokines en Myokines

Als je spieren aan de arbeid gaan, zenden ze signalen uit door gebruik te maken van cytokines en myokines. Dit zijn kleine eiwitmoleculen, die door lichaamscellen worden afgescheiden en via de bloedsomloop door je hele lijf gaan. Cytokines die afkomstig zijn uit je spieren worden myokines genoemd. Myokines worden vooral afgegeven als je wat fysieks aan het doen bent. Welke soort myokine er vrij komt, is per spier verschillend. Er zijn al meer dan 650 verschillende soorten myokines ontdekt, waarvan Interleukine -6 de eerste was.

Trainen en prikkels

Het optreden van mechanische krachten, de afbraak van spierglycogeen (het spulletje waar de spier zijn energie vandaan haalt) en de insulinegevoeligheid (en dus opname van glucose vanuit het bloed) zijn prikkels die zorgen dat IL 6 wordt afgegeven. Hoe hoog de concentratie IL-6 wordt, hangt af van het type inspanning. Over het algemeen geldt dat hoe zwaarder de arbeid en hoe langer het duurt, des te meer spiermassa aan het werk wordt gezet, hoe meer IL- 6. Hoe je meer hypertrofie krijgt, kun je teruglezen in de blog: wat is supercompensatie en bodybuilding.

De effecten van IL-6 op spiermassa en ziekte

Spiermassa en ziekte

Myokines spelen een rol bij de beheersing van spierglucose en kunnen van invloed zijn op ons vetmetabolisme. Daarnaast spelen ze een rol bij de bescherming tegen kanker. Het is dus heel interessant om deze stoffen vrij te laten komen door spiercontracties. Daarnaast zorgt hypertrofie voor meer spiermassa en je zou kunnen bedenken dat meer spiermassa ook meer Myokines geeft.

Myokines behoren tot onze Natural Killer cellen (NK cellen). Dankzij bepaalde eiwitten kan een NK-cel zich hechten aan andere cellen. Dan signaleren ze of er met deze cel iets mis is. Als dat inderdaad het geval is, zal deze overgaan tot de vernietiging van deze cel. Fysieke activiteit heeft aangetoond dat het een positief effect heeft op de afgifte van cytokines. Deze worden gebruikt ter ondersteuning in de behandeling van kanker. Dit is een bepaalde vorm van immunotherapie en wordt meestal gebruikt in combinatie met een andere vorm van behandeling.

Trainen en kanker

“Better in, better out”is een kreet die uit onderzoeken blijkt. Ga je fitter een behandeling tegen kanker in, dan is het waarschijnlijker dat je er ook beter uit komt. Daarnaast kun je dan beter de behandelingen aan. Ook je kwaliteit van leven is een stuk beter tijdens de behandelingen. Is er kanker geconstateerd, dan zal een fysiotherapeut oncologie jou eerst begeleiden. Heb je echter groen ligt van je behandelend arts na de behandeling? Dan kan een Fitnesstrainer Oncologie heel veel waarde aan jouw leven toevoegen. Deze trainers begrijpen welke bijwerkingen en uitdagingen je tegen kunt komen nadat je bent uitbehandeld. Vanaf december kunnen wij van Lopen en Bewegen met een Lach jou begeleiden! Mocht je zelf niet in de buurt van Amsterdam wonen, dan raden we je aan om eens een kijkje te nemen op www.trainennakanker.nl

Wil je meer weten over zelfvertrouwen na borstkanker? Lees dan ook deze blog eens van Hanne de Wachter

Met dank aan Michel Meijers van Start2Move

2 gedachten over “Spiermassa en ziekte”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.