Herstel

Is spierpijn goed of slecht?

Is spierpijn goed of slecht? Bijna wekelijks krijgen we deze vraag. Want het gevoel van spierpijn of D.O.M.S. kan best een voldaan gevoel geven, maar te veel is weer echt niet fijn. En we willen allemaal toch wel eens kunnen klagen over een goede training? In deze blog krijg je alle antwoorden van Hanne de Wachter

Ik heb erge spierpijn na het sporten. Is dat goed of slecht?

In de blog over Spierpijn of D.O.M.S legden we uit was spierpijn juist is, hoe het ontstaat en wat je eraan kan doen. Toch blijft de vraag vaak bestaat of spierpijn nu juist goed of slecht is. Het korte antwoord hierop is, dat een beetje spierpijn (zeker in het begin van je trainingsperiode) heel normaal is. Blijft de spierpijn enkele dagen aanhouden, heb je zoveel spierpijn dat je niet meer kan bewegen of heb je na elke training spierpijn? Dan gaat er waarschijnlijk iets niet helemaal goed.

Is spierpijn goed of slecht?

Fabel of feit? Spierpijn is een indicatie voor spiergroei

Wanneer we na het sporten last hebben van spierpijn, zijn we blij. Want spierpijn staat gelijk aan spiergroei, toch? Jammer genoeg niet. Het blijft een hardnekkige fabel, waar we in de blog over Spierpijn en D.OM.S. verder uitbreiden.

Mag ik sporten met spierpijn?

Wat voor spierpijn je ook ervaart, je wilt waarschijnlijk weten of je met spierpijn mag sporten. De algemene regel hierbij is: Voelt het goed? Dan mag het.

Wil je meer weten over sporten met spierpijn? Lees dan de blog over spierpijn.

Is spierpijn goed of slecht?

Ik heb spierpijn die enkele dagen blijft aanhouden

Heb je na het sporten meer dan 2 dagen spierpijn? Dan ben je waarschijnlijk iets te ver of te diep gegaan bij het sporten. Zoals we hier uitleggen, is spierpijn een indicatie van het lichaam om ervoor te zorgen dat je rust neemt. Je lichaam wilt tijd voor herstel. Heb je 2 of 3 dagen pijn? Dan heeft je lichaam die tijd nodig om te herstellen. Wil je toch sporten? Doe het dan rustig aan.

Ervaar je regelmatig langdurige spierpijn? Kijk dan naar je trainingsschema, maar ook naar je slaap en herstel. Wist je trouwens dat er ook ademhalingsoefeningen bestaan om stress te verminderen? En dan aan sportmassage ook kan helpen om herstel te bevorderen?

Trainen als je een ontsteking hebt of griep hebt

In de blog Ontsteking en herstel lees je al, dat jouw lichaam via een ontstekingsmechanisme de opgedane schade weer herstelt. Als je al een andere ontsteking in je lichaam hebt, bijvoorbeeld in je mond of aan je voet, dan kan dat direct effect hebben op het herstel van spierpijn.

a man doing workout
Photo by RODNAE Productions on Pexels.com

Ik heb zoveel spierpijn dat ik niet meer kan bewegen

Je kent het wel. Je hebt lekker gesport en de volgende dag kan je amper uit je bed van de spierpijn. De trap op en af lopen is al helemaal een marteling. Soms is het zelfs zo erg, dat je het zelfs in bed wanneer je niet beweegt de spierpijn voelt.

Kijk nu eens heel eerlijk naar jezelf. Die afgelopen training was eigenlijk te zwaar, toch? Wellicht voelde het op dat moment wel goed, maar was het heel lang geleden dat je nog gesport had? Of dat je die bepaalde spiergroep getraind had? Het kan ook zijn dat je cardiovasculair de training wel makkelijk aankon (en het dus niet vermoeiend voelde), maar je spieren wel erg belast werden.

Opnieuw, spierpijn is een indicatie van het herstel dat je lichaam nodig heeft. Kan je bijna niet bewegen? Dan heeft je lichaam (of toch die bepaalde spiergroep) echt rust nodig. Niet echt handig dus, wanneer je van plan was de volgende dag opnieuw te willen sporten.

Zeker wanneer we enthousiast met goede voornemens beginnen of de eerste keer met een groepstraining meedoen, ligt dit soort spierpijn op de loer. Wil je op een slimme en gezonde manier sterker worden, zonder dat je moet afzien? Dan is persoonlijk schema de ideale oplossing. Ga je ongecontroleerd verder trainen op erge spierpijn? Dan vergroot je bovendien ook de kans op blessures. Wil je daar meer over leren? Klik dan hier.

Pijn is fijn

Ik heb na elke training last van veel spierpijn

Heb je elke keer na het sporten spierpijn? Dan kan het zijn dat:

  • Je niet (vaak) genoeg traint en je lichaam dus telkens “opnieuw” moet beginnen. Train je bijvoorbeeld maar 1 keer per week? Dan zal je lichaam geen of weinig spierkracht kunnen opbouwen. Tegen de tijd dat je een nieuwe prikkel geeft, heb je te lang gewacht, waardoor je terug op het oude niveau zat. Dit principe heet “supercompenseren” en leggen we verder uit in de blog Wat is Supercompenseren?
  • Je traint niet (vaak) genoeg dezelfde spiergroep. Ook al sport je meerdere keren per week, wanneer je maar 1 keer per week je biceps traint, zal je spierpijn in de biceps ervaren. Hou je niet van benen training en die je het daarom minder vaak? Dan fop je jezelf wellicht, want daardoor ga je net meer spierpijn ervaren.
  • Je traint niet volgens het “progressieve overload” principe. Ga je van een back squat van 20kg naar een van 60kg? Dan voelt dat misschien als makkelijk, maar dan is de overgang waarschijnlijk toch te groot. Vergeet niet dat het altijd belangrijk is om geleidelijk op te bouwen. Een goed trainingsschema is hierbij heel erg belangrijk.
  • Je wisselt (te) vaak van oefeningen. Altijd dezelfde oefeningen doen kan heel erg saai zijn. Daarom kiezen sommige sporters en trainers ervoor om gedurende een training veel verschillende oefeningen te doen. Doordat je veel verschillende oefeningen doet, spreek je veel verschillende spiergroepen aan. De kans dat je een spier aanspreekt die plots meer doet dan vorige training, is dus erg groot. Ook hier kan een goed doordacht trainingsschema helpen. Het is de kunst om oefeningen te vinden die verschillend (en dus niet saai) zijn, en toch dezelfde spiergroepen aanspreken. Zo zal je sterker worden, zullen je spieren groeien én blijf je plezier beleven.
  • Je herstelt niet goed tussen je trainingen. Is je lichaam met iets belangrijkers bezig dan spierherstel? Heb je bijvoorbeeld een ontsteking? Ben je ziek? Slaap je slecht? Ervaar je stress? Dit zijn allemaal indicatoren voor een slecht herstel. Zonder voldoende herstel, werkt het “supercompensatie” principe niet zoals het hoort. Kijk hiervoor eerlijk naar jezelf. Soms heb je niet door dat je stress ervaart, wanneer dat wel zo is. Vergeet ook niet dat, ondanks dat sporten heel leuk is, het ook een vorm van stress op je lichaam is.
  • Je vindt het een prettig gevoel om even “echt diep” te gaan. Hou jij van een beetje zelfpijniging? Wil jij aan het einde van een training echt het gevoel hebben dat je “extra hard” getraind hebt? Dan zal je waarschijnlijk altijd nét iets te veel doen. Is dit erg? Nee, als jij er blij van wordt, moet je dat vooral blijven doen. Zal je hiermee het meest effectieve resultaat krijgen en je liefde met zorg behandelen? Nee, maar dat is een persoonlijke keuze 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.