Coaching

Leer iets nieuws!

Als je iets nieuws wilt leren, bijvoorbeeld een beweging of een nieuwe skill, dan zijn er 4 stappen die je door loopt. Deze vier stappen van het leerproces geven een beetje structuur aan de manier waarop we iets nieuws kunnen leren.

  1. Onbewust onbekwaam
  2. Bewust onbekwaam
  3. Bewust bekwaam
  4. Onbewust bekwaam

De eerste fase is de fase waarin je je niet bewust bent dat je iets niet kunt. Je weet gewoonweg niet dat je iets niet weet. Je kunt het vergelijken met fietsen. Er is ook een periode geweest dat je niet wist dat je iets moest doen om te kunnen fietsen. Je bent onbewust onbekwaam.

De tweede fase is de fase waarin je bewust wordt van het feit dat je iets nog niet kunt. Het kan zijn dat je ouders graag wilden dat je leerde fietsen. Dit is de fase van bewust onbekwaam. Dit is een belangrijke fase in leren. In deze fase exploreer je en ontdek je dat je nog vanalles te leren hebt.

De derde fase is de fase waarin je bewust gaat oefenen. Je weet wat je moet doen, hoe je dit het best kunt uitoefenen, maar je moet echt al je aandacht richting op wat je wilt kunnen of wat je wilt weten. Je wordt bewust bekwaam. Deze fase kost vaak meer energie. Als je genoeg geoefend hebt, ga je na verloop van tijd ervaren dat het minder energie gaat kosten. Het wordt eigenlijk heel gewoon.

Wat is genoeg oefenen?

Hoe vaak moet je iets herhalen om er bewust bekwaam in te worden? Voor kennis stukken wordt gesuggereerd dat je het 300 keer moet herhalen om het in je lange termijn geheugen te krijgen, voor bewegingen wordt er 10.000 keer voor genoemd. Ook al is dit fake science, het geeft wel een idee.

De vierde fase is van onbewust bekwaam. Je stapt op je fiets en je rijdt gewoon weg, zonder nadenken. In deze fase kun je weer aandacht geven aan andere leerprocessen.

Hoe leer je iets nieuws?

Belangrijk is om jezelf de tijd te gunnen om iets je eigen te maken. Je blijft altijd leren als je jezelf blijft uitdagen en de stof moeilijk genoeg houdt. Ongeveer 70% wil je goed hebben. Zo blijf je hongerig naar meer, maar heb je wel het succesgevoel. Blijf jezelf dus uitdagen en ga niet direct voor de 11 en de sticker van de juf.

Leer iets nieuws!

Als coach kun je deze stappen gebruiken om je cliënt te helpen met het aanleren van een goede techniek, of juist als je hem of haar wilt uitdagen om te verbeteren in iets. Het punt van bewust bekwaam kan erg frustrerend zijn. Coach hem of haar hiermee. Bijvoorbeeld door deze stappen uit te leggen en dat dit erbij hoort.

Coaching in beweging

Om een optimaal beweegpatroon aan te leren aan een cliënt die weinig ervaring heeft, is het belangrijk om veel externe cues te geven. “Span je buikspieren aan” is een cue die de meeste sedentaire cliënten echt niet voelen of begrijpen. “Maak je lang, doe alsof je over een hekje moet kijken”, zorgt ervoor dat ze meer opstrekken en vaak al een anterior tilt in het bekken voor elkaar kunnen krijgen, met als toevoeging het aanspannen van de buikspieren en algemene strekkers van het bovenlichaam.

Leer iets nieuws!

Door een stok te gebruiken langs de rug in een hinge, voelen ze hoe ze de rug rechter kunnen houden en een beweging uit de heupen kunnen maken. Het geven van externe cues is echter niet genoeg als je een “standaard” beweging uit de krachttraining wilt aanleren. Omdat deze bewegingen erg traag zijn, kunnen deze vaak ook met interne cues worden aangeleerd, als je cliënt de eerste stappen van beweging begrijpt.

Ben je geïnteresseerd om iets nieuws te leren? Kijk dan ook eens op onze academy!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.