Coaching

Betere coaching skills als personal trainer

Hoe leer je iemand een nieuwe beweging aan of verbeter je een atleet? Wij weten dat movement alles te maken heeft met emoties. Lees ook deze blog. Maar bewegen is natuurlijk ook letterlijk het op een bepaalde manier in een bepaalde rangorde een bepaalde spier aanspannen. Veel coaches geven intrinsieke cues: (span je billen aan, schouderbladen naar elkaar brengen), maar uit onderzoek blijkt dat dit soort interne cues er niet voor zorgen dat de atleet leert wat hij moet doen.

Coaching is meer dan alleen corrigeren op een beweging. Als iemand bij je komt die boos is, dan kun je twee dingen doen: of je laat degene eerst helemaal uitrazen door te laten boksen of HIIT of je laat hem of haar kalmeren. Met diepere emoties komen extra coachings-skills om de hoek kijken. Heb je te maken met diepe emoties, dan raad ik aan om het boek van Fabio D’Agata te lezen: Intelligent Bewegen. Wil je jouw eigen coachings-skills in sport uitbreiden? Of juist emotieverandering teweegbrengen door middel van bewegen? Doe dan de opleiding SPAT Verandert.

Het doel en resultaat van een beweging worden gestuurd door een externe focus

Intentie- actiemodel


In hogere delen van je hersenen (dicht bij de schors) wordt eerst de intentie van de te maken beweging bedacht. Daarna worden de verschillende stukjes van de beweging geconstrueerd. Eerst heel schematisch, maar steeds meer specifiek. In de laatste stap worden de concrete contracties in de spieren bepaald.
Omdat bewegingen beginnen bij de intentie, zullen bewegingen zonder scherp doel minder goed in de organisatiestructuur van het systeem passen.
Krachttraining (zoals we gewend zijn) grijpt aan in het laatste stadium van deze keten en als de beweging is gevormd, wordt er niet meer zoveel geleerd. Dit is heel handig als je aan bodybuilding doet, maar als je een spelsport doet, niet zo. Hardlopen, (bal)behendigheid en andere open keten sporten blijken dan een uitdaging.

Interne en externe focus

De indeling in aandacht of focus naar intern en extern wordt vaak gekoppeld aan de indeling naar breed en smal gerichte aandacht. We leggen dat hier voor je uit:
Smal intern gerichte aandacht: voor kleine aspecten van de beweging die zich in het lichaam voordoen, bijvoorbeeld: span je billen aan.
Breed intern gericht: aandacht voor grotere aspecten, bijvoorbeeld: buig je heup.
Smal extern: aandacht voor kleine aspecten die zich buiten het lichaam voordoen, zoals een punt op de vloer waar je naar kijkt of als je aan het hardlopen bent een vogel die overvliegt.
Breed extern: biedt kansen: Je kijkt ruim om je heen, bijvoorbeeld met spelsporten waar je kijkt waar je tegenstanders zijn en je teamgenootjes.

KP en KR

Intrinsieke KP (Knowledge of performance) is de constante stroom sensorische informatie die in je hersenen binnenkomen (richtingsgevoel voor de uitvoering van de beweging)
KR (Knowledge of result) : scoor die goal! Dit kan ook intern (als ik deze spier aanspan, dan doet mijn lijf dit) en extern zijn (als ik dit doe, dan winnen we)

Leren doe je door te oefenen. In herhaling ligt het voordeel van het inslijpen van de beweging, maar het nadeel van de afnemende motivatie. Bernstein had een interessante theorie: We leren niet door dezelfde oplossing van een bewegingsprobleem telkens te herhalen, maar door telkens een nieuw bewegingsuitdagingen op te lossen. Als coach kan het best uitdagend zijn om externe focus in een bepaalde oefening te leggen., zoals bijvoorbeeld “trek de grond uit elkaar met je voeten bij een squat”.

Leer mensen een andere focus leggen

Coaching skills voor mensen die zichzelf voorbij lopen

Mensen coachen die zichzelf voorbij lopen. kun je leren met de technieken van Mindful Run Je leert je juist heel erg te voelen in je lichaam. Opnieuw gebruik maken van proprioceptie en alle zintuigen die je niet meer gebruikt. Bijvoorbeeld je voeten, of je oren. Je leert hierdoor opnieuw op je lichaam vertrouwen. Met ademhalingsoefeningen om effectief gebruik te maken van alle energie die er in je lichaam zit. Speciaal voor mensen die altijd maar doorgaan.

Coachen van mensen die vastzitten in een gevoel. Via SPAT Verandert leer je gedragsverandering aan. Iedereen draait een bepaald patroon. Ons brein wil dit nu eenmaal dingen doen die het kent. Misschien kun je geen grenzen aangeven of ben je snel uit het veld geslagen bij een tegenslag. Met de coachings-methode van SPAT leer je juist die patronen herkennen en te veranderen in een patroon waarbij je wel vooruit komt in je leven.

NLP coaching zorgt ervoor dat je bepaalde idee├źn in je hoofd op een andere manier gaat bekijken, dat bepaalde negatieve dingen een ander gevoel geven en dat je op die manier meer voor jezelf kunt gaan kiezen.

Met Ultimate Instability leer je jezelf te verbeteren doordat je elke keer wat anders te leren krijgt. Er is geen enkele herhaling hetzelfde die je doet, omdat je in een bepaalde taak elke keer verstoringen van het water in de aquabag krijgt.

Ben je zelf op zoek naar een coach die jou verder helpt? Zoek niet verder, wij hebben meermaals onze atleten verder geholpen in hun mindset!

3 gedachten over “Betere coaching skills als personal trainer”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.