Voetentraining

Wat is een Homunculus?

Wat is dat, een Homunculus? Deze term wordt gebruikt om een beeld te schetsen over hoe ons brein prikkels kan voelen en hoe ons brein specifieke lichaamsdelen kan aansturen. Alle dingen die je via de 5 zintuigen binnen krijgt, worden door het brein op de juiste plek gezet. En de andere kant op, de hersenen kunnen weer hele specifieke delen aansturen.

Een homunculus is een representatie van lichaamsdelen in de motorische en somatosensorische cortex van de hersenen. Waar er dan een heel gek uitziend mannetje kan worden geschetst. Hierdoor kun je onderscheid maken tussen de verschillende hersendelen, bijvoorbeeld zodat je alle tenen los van elkaar kunt bewegen, of zodat je weet dat je op een steentje staat. Onze stoepen en straten zijn zo vlak mogelijk en daarmee hoeven onze voeten ook al veel minder te werken.

Use it of loose it

Het gedeelte van de cortex dat wordt toegewezen aan een bepaald lichaamsdeel, is afhankelijk van de mate waarin dit deel gebruikt wordt. Zo zijn de vingertoppen in de somatosensorische gebieden veel groter dan de armen, omdat ze vaak worden gebruikt om kleine details te voelen. Mensen die braille lezen zouden zelfs nog grotere vingers hebben. In de motorische cortex is bijna dezelfde verdeling te zien, maar dan zijn andere gebieden groter. Maar zoals alles in ons lichaam: “Use it… Or loose it!” Waarom deze blog? Nou, wij vergeten sommige delen van ons lichaam gewoon te gebruiken!

Dit beeld laat zien hoe een mannelijk lichaam er uit zou zien als elk deel net zo hard zou groeien als het deel van het brein wat de sensorische perceptie representeert.

This little piggy

Zoals je kunt zien, zijn de voeten best groot ten opzichte van bijvoorbeeld de benen en eigenlijk zou het zo moeten zijn dat de grote teen bijna 4x zo groot zou moeten zijn als de kleine teentjes. Onze tenen zijn zó uniek ten opzichte van andere primaten! Ze zijn een stuk korter en naar voren gericht. Natuurlijk heeft evolutie hier alles mee te maken en het feit dat wij rechtop zijn gaan lopen. Kortere tenen kunnen meer als efficiënte springplanken fungeren voor de push-off vanaf de grond. Daardoor zijn ze ook naar voren gericht. Onze tenen hebben een heleboel verschillende functies:
Ze:
* moeten oneffen oppervlaktes kunnen grijpen
* moeten rechte “springplankjes” zijn om te kunnen wandelen en hardlopen
* geven een bredere basis om ons gewicht te dragen
* zorgen voor stabiliteit en controle daarover.

Big Boss

De grote teen is de “big boss” van de voet en heeft zijn eigen deel in de motorcortex. Het is eigenlijk het stuurwiel van de voet en heeft spieren aan de binnenkant van de voet, die ervoor zorgen dat de grote teen naar binnen kan draaien tijdens de “toe- off” Daarnaast is de grote teen bijna 4 x zo groot als de kleinere teentjes en ook nog een 4 x zo dik bot. Daardoor kan hij behalve sturen, ook goed fungeren als een anker, zodat je stabiliteit verkrijgt.

Spiertechnisch

We verdelen de spieren van de voet in extrinsiek en intrinsiek . De extrinsieke spieren worden vooral gebruikt om kracht te genereren voor beweging. De intrinsieke spieren kun je zien als de “core” van de voet en die zorgen vooral voor het stabiliseren van de voetboog en stabiliteit in het algemeen..

De intrinsieke spieren spelen een belangrijke rol in statische houding en controleren de voet tijdens dynamische taken. Dit is de reden waarom je personal trainer vaak zegt dat je je schoenen uit moet doen als je squat of deadlift. Je traint dan niet alleen je benen en billen, maar ook je voetbogen.

Het kan nog veel makkelijker door in je dagelijks leven op barefoot schoenen te gaan lopen. Hierdoor krijgen je tenen de ruimte om hun werk te gaan doen en doordat de zool heel dun en flexibel is, moet je voet zelf werken om te stabiliseren. Als je 6 maanden op dit soort schoenen loopt, kun je tot 60% sterkere voeten krijgen. Als Vivobarefoot ambassadeurs mogen wij je zelfs korting geven op een paar schoenen. Dat kun je met deze code: AJBARE10.

Marshmellow trappen

Sinds de 80’s hebben we onze voeten nog wat anders aangedaan waar meneertje Homunculus helemaal niet blij mee is. We gaven ze demping. En niet zo’n beetje ook! Zoveel mogelijk! Hierdoor hebben we onze voeten ook niet meer de kans gegeven om echt te voelen wat ze eigenlijk moeten doen. Je voet krijgt normaal gesproken informatie van de grond en vertaalt die naar alle spieren omhoog. Maar wat zitten ze lekker! Dat komt dus doordat je vrijwel de hele voet uitschakelt en die rust vind onze voet wel lekker.

Helaas betekent dat je hogerop in je lijf extra hard aan de slag moet voor stabiliseren. Lees ook eens de blog over de knie en de heup en ga dan nog eens na of die dempende zolen de hele dag goed voor je zijn. Het is dus eigenlijk maar goed dat Naboso zooltjes heeft ontwikkeld die ervoor zorgen dat je juist meer informatie krijgt. Je voet leert dan zelf weer welke spieren hij moet gebruiken als de grond niet effen is. met de code LOPENMETEENLACH krijg je zelfs nog wat korting.

Wil jij sneller jouw voeten hun originele functie terug geven? Neem snel contact op en we zullen de functie van de voet altijd meenemen in de trainingen!

Een gedachte over “Wat is een Homunculus?”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.