Blessures, Coaching

Pijn

Pijn is een ervaring die onplezierige, sensorisch en emotioneel kan zijn. Er zijn maar weinig mensen die geen pijn beleving hebben gehad. Het kan gepaard gaan met weefselbeschadiging, maar dat hoeft niet. Pijn begint in de sensorische zenuwen, maar het is nog onduidelijk of de pijn van rouw of een gebroken hart daar ook ontstaat. In deze blog hebben we het alleen over de fysieke pijntjes.

Fysieke pijn

We willen je laten zien dat pijn heel erg verschillend is. Zo heb je acute of chronische pijn, weefselpijn (nociceptisch), zenuwpijn (neuropatisch), orgaanpijn (visceraal), vaatpijn (vasculair) en pijn bij kanker (oncologisch) Deze soorten pijn bestaan uit 2 dingen:
* Pijn reactie
* Pijngewaarwording. Deze is sterk afhankelijk van psychologische factoren. Om je hiervan een voorbeeld te tonen, kijk dan eens naar deze post:

https://www.theguardian.com/science/2016/oct/20/rubber-hand-illusion-reveals-how-the-brain-understands-the-body

Objectief

Pijn is niet objectief. Het is een gewaarwording. Bij pijngewaarwording worden zowel emotionele als cognitieve en gedragsgebieden actief. Dit is via MRI aangetoond. Angst hierin heeft een voorspellende waarde. Je ziet dit ook in het filmpje van hierboven. Uit reflex voor de angst voor een pijn/ beschadiging trekt hij zijn arm terug.

Een niet- traumatische blessure ( dus als het niet gebroken of gescheurd is) komt vaak door overbelasting. Dit komt door een verkeerde opbouw or door een compensatie, waarbij niet alle mogelijkheden in optie worden genomen in het bewegen . Lees ook de blog vrijheidsgraden bevriezen. Als je (een) pijn(tje) hebt, zul je altijd anders bewegen dan als je normaal doet. Je wilt namelijk de pijn omzeilen. Super slim van het lichaam, maar als je er te lang mee door loopt, dan ga je te lang bepaalde vrijheidsgraden bevriezen en dus compenseren.

In de blog Ontsteking en Herstel lees je meer over hoe de pijn van een ontsteking werkt.

Bewegen met een Lach

Bewegen doe je stap voor stap. Je verbetert elke keer en als je een ideaal patroon hebt geleerd, kun je het volgende deel van je spieren erbij betrekken. Helaas bewegen we tegenwoordig niet meer zoveel en wat we doen is vaak eenzijdig: fietsen, lopen, achter je bureau zitten, squatten, deadliften. Het is allemaal in dezelfde richting, namelijk naar voren. Dat is allemaal heel optimaal, maar daardoor vergeten we nog wel eens om net eens anders te bewegen. In alle richtingen. Daarnaast raakt ons lichaam gewend aan het comfort dat we hebben. We zitten op stoelen en banken in plaats van op de grond, waar je om de zoveel tijd je zitstand verandert om je heupen wat te veranderen. Onze voeten en soms ook onze heupen worden in haute couture gestopt dat niet vaak zorgt voor veel vrijheid.

Vind jij het lastig om weer aan de slag te gaan met bewegen? Ben je toe aan meer energie? Meer uithoudingsvermogen? Meer kracht maar bovenal: geen pijntjes meer? Wetenschappelijk onderbouwd, bewezen effectief presenteren we jou: Bewegen met een Lach – 6 weken programma.

Met dit programma gaan we stap voor stap weer “anders bewegen” En dat doen we van het begin tot het einde met hele basale bewegingen, maar langzaam opbouwen in kracht, stabiliteit, balans en uithoudingsvermogen. Elke week gaan we ook aan de slag met je mindset.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.