Animal Flow

Quadrupedal Movement Training

Op handen en voeten bewegen, oftewel Quadrupedal Movement Training (QMT) is een vorm van training met je eigen lichaamsgewicht, waarbij je diverse poses, transities en kruip- bewegingen maakt, zoals je doet met Animal Flow. Er wordt gezegd dat het je fitnesslevel verbeterd, je corestability en dat het een must is voor het verbeteren van je prestaties. Nog mooier: die betere prestaties zet je niet alleen neer door kracht van je buik, rug, billen en andere “core” of korsetvormende spieren, maar juist door een de precieze coördinatie van deze spieren met de interne druk regulatie door je centrale zenuwstelsel. Terwijl je er ongelofelijk trots op mag zijn dat je op 2 benen kunt lopen, is kruipen stiekem ook nog eens heel goed voor je brein!

foto: Janneke Poort

Studiebol

Jeffrey Buxton, een gecertificeerde Animal Flow coach uit Grove City, Pennsylvania deed onderzoek naar hoe Animal Flow je kan helpen met het verbeteren van je kracht en je range of motion (ROM). Dat wil zeggen: hoeveel bewegingsruimte krijg je (of verminder je) in je gewrichten door Animal Flow te doen. Hij deed het onderzoek op 42 personen, waarbij de ene groep alleen de standaard gym- oefeningen deed zoals de squat, de deadlift en een benchpress. De andere groep trainde net zoveel uur, maar die deden Animal Flow.

De resultaten van zijn onderzoek lieten zien dat er een verbetering was van de range of motion in de diverse gewrichten van tussen de 3 en 15%. De stabiliteit verbeterde met 17,5% en dat de schouder en “single leg” dynamische motorcontrole verbeterde. Dat wil zeggen dat er veel meer controle in de bewegingen was.

Kruipen voor je brein

Quadrupedal Movement Training

Er zijn eerdere onderzoeken geweest die een soort “reset” hebben bedacht om het bewegingspatroon te verbeteren bij mensen die geblesseerd zijn of een ongeluk hebben gehad. Daaruit kwam dat door verbinding te maken met je handen én voeten tegelijkertijd, jouw hersenen lekker aan het werk gaan en zorgen dat je betere stabiliteit in je lichaam krijgt. Ze noemen dat cognitieve flexibiliteit.

Een ander onderzoek liet zien dat je een betere spieractivatie krijgt als je bewegingen maakt, dan als je statisch traint.

Fascinerend

Hoofdstuk 10 van Myers’ Anatomy Trains gaat het over verbeteren van je fascia-lijnen in je lichaam. Hierdoor krijg je voor/achter/link/rechts & in rotaties betere stabiliteit. Het lichaam bestaat – zoals je vast weet- niet alleen uit spieren en gewrichten die beweging verzorgen. Ook je fascia en vooral dan de volledige “strekketens” werken daaraan mee. Ik schreef hier al eerder een blog over. Door meerdere bewegingen met je lichaam te maken en niet alleen in het vlak vooruit of achteruit, zorg je er voor dat je totale kracht toe neemt.

foto: Janneke Poort

Wil je dus extra sterk worden, wel de bewegingsvrijheid in je gewrichten behouden? Wil je ook nog bezig zijn met het trainen van je brein? We starten binnenkort met een nieuwe 8 weekse (online) cursus Animal Flow level 1. Deze trainingsreeks wordt via ZOOM gedaan, waarbij je direct feedback krijgt op je bewegingen. Kun je er een keer niet bij zijn? Dat is geen probleem, alle trainingsdagen worden opgenomen en kunnen terug gekeken worden.

Er is slechts plek voor 5 deelnemers, zodat er echt kan worden bijgestuurd als de beweging niet helemaal goed gaat. Direct inschrijven kan via deze link.

Woon je in Amsterdam of omstreken en ben je geïnteresseerd in small group training? Laat het me dan ook weten!

3 gedachten over “Quadrupedal Movement Training”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.