Hardlopen

Hoe word je een betere hardloper?

Er zijn heel veel verschillende trucjes om een betere hardloper te worden. . Eén van de dingen is doen alsof je op hete kolen loopt. Dan wil je namelijk zo kort mogelijk grondcontact. Waarom je dat zou willen, leg ik je hier uit. En ik geeft je zomaar een trucje cadeau! Hoe word je een betere hardloper?

Als ik alle trucs hier zou opschrijven en je zou het lezen, zou je denken: “Haha! Dat doe ik zo even!” Maar een nieuw trucje aanleren als je al een tijdje aan het lopen bent, is niet zomaar 1,2, 3 aangeleerd Dat komt waarschijnlijk doordat je veel te veel gaat nadenken over wat je moet doen. Maar weet je? Een nieuwe loophouding leer je juist door te doen en niet te denken. In het kort: met onze grote hersenen denken we over bewuste processen na, maar met de kleine hersenen oftewel het cerebellum leren we nieuwe reflexen, bewegingen en coördinatie aan. En dat is wat je wilt!

Een belangrijk onderdeel van een goede loophouding is het korte grondcontact. Waarom dat is? Nou, hoe korter je aan de grond bent, hoe meer je dus in de lucht bent. In de lucht kom je vooruit, niet als je op de grond bent. In de lucht overbrug je (sneller) meer afstand. Maar dat is niet het enige voordeel. Kort grondcontact zorgt er namelijk ook voor dat je niet zoveel kunt inzakken met je knieën en heupen en dat zorgt er weer voor dat je lichaam recht blijft. Een recht lichaam zorgt ervoor dat je alle energie naar voren kunt richten.

Zie je lichaam maar als een schokdemper van een auto. Sommige schokdempers dempen en komen langzaam weer terug naar boven. Andere auto’s schokken veel meer en dat is iets minder comfortabel. Met hardlopen is dat precies andersom. Je wilt namelijk alle kracht die op de grond komt, omzetten naar een voorwaartse beweging. Als je, net als een schokdemper, eerst de energie moet omzetten om je knie opnieuw te strekken en je heupen, dan gaat er veel energie verloren. Zonde toch?

Deze ananas is eigenlijk een muziek speakertje en ik noem het gekscherend mijn pijn-appel.

Daarom hebben wijze mensen ooit gezien dat lange afstands lopers ongeveer 180 stappen per minuut moeten maken. Dat klinkt als heel veel je het zo ziet, niet? Het valt enorm mee in praktijk. Je kunt door dit hoge tempo geen grote passen zetten in eerste instantie. Het voordeel daarvan is dat je je voet meer onder je zwaartepunt zal neerzetten en (dus) van je hakplaatsing af komt. Je gebruikt veel meer je hele voet. En dat is een goed ding! Want daar is die voor gemaakt. Ken je die uitdrukking: “met je hakken in het zand?” Je komt daardoor niet veel beter naar voren. Dit aantal stappen is trouwens geen verplichting. Lange mensen halen dit tempo bijna nooit. Kleine mensen gaan hier gemakkelijk overheen. Maar ergens tussen 170 en 190 is wel wenselijk.

Hoe word je een betere hardloper?

Maar hoe ga je jezelf dit aanleren, zonder erbij na te denken? Gelukkig heb ik een leuke oplossing voor je: Met muziek! Ik heb verschillende nummers die ongeveer 180 bpm (beats par minute) hebben voor je bij elkaar gezet en dat is een spotify playlist geworden. Deze playlist wordt zoveel mogelijk geupdate met muziek die hetzelfde tempo heeft. Denk er aan! Als je het tempo niet aan kan, dan zet je waarschijnlijk te grote passen! Dus pas erop ‘-)

Ik wens je heel veel plezier met luisteren, maar wees alsjeblieft wel bewust van je omgeving/ verkeer!

4 gedachten over “Hoe word je een betere hardloper?”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.