Hardlopen, Herstel, Krachttraining, Voetentraining

Ongemakkelijk: problemen op de w.c.

Het is een ongemakkelijk onderwerp: je hebt problemen op de wc. Om jezelf helemaal leeg te maken of, nog oncomfortabeler: je haalt de w.c. net niet. Disclaimer: deze blog is niet geschreven als diagnose of behandeling tegen een ziekte. Als je kiest om met het onderwerp aan de slag te gaan, raadpleeg dan eerst een arts of fysiotherapeut.

Als je problemen hebt om je blaas helemaal leeg te maken of juist je darmen, dan kan dat komen doordat je een te gespannen bekkenbodem hebt. Haal je juist de wc niet, bijvoorbeeld als je moet niesen of keihard lachen, of als je altijd de bosjes in moet duiken als je net aan je rondje hardlopen bent begonnen, dan kan het zijn dat je de druk in je buikholte niet goed kunt verdelen.

Laten we er voor het gemak in deze blog van uit gaan dat er geen blessures zijn, en dat de darmen en blaas gezond zijn. Laten we dan eerst eens kijken naar de stoelgang en de blaas.

De blaas is één van de instrumenten in ons lichaam waarmee we afvalstoffen en overtollig water kunnen afvoeren. Als je vaker last hebt dat je moet plassen tijdens sporten of niesen, dan kun je hebben bedacht dat je minder moet drinken. Maar dat is niet zo slim! Niet goed voor je algehele gezondheid, maar al zeker niet voor de blaas. Blijf daarom netjes de waterfles of het glas dat je naast je neer zet met water, leegdrinken! Weet je niet of je genoeg drinkt? Check dan even deze kleurenkaart:

Je wilt met de urine in de lichtgele hoek zitten, eigenlijk 1 tot en met 3. Alles daarboven lijkt al op de- hydratatie. Drink voldoende, zeker als je problemen hebt met de wc!

Ongemakkelijk: problemen op de w.c.

Bij bekkenbodemproblemen denken we vaak aan urineverlies, maar constipatie of obstipatie, hoe je het ook wilt noemen, kan ook een issue zijn! Als je ontlasting eruit ziet als type 1 of 2 heb je obstipatie. Zorgprofessionals spreken ook van obstipatie als de frequentie van ontlasten laag is. We hebben het hier dan over 2 of minder ontlasten per week (dus je hoeft echt niet elke dag!) Het kan ook gewoon lastig zijn om je darmen leeg te maken, dat heeft te maken met je bekkenbodem en de druk in je buikholte. Als je daar geen problemen mee hebt, check dan eens of je genoeg beweging krijgt en of je genoeg vezels eet!

Drukregulatoren

Je las het al, de druk in je buikholte heeft van alles te maken met jouw stoelgang. En daarvoor moeten we eerst eens kijken naar wat er allemaal gebeurt daar. Zoals je in de blog: “Ademhalingsspieren en de neus” al kon lezen, gaat je diafragma naar beneden als je goed adem haalt. Daardoor duw je eigenlijk op de organen en die duwen op hun beurt weer op de volgende druk regulator in je lichaam, namelijk je bekkenbodem

De bekkenbodem is een soort van hangmat, waarin de organen hangen. Aan de voorkant zit het schaambeen, en via de zijkanten van je zitbeen gaan de spieren naar je sacrum oftewel het heiligbeen. Afhankelijk of je een biologisch gezien mannetje of vrouwtje bent, zitten er 3 kringspieren in deze bekkenbodem, namelijk de urether (plasbuis), vagina en anus.

Al deze kringspieren worden omringd en op hun plek gehouden door spieren de “beweeg- spieren” zijn of spieren die stabilisatie van het bekken voor elkaar krijgen. En als je deze blogs al vaker hebt gelezen, dan weet je dat alles eigenlijk altijd met elkaar te maken heeft. Onderaan deze blog zie je een aantal spieren terug die te maken hebben met de bekkenbodem.

De weg van de minste weerstand

Wat is nu het probleem als er ergens in jouw buikholte wat druk komt? Dan zoekt die druk de weg van de minste weerstand. Als je de urether of anus open kunt zetten, dan gaat die druk via deze kanalen weg. Maar als je ergens anders in de buikholte een zwakte hebt, of juist als je de druk naar boven duwt (richting schouders en nek), dan zal je bekkenbodem niet optimaal zijn werk kunnen doen.

Bijvoorbeeld als je altijd gewend bent om oppervlakkig adem te halen, dan gaat er weinig druk richting de bekkenbodem. Als je dan ineens moet niezen of als je gaat trainen en er komt druk op de buik, dan weet je bekkenbodem even niet wat die daarmee aan moet.

De squat is een schijtoefening

De hele diepe squat is echt een goede manier om te zitten als je moet poepen. Het zorgt ervoor dat alle druk op de anus wordt gezet. Mocht je ongemakken hebben op de w.c. met poepen, dan kan ik je van harte een krukje aanraden. Bijvoorbeeld deze.

Postuur

Het kan ook zijn dat je postuur niet helemaal gelijnd is. In zo’n geval zullen er bepaalde spieren meer aan het werk zijn dan anderen, waardoor die druk richting de zwakkere spieren gaan. Denk aan rugpijn. Dit noemen we ook wel het lower cross syndrome. Daar kun je hier meer over lezen in de blog “Hoe werkt de heup”. Postuur begint bij je hoofd en eindigt bij je grote teen. Het is belangrijk dat je alles kunt blijven bewegen, genoeg Range of Motion houdt in alle gewrichten en dus niet vasthoudt aan één postuur. Lees ook eens de blog: “Wat is een goede lichaamshouding

.Je mag echt af en toe op de bank hangen, je zit niet altijd bij de koning op bezoek, toch? Zelfs de positie van je tong heeft iets te doen met je postuur. Lees ook eens “Bracen met je tong

Heb jij dus ongemakken op de w.c., dan gaan deze tips je helpen: Om je bekkenbodem te helpen om de druk beter te reguleren, zijn 3 dingen erg belangrijk:
1) leer om de hele core in te zetten, zodat de druk in de buikholte wordt verdeeld
2) Leer je lichaam wat een goed postuur is. En dat is niet direct een militairy posture, maar een postuur waarbij je ribbenkast over je bekkenbodem gaat
3) Denk aan je leefstijl, beweeg voldoende, eet genoeg vezels en blijf lekker je water drinken.

Petra Is altijd bezig met het zoeken naar oplossingen voor uitdagingen en problemen die met jouw lichaam te maken hebben. Zo heeft is ze gecertificeerd Personal Trainer, maar heeft ook certificatie in onder andere Oxygen Advantage (ademcoaching) en Bekkenbodem problemen. Neem contact op als je hulp kunt gebruiken

Spier

Iliacus

gluteus medius

gluteus maximus

rectus abdominus

obliques externus

mobliques internus

transversus abdominus

multifidus

quadratus lumborum

adductor group

locatie

heup, binnenkant bekken

heup, buitenkant bekken

heup, buitenkant bekken

bekken naar ribbenkast

ribbenkast naar bekken

over zijkant bekken

vanaf het midden van je buik naar de rug

langs de ruggengraat

si gewricht naar rug

binnenkant bovenbenen

type

stabilisatie bekken

stabilisatie/ beweging

beweging bekken

stabilisatie bekken

2 gedachten over “Ongemakkelijk: problemen op de w.c.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.