Blessures, Herstel, Mobiliteit

Hoe herstel je na een schouderbreuk

Van mitella naar marathon is een blog waarin ik mijn verhaal vertel over het herstel na een schouderbreuk. Wat dit doet met mijn mindset, hoe mijn revalidatie wordt versneld en hoe het mij is afgegaan. Ik hoop hiermee lotgenoten met een blessure te inspireren en motiveren.

Van mitella naar marathon

In mijn vorige blog besprak ik hoe ik 1,5 jaar geleden mijn schouder brak toen ik viel tijdens het hardlopen en hoe Petra mij weer hielp vertrouwen op te bouwen in en met mijn lijf. In deze serie blogs maak ik jullie graag deelgenoot van mijn revalidatie. Want hoe bouw je jezelf fysiek en mentaal weer op na een zware schouderoperatie? Het is een heftige periode waarin ik met de hulp van Petra van Bewegen met een Lach langzaam weer mijn leven terugkrijg.  

Van mitella tot marathon

Weer geloven in mijn lijf

De maand oktober 2022 is een belangrijke maand in mijn revalidatie. Nu Petra en ik de eerste, belangrijke stappen samen hebben gezet, begin ik steeds meer te geloven in mijn lijf. We hebben mooie gesprekken, waarin we er samen achter komen dat ik al het vertrouwen in mijn lichaam was verloren. Twee keer revalideren is mentaal pittig te noemen, zeker als je dagelijks nog veel pijn ervaart. Maar door de gesprekken en door de oefeningen van Petra, begin ik langzaam weer meer te geloven in mijn lijf. Het voelde alsof alles mij was overkomen, maar met de hulp van Petra krijg ik de controle langzaam maar zeker meer terug en merk ik dat ik mijn lichaam langzaam weer meer kan belasten.

Waiter’s walk met een aquabag

‘Waiter’s walk’ en touwtjespringen

Dit vertrouwen en geloof in m’n lichaam zie ik ook terug in de belastbaarheid van mijn schouder. Vanaf oktober maken Petra en ik grote stappen in mijn revalidatie. De trainingsattributen die ik van Petra heb geleend, kan ik eindelijk gaan gebruiken. Ook krijg ik van een vriendin die gaat verhuizen een echte loopband cadeau, die super goed van pas komt in mijn trainingen. Na de operatie mocht en kon ik mijn arm niet draaien, het ankertje waarmee het labrum van mijn schouder is vastgezet, zou dan namelijk los kunnen schieten. Ook staat mijn biceps meer op spanning, omdat het labrum als het ware ‘teruggehaakt’ is. Vanaf oktober kunnen we mijn arm meer gaan belasten en langzaam ook de hoek waarin ik mijn arm kan bewegen gaan vergroten. We doen dit met veel leuke oefeningen, zoals de ‘waiter’s walk’. Met een aquabag van Ultimate Instability aan mijn arm, waardoor mijn lichaam continu moet corrigeren, train ik mijn arm en mijn schouder, op een zelfde manier als een serveerster die met een dienblad loopt. Ook zijn Petra en ik deze maand veel aan het touwtjespringen. Het draaien van het touw, in combinatie met het springen, traint zowel mijn schouder als mijn schokbelasting. Zeer belangrijk voor als ik weer wil gaan hardlopen.

Marathon van Amsterdam: schouders eronder!

Naast grote stappen wat de oefeningen betreft, helpt Petra mij ook om weer meer te durven en meer ‘in het leven te staan’. Een grote en belangrijke dag in dit proces was de Marathon van Amsterdam. Petra nodigde mij uit om samen de lopers aan te moedigen en begeleidde die dag ook een aantal lopers in hun marathon. Ik vond dit best een spannende dag, ik was al maanden niet in een menigte geweest en was benieuwd hoe ik mij zou voelen bij zoveel hardlopers. Maar ik maakte een bord, met de iconische tekst ‘schouders eronder!’, trok mijn cheerleader-outfit aan en ging met Petra rond kilometer 32 staan, altijd een pittig punt in de marathon. Het werd een fantastische dag, waarin we de namen van de lopers schreeuwden alsof ons leven er van af hing. We hebben samen heel wat lopers door de marathon heen geholpen, maar mij zelf hielp deze dag ook enorm in mijn revalidatieproces. Schouders eronder!

Marathon van Amsterdam aanmoedigen

Schouders eronder!

Animal flow

In mijn volgende blog zal ik de periode vanaf november beschrijven. Petra en ik maken in deze maand weer mooie stappen in mijn revalidatieproces. Met Animal flow maken we mijn revalidatie vanaf die maand nog leuker. Ik ben enorm blij met zo’n fantastische coach! Wil je zelf ook uit die blessure en aan de slag met je toekomst? Plan dan snel tijd in met Petra voor een virtueel bakje koffie…

Een gedachte over “Hoe herstel je na een schouderbreuk”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.