woman with red top and black shorts on purple yoga mat
Geen categorie

Hoe word je gelukkig van sporten?

Mensen die het niet gewend zijn om te sporten vragen ons vaak: Hoe word je gelukkig van sporten? En dat snappen wij. Want trainen en sporten kan op het moment dat je het doet soms best confronterend zijn en oncomfortabel.

Kleine disclaimer: met gelukkig bedoelen we in dit geval het gevoel van euforie. Het is aangetoond dat sporten en bewegen helpt tegen depressie, maar in dit geval gaan we niet uit van de ziekte depressie.

Wat is geluk? Hierover hebben we een grote blog geschreven genaamd: “Gelukkig word je zo!

hoe word je gelukkig van sporten?

Maar hoe word je gelukkig van sporten? In het begin is het lastig en weet je eigenlijk nog niet zo goed hoe het moet. Als je dit begint te begrijpen, kun je snel grote stappen maken en heb je meer het gevoel dat je de controle krijgt. Het wordt daardoor steeds leuker.

Behalve dat je lichaam steeds meer gaat wennen aan de prikkel van het nieuwe (en je daardoor minder spierpijn krijgt), zul je gaan merken dat je sterker wordt of meer conditie krijgt. Ook kunnen kleine pijntjes gaan verdwijnen en slaap je beter.

Hoe komt het dat je beter slaapt door sporten?

Door te sporten verbrand je energie. Bij deze verbranding komt een stof vrij genaamd Adenosine. Dit zorgt ervoor dat je slaapdruk opbouwt. Die slaapdruk zorgt dat je beter kunt slapen. Slaapdruk is iets anders dan vermoeid zijn, want je kunt anders moe zijn in je hoofd na een lange dag nadenken en achter een scherm zitten. Door te bewegen (en dus sporten) verbrand je dus energie en zul je meer adenosine vrijmaken.

Wil je meer weten over beter slapen? Dan kun je deze video terugkijken.

Wat gebeurt er in je lichaam als je beweegt?

In je spieren en in je fascia zitten spierspoeltjes. Dit zijn sensoren die een signaal doorgeven aan de hersenen. De hersenen gaan dan stoffen aanmaken om tegen te gaan dat je pijn hebt en dat je je goed voelt. Meer hierover lees je terug in de blog “Runner’s high & Anandamide

Doordat je meer beweegt, zul je vanzelf merken dat je beter voor jezelf wilt zorgen. Je zult meer ruimte hebben om gezonde keuzes te maken en makkelijker rust nemen als dat nodig is. Mensen die meer bewegen schijnen creatiever te zijn en meer oplossingsgericht te kunnen denken.

Hoe word je gelukkig van sporten? Dit komt door alle bovenstaande punten samen. Je slaapt beter, er komen meer neurotransmitters vrij die ervoor zorgen dat je minder pijn ervaart en blijer wordt. Je hebt meer ruimte om na te denken en wordt productiever op je werk. Hierdoor zul je over het algemeen gezonder, fitter en meer uitgerust zijn om alle taken die je dient af te ronden, te doen.

Dus, wil jij starten met bewegen na jarenlang “ niets” te hebben gedaan? Kijk dan eens naar het 6 weken Bewegen met een Lach programma, waarbij je op een rustige manier weer gaat bewegen.

woman with red top and black shorts on purple yoga mat
Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Een gedachte over “Hoe word je gelukkig van sporten?”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.