Hardlopen, Krachttraining

Runner’s high & Anandamide

Je hebt vast wel eens gehoord van de runner´s high. Maar bij het tillen of trekken aan zware gewichten kun je wel degelijk een rush krijgen. Dat komt door de stof Anandamide. Bewegen helpt je ook tegen depressie. Maar hoe dat dan precies werkt, leggen we uit in deze blog. Misschien goed om over na te denken, als je een dipje hebt….

Neurotransmitters

Eerst moet je weten hoe een signaal in een cel komt. Je weet dat je hersenen een prikkel afgeven. Maar hoe weten de andere cellen in je lijf dan wat te doen? Dit gebeurt via stofjes die een verbinding aangaan met de buitenkant van je cel. In de cel zijn neurotransmitters opgeslagen in kleine blaasjes. Ze worden zodra er een zenuwimpuls komt heel snel uit de cel vrijgemaakt om aan de receptoren die aan de buitenkant van de andere cel te vinden zijn te binden. Die receptoren kun je zien als specifieke puzzelstukjes, waar alleen dát molecuul aan past dat bij het signaal moet doorgeven. Als die link wordt gelegd, ontstaat er een verandering in het membraanpotentiaal en er komt een actie op gang.

overgang van neurotransmitters en het veroorzaken van een actiepotentiaal

Anandamide

Anandamide is zo’n neurotransmitter en bindt in de hersenen aan de zogenoemde cannabinoïde receptoren. Deze receptoren (CB1, CB2) werden ontdekt door studies naar cannabis in het lichaam. Pas na het ontdekken van deze receptoren kwamen wetenschappers erachter dat de mens ook een lichaamseigen stof produceert, die aan deze receptoren bindt, en deze stof werd anandamide genoemd.. Het actieve ingrediënt in cannabis, heeft de werking van anandamide. Onderzoek duidt op anandamide als veroorzaker van het runner’s high effect bij hardlopen.

Uit onderzoek blijkt dat endorfines niet de hoofdrolspeler zijn bij het fenomeen runner’s high. Proeven tonen aan dat de stof anandamide een grotere impact heeft op de roes die we ervaren na een zware inspanning.

Er werd gedacht dat het lekkere gevoel na een zware fysieke inspanning ontstond door de stof Endorfine. Maar endorfines zijn te groot om door te bloed-hersenbarrière te gaan. Uit dierproeven bleek dat muizen na vijf uur lopen een hogere dosis endocannabinoïden bezaten, die de neurotransmitter anandamide positief beïnvloeden. Die stof speelt een grote rol bij pijn, depressie en het geheugen. De muizen waren na het lopen beduidend minder gevoelig voor pijn en angst.

Gelukkig is inmiddels veel wetenschappelijk onderzoek verricht naar de verschillende effecten van bewegen op ons brein bij verschillende psychische klachten Hierdoor is duidelijk geworden dat sporten als therapeutisch middel onder andere ingezet kan worden bij ADHD, angstklachten, autisme, burn-out & stress, depressie, posttraumatisch stressstoornis, schizofrenie en verslavingen.

Runner’s high & anandamide

Bloed is goed!

Meer bloed naar de hersenen werkt! Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, zegt hierover het volgende: “Het hartvaatstelsel gaat beter functioneren van meer beweging en het hart is de pomp van het brein. In het brein zitten hersencellen en banen, die de hersencellen en de verschillende hersengebieden verbinden. Die verbindingen zijn heel gevoelig voor een goede doorbloeding. Naast de doorbloeding heeft meer bewegen ook een positief effect op de chemie in de hersenen. Beweging heeft een positief effect op een aantal belangrijke stoffen die ervoor zorgen dat het brein beter functioneert en dat geldt met name voor een aantal gebieden in het brein die een grote rol spelen bij zaken als initiatief nemen, gemotiveerd zijn, dat soort zaken.”

Sporten verhoogt ook de hoeveelheid Dopamine in je lichaam, waardoor je je overall beter voelt. Dopamine heeft alles te maken met motivatie en aandacht. Uit onderzoek is gebleken dat meer lichaamsbeweging, een verhoging van de opslag van dopamine in je brein geeft en ook de productie activeert van dopaminereceptoren in het beloningscentrum van het brein, en dit zorgt voor een lekker en trots gevoel wanneer je iets hebt gepresteerd. De rush wordt veroorzaakt door Anandamine.

Met sporten verhoog je verder het gehalte aan serotonine, dat belangrijk is voor onder andere jouw zelfvertrouwen. Het helpt om stress te voorkomen door het effect van cortisol te neutraliseren.

Wil je wel gaan trainen, maar vind je het spannend om te beginnen? Lees dan deze blog eens van Hanne. Wil je eerst zeker weten of jouw lichaam direct kan beginnen met zware gewichten? Boek dan eerst een intake in, zodat we samen kunnen kijken naar jouw beweegpatronen. Wil je naar een doel trainen? Neem contact op en we gaan samen aan de slag!

Een gedachte over “Runner’s high & Anandamide”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.