urineverlies tijdens het sporten
anatomie, Herstel

Oeps een natte broek bij niezen

Oeps! Een natte onderbroek bij niezen. Lekker gênant. Urineverlies tijdens het niezen of hoesten of tijdens sporten. Erover praten is een taboe. Dit gebeurt niet alleen bij vrouwen die kinderen hebben gekregen, maar kan bij iedereen voorkomen die een zwakkere bekkenbodem heeft. Door de ademhaling te versterken, in combinatie met de bekkenbodem aan te pakken, zul je niet alleen minder last krijgen, maar ook een sterkere sportprestaties neerzetten. Hoe dat werkt, leggen we je uit.

Diafragma en Bekkenbodem

Het diafragma is één van de belangrijkste ademhalingsspieren. De bekkenbodem rust in het bekken en vangt de organen op. Daarnaast zorgen de spieren van de bekkenbodem voor het sluiten van de plasbuis, de anus en de vagina. Hierdoor kunnen we gecontroleerd naar de wc gaan en laten we niet zomaar alles lopen.

Nu kan het zo zijn dat deze spieren óf te zwak zijn, maar ook dat ze te sterk zijn. Kegeloefeningen kunnen helpen om deze spieren weer sterker te maken, maar soms is het nodig om ze te leren ontspannen. In dit onderstaande plaatje zie je dat het diafragma in combinatie met de bekkenbodem een soort afgesloten kamer is. Deze druk (ofwel de intra abdominale druk) wordt veroorzaakt doordat je goed adem haalt met je diafragma. Deze vlakt namelijk af als je goed inademt, en wordt een soort iglo als je uitademt. Je bekkenbodem is een soort hangmatje, waarin de organen hangen. Die twee moeten dus goed met elkaar samenwerken, anders gaat het mis en heb je een natte onderbroek.

Oeps! Een natte broek bij niezen

Op het plaatje hierboven rechts zie je ook direct wat er gebeurt als je postuur niet helemaal goed is en er komt druk vanaf het diafragma. Dan wordt de druk vooral gericht op de blaas. Bij niezen, hoesten en bij sporten waarbij je hardloopt of springt, kan die druk te groot worden. Zeker als de blaas dan niet helemaal leeg is, kan er soms wat ontsnappen. Oeps! Een natte broek!

Als je regelmatig een natte broek hebt als je niest of hard loopt of touwtje springt, dan is het enorm aan te raden om een trainer in de hand te nemen die jouw postuur en beweegpatroon eens onder de loep neemt. Samen kunnen jullie dan werken aan het versterken of leren ontspannen van de bekkenbodem, aan het postuur en aan de ademhaling.

Oeps een natte broek

Onderaan deze blog staat een Instagram Reel, waarin Alex Effer uitlegt hoe ademhaling met de bekkenbodem is verbonden.

Oeps een natte broek bij niezen

#Vangroteteentotmindset is alles met elkaar verbonden. Zo heeft stress ook invloed op je blaas. Ook de stand van je voeten heeft indirect te maken met spieren die aanhechten aan je bekkenbodem. Voordat je denkt dat er iets niet goed is aan je, je bent echt wel goed! Maar soms kun je werken aan – bij voorbeeld – je postuur, zodat je geen last hebt van ongewenst urineverlies tijdens niezen, hardlopen of springen.

In de blog Urineverlies tijdens het sporten worden deze punten nog veel uitgebreider behandeld. Wil je dus aan de slag met stressincontinentie, wil je een sterkere sportprestatie neerzetten zonder natte broek bij het niezen of springen, start bij ademhaling en je postuur.

Petra is gecertificeerd in Bekkenbodem personal training. Daarnaast heeft ze een opleiding gedaan voor functionele ademhaling. Mocht je aan de slag willen met je ademhaling, bekkenbodem en postuur, neem dan contact met ons op!

Een gedachte over “Oeps een natte broek bij niezen”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.