Geen categorie, Hardlopen

Heuveltraining voor hardlopers

Heuveltraining voor hardlopers. De Nederlanders die oostelijk wonen, zullen vast om de Randstedelingen en mensen woonachtig zijn in het westen moeten lachen, maar wat kan het zwaar zijn om een heuvel te nemen! Met eenvoudige tips kun jij de “bergen” van Nederland meester maken. “Ain’t no mountain high enough!!

Het begint allemaal met een krachtige basishouding, waarbij je de heupen netjes recht hebt en jezelf lang maakt. Je leest hoe je de heupen kantelt in deze blog

Tijdens het beklimmen van een berg moet je werken tegen de zwaartekracht. Deze wil je zo laag aan de grond houden, terwijl jij dus juist naar boven wilt.

Het is daarom niet slim om veel “airtime” te hebben als je omhoog gaat. De weerstand van je schoenen en de kracht die je levert om te lopen, brengt je naar de top!

Als je dus naar boven loopt, maak dan kleine stapjes, zodat je niet teveel airtime hebt. Neem daarnaast krachtig je armen mee. Je armen? Jazeker! Die kunnen heel wat power leveren. Hoe? Dat lees je hier terug.

Ben je bovenop? Verleng je pas en versnel daardoor! Hiermee haal je de tijd die het je kostte om naar boven te gaan een beetje in.

What Goes Up, Must Go Down

Het enige voordeel is dat zwaartekracht ook voor je kan werken. Let hierbij wel op als je last hebt van pezen of gewrichten, je lijf krijgt te dealen met iets meer krachten met de volgende techniek:

Doe je tijdens je warming up aan “hakkenbillen”? Dat is zeker wel aan te raden en vooral als er in jouw route bergen zitten (bergen/ heuvels/bruggetjes enz), want als je meer je hak naar je bil brengt als je naar beneden gaat, zul je (onder andere door het val-reflex) je andere been krachtig inzetten omhoog en door deze combinatie maar je meer “airtime” met deze grote stappen. Geen weerstand van het asfalt onder je en de zwaartekracht doet zijn werk. Probeer je op deze manier uit te laten rollen, deze grote passen geven je ongekende snelheid! Heuveltraining is ook een goede manier voor hardlopers om te leren de pas te verlengen.

Let op als je deze technieken gaat oefenen, dat je geen kuit/ achillespeesklachten hebt, of andere gewrichts- of spierpijnen. Zorg ervoor dat je goed bent opgewarmd! Stretch goed na afloop!

2 gedachten over “Heuveltraining voor hardlopers”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.