Hardlopen, Krachttraining, Ultimate Instability

Fasciatraining voor hardlopers

Door ons voornamelijk zittende bestaan, wordt het aantal vrijheidsgraden in onze beweging verkleind. Daarnaast bewegen wij als hardlopers redelijk eentonig. Het bindweefsel oftewel de fascia om onze spieren en pezen wordt stevig gemaakt door de training. Dat is aan de ene kant heel wenselijk, maar helaas maakt het ons ook stijve harken. Hoog tijd om onze mobiliteit en fascia te versterken en verbeteren!

Wat is fascia?

Zeker als het wenselijk is om een andere loophouding aan te nemen, zullen er andere vrijheden in de gewrichten moeten worden gemaakt. Bewegen bestaat grofweg uit twee delen: ten eerste de kleine hersenen, die ervoor zorgen dat je lichaam “weet” hoe het moet bewegen en twee: je fascia, het bindweefsel en de spieren en pezen die op beweging berekend moeten zijn.

Fascia en blessures

Over fascia wordt steeds meer bekend, vooral omdat het duidelijk is dat het een hele grote rol speelt in beweging. Als dit fascia niet meer soepel is, gaat het verkleven. Onder de huid zie je dat terug als “sinaasappelhuid”. In de schenen voel je dat als shin splints. In alle gewrichten herken je dat als de uiterste hoek die je kunt maken.

Te veel vrijheidsgraden is ook niet goed

Hierbij suggereren we niet dat je veel vrijheidsgraden moet hebben. Je wilt namelijk ook zeker niet hyper mobiel worden. Dat geeft namelijk vaak overstrekking van banden en pezen. Maar bijvoorbeeld in je schouderbladen en heupen is een bepaalde vrijheid wel wenselijk, bijvoorbeeld om een rechte rug te houden, of om voldoende grote passen te kunnen zetten om je tempo op te voeren.

Hoe meer vrijheidsgraden in je heupen, hoe groter je pas kan worden. Hoe groter je pas (stride) hoe sneller je kunt lopen met dezelfde pasfrequentie

Doe zelf de mobiliteitstest

Hoe “vrij” zijn jouw schouderbladen? Ga maar eens met je rug tegen de muur staan, met je handen omhoog. Houd je ellebogen en handen op elk moment tegen de muur, net als je rug. Kun jij je handen in een schoolslag beweging naar beneden bewegen zonder ellebogen en handen van de muur af te halen? En als hardloper: Hoe groot kun jij je passen maken?

Fasciatraining voor hardlopers

Als beginnende hardloper – en daar reken ik ook hardlopers toe die een nieuwe looptechniek aanleren – is het belangrijk om rustig op te bouwen. Niet omdat je conditie het niet toe laat, maar juist om het fascia aan te sterken en gereed te maken voor de sportieve prestatie. En met rustig aan beginnen, bedoel ik minuutjes opbouwen. En eigenlijk heb ik dan al een stap overgeslagen. Is je balans op orde? Met de core & balansposter die je voor slechts €5,- hier kunt bestellen, kun je de eerste goede stap zetten richting een geprepareerd lichaam, dat kan beginnen met hardlopen. Daarna volgen workouts via de methode van Ultimate Instability.


Ben je toe aan een echt goede voorbereiding? Neem dan contact met me op voor een gratis coachingssessie.

Minder blessures door fasciatraining

Mijn missie is om de hardlopers van Nederland en België, die niet naar de Olympische Spelen gaan, blessurevrij hun optimale prestatie neer te laten zetten. Dat doe ik door middel van coaching op mindset, met krachtige workouts, pittige coaching en slimme voeding. Woon je niet in de buurt? Dan is online coaching nog steeds een optie.

Ik ben Ultimate Instability Master, Hardlooptrainer en Personal Trainer in Fitness en Loop met een Lach!

4 gedachten over “Fasciatraining voor hardlopers”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.