Coaching

Hoe werkt ons brein?

Tien oktober, vandaag is het World Mental Health Day. Hoe zit het met jouw brein. Welke patronen draai jij met je reptielenbrein? Vaak horen we dat we gaan hardlopen om ons hoofd leeg te lopen. Tijdens het sporten kom je vaak op creatieve oplossingen voor problemen en kun je andere issues weer een plekje geven. Welke dingen herken jij van jezelf? Hoe mind je your step? Hoe werkt ons brein eigenlijk?

Even terug in de tijd

Twee-en-een-half miljoen jaar geleden ontstonden apen die op de moderne mens leken. Zevenhonderdduizend jaar geleden gingen de eerste mensachtigen sociale clusters vormen en slechts zeventigduizend jaar geleden vond de cognitieve revolutie plaats. We gaan communiceren. Op dit moment kunnen we via emoticons praten, hoeven we niet meer van de bank om aan voedsel te komen en we leven in een veilig land. Als je deze jaartallen naast elkaar zet, zie je hoe snel wij na de landbouwrevolutie en de industriële revolutie de digitale revolutie zijn ingerold.

De 3 belangrijke delen van ons brein

Ons brein bestaat grofweg in 3 delen. De buitenste rand, waar het rationeel denken zit, in het midden zit het gevoel en onderaan zit het bewegen, ademhalen, eten en je zelfbeeld. De buitenste rand wordt de neocortex genoemd, daarna volgt het limbische systeem voor het gevoel en de kleine hersenen en het ruggenmerg noem ik je reptielenbrein.

Het complete overlevingsmechanisme dat nog in ons huist (gelukkig maar), is eigenlijk een beetje overdue. Als je kijkt naar hoe we tegenwoordig in het leven staan, dan is de piramide van Maslow eigenlijk helemaal op zijn koppie. We hoeven niet heel hard ons best te doen om adem te halen, ons veilig te voelen of om aan eten te komen. Zelfs als thuisloze kun je altijd een dak boven je hoofd hebben.

Waar wij ons zorgen over maken, dat is of dat we genoeg promotie maken op het werk. Krijg je genoeg likes op social media? Ben je de beste partner/ ouder in je gezin? Doe je wel genoeg je best in zelf realisatie?

We moeten ongelofelijk ons best doen om erbij te horen. Ook al zeg je misschien van niet, het zit in ons reptielenbrein. In dat brein zit ook een mechanisme dat zegt dat je zoveel mogelijk je rust moet pakken om energie te sparen. En energie tot je te nemen. Je herkent het vast bij de buurvrouw die op de bank blijft zitten. Je weet hoe je moet afvallen, maar je reptielenbrein wil gewoon voedsel/snoep/eten en zich zo rustig mogelijk houden. En als er wat ergs is gebeurd, dat op je gevoelsleven slaat, dan heb je die reep Tony’s echt nodig, toch? Gek toch, hoe ons brein werkt?

De invloed van ons brein op het dagelijkse leven

Maar als je dan gaat beginnen met sporten en afvallen. Wat doe je dan als de motivatie weg is? Zit sporten in jouw mechanisme? Of slaat het helemaal de andere kant op en sport je wel overdreven veel? Misschien wel voor de Kudo’s op Strava of de likes op Insta. Waar is jouw balans gebleven? Herken je dit verhaal?

Op instagram ziet alles er rooskleurig uit

Mind your step

Burn-out en Blessures

Misschien loop jij wel weg voor dingen die in je verleden zijn gebeurd. Of voor de grote druk op je werk of in je relatie. Door slim te bewegen, maar vooral door je hoofd op orde te krijgen, krijg je ook de rust in je lijf. Dan kun je werken aan je doelen. Blessures? Die komen regelmatig juist door stress naar boven. Het gevoelsleven zit enorm verbonden met het lichaam. Mensen met een burnout hebben vaak ook een blessure te pakken.

Hoe leer je jouw brein beter kennen?

Mijn deelnemers worden gecoacht op leiderschap van hun leven. Je kunt namelijk op elk moment besluiten om je leven op een rij te krijgen. Wellicht moet je dingen uit het verleden verwerken. Met mijn opleiding tot Mindful Run coach, mijn recent aangeleerde technieken via de SPATverandert methode (lees het boek van Fabio D’ Agata: Intelligent Bewegen) gaan we jou van waarde zijn. Daarna ga je werken aan je toekomst. Dat allemaal met slim bewegen en coaching op mindset

Dus kom je niet verder? Blijf je lopen met een blessure? Wil je weten hoe jouw brein werkt? Neem contact met me op voor een gratis coachingssessie. Dan kunnen we besluiten of coaching en trainen met Bewegen met een Lach voor jou gaat werken.

2 gedachten over “Hoe werkt ons brein?”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.