Coaching

Is DNA bepalend voor je sportprestaties?

Ieder mens is anders gebouwd en zal ook anders reageren op trainingsprikkels, voeding en supplementen. Hoe komt het dat sommige mensen na een paar krachttrainingen grotere spieren krijgen en andere niet? Of hoe kan het dat sommige mensen hun conditie sneller dan anderen kunnen verbeteren? Sommige mensen hebben vaker dan anderen blessures en wist je trouwens dat sommige mensen juist niet afvallen als ze koolhydraat arm gaan eten? DNA is the Key!

Training of DNA (genetica)?

Dat maakt het voor trainers best lastig. Waar we eerder stelden dat iedereen gemaakt is om te kunnen hardlopen, is het voor de ene persoon gemakkelijker om te sprinten en de ander is een diesel die eeuwig door kan gaan. Dit zijn echt twee verschillende disciplines. Het resultaat van een sprinter of een marathonner is de combinatie van training en genetica. In dit artikel lees je daar meer over.

DNA, Desoxyribunucleïnezuur, de code van ons leven

Wij mensen bestaan uit honderd miljard lichaamscellen. Het DNA zit in de celkernen opgerold en vormt een chromosoom. In iedere celkern zit 1,8 m DNA. Het DNA bestaat uit 3 miljard nucleotiden, de “traptreden”van het DNA. De stikstofbasen in die nucleotiden hebben 4 varianten: C (cytosine), A (adenine), G (Guanine), T (Thymine). Een serie van deze basen vormen een gen. En die genen zorgen voor de codering van lichaamsfuncties en maakt ons uniek.

Je DNA bepaalt jouw ideale lichaamsgewicht, hoe goed je vitamines en mineralen kunt opnemen en gebruiken. Heeft invloed op jouw eetgewoonten. Bepaalt hoe het gesteld is met jouw cardiovasculaire gezondheid, maar bepaalt ook hoe goed jij kunt omgaan met trainingsprikkels.

Hoe belangrijk zijn jouw genen en DNA?

Hoe belangrijk zijn onze genen nu werkelijk? Daar heeft het 50 jarig durende tweelingen onderzoek antwoord op gegeven. Voor vijftig procent wordt onze gezondheid bepaald door genen, de andere vijftig wordt bepaald door lifestyle en omgevingsfactoren. Overigens is dat niet voor elk onderdeel in deze verhouding. Maar duidelijk is dat DNA the Key is tot een gezond lichaam.

Door te weten waar je genetisch goed en waar minder goed op zult reageren, kunnen wij, als trainer, de deelnemers veel sterker laten groeien in hun potentie. We weten wat ze wel en vooral ook niet moeten doen als ze willen afvallen. We kunnen gerichte oefeningen en trainingen maken, zodat kwetsbare onderdelen van het lijf minder blessures zullen krijgen.

DNA voor betere wetenschappelijke inzichten

Wij willen je graag laten Lopen met een Lach. Met de inzichten van het DNA kunnen we ervoor zorgen dat je de beste trainingen, het beste voedingsadvies en gerichte krachttraining krijgt voor de kwetsbare onderdelen.

Wil je een advies van mij als trainer over je voeding, wat voor soort training geschikt is voor jou en hoe welke extra oefeningen je kunt doen? Via deze website bestel je jouw eigen sample kit. Wil jij gaan trainen met mij via Lopen en Bewegen met een Lach Dan zal er in jouw trainingsschema’s rekening worden gehouden met deze uitslagen. Zo neem je contact op.

Het is mijn doel om jou zo fit en krachtig mogelijk te krijgen, zodat je jouw doel behaalt in je zakelijk en sociaal leven, maar vooral ook op sportief gebied!

Een gedachte over “Is DNA bepalend voor je sportprestaties?”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.