Ook al weet je vaak dat je gezond moet eten en bewegen, Er is soms door de bomen het bos niet meer te zien in diëten en beweegmogelijkheden. Je “moet” en mag “niet”. Overal kun je meningen vinden. Kennis ligt op straat. Maar hoe komt het nu toch dat je altijd ruimte hebt na de maaltijd voor een toet?
Hoe werkt ons lichaam?
Voordat we antwoord geven op de vraag “waarom heb je zo vaak zin in zoet”, wil ik je toch meegeven dat ons lichaam alle drie de macronutriënten nodig heeft. Dit zijn Eiwitten (en dan vooral Aminozuren waaruit eiwitten bestaan), Koolhydraten en Vetten. Als je daar meer over wilt weten, dan kun je deze blog lezen. Daarnaast heeft het lichaam water, vitamines en mineralen nodig. Punt.

Sommige lichamen kunnen minder goed tegen bepaalde moleculen waaruit de voeding bestaat. Aziatische mensen kunnen bijvoorbeeld vaker niet tegen lactose, omdat ze dit niet goed kunnen omzetten. Dit staat in je DNA. Lees deze blog als je wilt weten hoe dat zit met jouw lijf , je kunt zelfs met korting een DNA test doen.
Wat is een FODMAP dieet?
Als jij vaak last hebt van je darmen of een opgeblazen gevoel hebt, kun je met een uitsluitings – dieet erachter komen welke voeding jouw problemen veroorzaakt. Dit doe je met een zogenoemd FODMAP dieet. De naam staat voor ‘Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden en Polyolen’. FODMAP’s zijn voor mensen lastig te verteren. Wil je eens kijken welke voeding wat in zich heeft? Kijk dan eens op deze lijst.

Tips om je goed te voelen in je lichaam
Maar goed.. terug naar de basis. Wil je aankomen of wil je afvallen? Ben je al goed op gewicht maar wil je gewoon gezond gaan leven? Dit zijn de belangrijkste tips om je goed te voelen in je lichaam:
- Slaap goed en genoeg Lees ook deze blog
- Drink voldoende water
- Eet groenten en Fruit
- Eet gevarieerd
- Beweeg, sport, maar neem ook je rust hierin
Een ander gewicht nastreven is een kwestie van bovenstaande punten opvolgen. Als je wilt afvallen, dan is het nodig dat je minder calorieën binnen krijgt dan dat je verbrandt en bij aankomen is het andersom nodig.
Waarom je vaker groenten en fruit moet eten
Wie je ook spreekt, van professor tot diëtist, iedereen is het eens over het feit dat je groenten en fruit moet eten. Hierin zitten behalve mineralen en vitamines, ook vezels. Vezels die in water oplossen zijn erg gunstig voor je: Ze maken visceuze oplossingen
binnen het maag-darmstelsel en dat heeft een aantal fijne effecten, zoals:
1) Het vertraagd passeren van voeding door de maag;
2) Het verminderd mixen van maag-darm inhoud met verteringsenzymen;
3) Verlaagde enzymfunctie;
4) Verlaagde nutriëntendiffusie (en dus vertraagde nutriëntabsorptie), welke een
abrupte reactie van bloedglucose verzwakt; (dus minder sugarrushes)
5) Veranderde doorvoertijd in dunne darm. (Bron: Henselmans PT)
En dát zorgt dus voor een langer vol gevoel.
Een Calorie (Zelfst. naamwoord) : Een beestje dat ‘s nachts in je kledingkast alle kledingstukken elke nacht een beetje kleiner maakt
Om af te vallen moet je alle macronutriënten eten
We vertellen je nu niets nieuws. Om af te vallen zul je ervoor moeten zorgen dat je alle macronutriënten binnen krijgt. Je moet alleen minder binnen krijgen dan je verbrandt. Zo simpel is het.
Hoe val je af zonder honger?
Oké… Maar hoe val je dan af zonder honger? Om dit te weten te komen, moeten we eerst kijken naar wat honger nu eigenlijk is. Of beter, we kijken naar hoe verzadiging tot stand komt. Daarvoor heeft het lijf verschillende systemen:
* Je maag rekt op als er voedsel of vloeistof in komt en receptoren geven dit aan de hersenen door
* je ogen zijn groter dan je buik: Eet jij van een groot bord, met groot bestek en pak je een grote portie, plus zet je de restjes naast jouw bord, dan wil je lijf meer en zul je die grote portie gewoon op eten. Daarnaast kan eten er smakelijker uit zien als het mooi is opgemaakt en dat registreren de hersenen ook
* De verzadigingsgraad van vezelrijk voedsel zoals groenten en fruit is heel hoog.
* Je lichaam kan verzadiging in één bepaalde smaak registreren, maar kan dan andere smaken nog wel toelaten. De smaken zijn: zout, zuur, zoet, bitter, umami
Daarom heb je na de maaltijd nog zin in zoet
Omdat je lichaam tijdens een hartige maaltijd nog niet verzadigd is in “zoet”, heb je na de maaltijd vaak nog zin in zoet. Dit verklaart waarom jij na een goed diner altijd nog ruimte hebt voor het toet (je). Zorg er tijdens jouw opschepronde voor dat je alle smaken al op je bord hebt liggen, zodat je volledig verzadigd bent na 1 bord.
Een andere theorie zegt dat je bloedsuikerspiegel zakt als je aan het eten bent en dat je daarom snel wat suikers wilt binnen krijgen. Zo ga je een after dinner dip tegen.
Als je alle macronutrienten binnen hebt gekregen en alle smaken op je bord vertegenwoordigd zijn, zul je minder zin hebben in dat toetje. Of wil je altijd ruimte wilt houden voor de toet?

2 gedachten over “Waarom heb je na de maaltijd nog zin in zoet?”