Hardlopen

Gebruik heupen bij hardlopen

Het is lastig om er in het begin aan te denken. Terwijl bijna alle hardlopers meedoen met alle plank- challenges, weet het grootste deel niet hoe ze de getrainde kracht kan toepassen tijdens het hardlopen. Hoe leer je om beter en makkelijker te lopen? Gebruik heupen bij hardlopen.

Iiopsoas

Zit je het grootste deel van je dag op een bureaustoel of op de bank? Dan heb je een grote kans dat je het lastig vindt om goed rechtop te staan en zelfs om je been goed op te tillen. Dit heeft te maken met je Musculus Psoas Major en M. Iliacus, samen de Iliopsoas oftewel de lendenspier en heupbeenspier. Deze zijn niet genoeg op spanning door je zittende bestaan. Hierdoor kantelt je bekken voorover en kun je je knie niet zo hoog optillen als je loopt.

Het is een spier die je niet ziet zitten, maar als je zou willen voelen waar die zit? Doe dan maar eens deze stretch:

Zet één been helemaal naar achter, met je knie op de grond. Buig naar voren en probeer je elleboog in je voetholte te krijgen. Voel je hem? Je zou bijvoorbeeld eens aan heupopeners kunnen gaan doen om deze spiergroep aan het werk te zetten.

Deze spieren zijn erg belangrijk bij het hardlopen en door ze op een goede manier te gebruiken, wordt je beter! Hip’s don’t lie! 

Gebruik heupen bij hardlopen

Je kantelt je bekken naar achteren door je onderste buikspieren aan te spannen, óf door je billen samen te knijpen. Kun je tegen kietelen? Zo niet? Bedenk dan maar dat er achter elke boom iemand staat die in je buik prikt. Je “schrapt” jezelf daartegen door je buikspieren aan te spannen. Vindt je dat moeilijk? Je onderste buikspieren en je heupen kun je onder andere trainen op deze manier:

Als je het lastig vindt om je buikspieren aan te spannen, dan kun je ook denken dat je een vijftig euro biljet tussen je billen moet knijpen, dat je niet mag verliezen. Ook daarmee kantel je je bekken de juiste kant op.

Waarom?

Het voordeel van een gekanteld bekken:

– je loopt minder ingezakt, daardoor komt er minder belasting op de knie en is het makkelijker om je voet goed te plaatsen onder je zwaartepunt, in plaats van ervoor. Hierdoor loop je zuiniger!

– je knieën kunnen makkelijker de lucht in, waardoor je meer momentum kunt creëren en dus meer “air-time”

– je maakt jezelf vanzelf “langer” , waardoor je longen meer ruimte krijgen om goed in en uit te ademen.

Probeer het maar eens, maar begin met korte stukjes! Bijvoorbeeld tijdens een duurloopje dat je om de minuut gaat lopen met een gekanteld bekken. Je merkt vanzelf wat het voor je kan doen!

Hips don’t lie

8 gedachten over “Gebruik heupen bij hardlopen”

  1. Vooral op het einde van lange duurlopen zak ik in door vermoeidheid. Ik probeer altijd bij alle drankposten/drinkpauzes weer even aan dit soort tips te denken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.