Krachttraining, Mobiliteit, Ultimate Instability

Postural Sway en Vrijheid(sgraden)

Wat is postural sway? Stabiliteit en balans zijn eigenlijk gekke dingen. Je lichaam krijgt de hele tijd allerlei prikkels die ze moet vertalen naar kleine aanpassingen in je lichaam, zodat je rechtop kunt blijven staan. Het vreemde is, dat jongere mensen veel meer bewegen dan oudere mensen. Dit noemen we de postural sway: de projectie van het lichaamszwaartepunt op de grond. Deze is bij gezonde mensen niet onbeweeglijk, maar zwenkt voortdurend uit naar de randen van het steunvlak. Kijk ook even naar dit filmpje. Bij ouderen worden niet alleen de randen van het steunvlak vager, ook neemt de snelheid van de bewegingsuitslag van de zwenkingen af. Dit doe je onbewust, maar is zeker wel te trainen. Zorg voor een goede postural sway door je voeten en heupen de vrijheid te geven!

Uit: “Krachttraining en Co├Ârdinatie- een integratieve benadering van Frans Bosch
Jonge mensen (links) en oudere mensen (rechts)

Het gevolg van onze mooie moderne schoenen

Onze schoenen dienen vaak niet meer alleen ter bescherming van onze voetjes tegen de steentjes en scherpe dingen op de vloer. Ze vormen onze voeten in een niet natuurlijke positie. De zachte zolen die wel stabiliteit verzorgen, bijvoorbeeld door een stevige hak, maken onze voeten lui. Als je kijkt hoe je voet er uit ziet en hoe dat zich verhoudt ten opzichte van hoe de punt van je schoen er uit ziet, is het niet gek dat je vaak pijn in je voeten hebt.

Vrijheidsgraden in de heupen

Het zelfde geldt voor je heupen. Je benen bij elkaar, altijd op dezelfde manier op een stoel zitten, lekker comfortabel met je rug hangend tegen de rugleuning. Ook dit is niet bevorderlijk voor de vrijheidsgraden van die heup. Bilspieren worden nauwelijks getraind en mede daardoor komen er veel lage rugklachten voor. Bekkenkanteling naar achteren zorgt voor een hogere tensegriteit in je lichaam. Je lichaam wordt als het ware beter uitgelijnd, waardoor je quadriceps een andere werking krijgt en ook je hamstrings en billen zijn op een betere spanning. Dit zorgt ervoor dat je veel minder snel knie klachten op loopt.

Co-contracties voor een goede brace

Voor een fantastisch uitgebalanceerd lijf wil je beginnen bij sterke voeten, die jouw postural sway optimaal houden, waardoor je verstoringen van buitenaf makkelijk herkent en vooral ook kunt opvangen. Je wilt genoeg vrijheid in je heupen, zodat je lichaam wordt “uitgelijnd” en je met co-contracties een goede brace door je hele lichaam kunt hanteren. Co- contracties werken voor een brace in je gewrichten. Het betekent dat zowel de spier die je je gewricht strekt, als de spier aan de andere kant van het gewricht, samen aan het werk zijn. Dit werkt optimaal om je lichaam te leren omgaan met verstoringen van buitenaf. Door bepaalde delen van je lijf goed te leren strekken, kunnen andere delen meer vrijheid krijgen.

Rotzakken

Met de Aquabags van Ultimate Instability leer je omgaan met verstoringen en leer je ze zelfs wat erger te maken. Juist daarvan leert je lichaam. Ook al is het in het begin best frustrerend om met deze “rot”- zakken om te gaan, leert je lijf snel te adapteren. Zelfs al binnen 1 training! Het doel is dan ook om elke serie oefeningen net een beetje moeilijker te maken, waardoor je lichaam blijft adapteren en dus sterker worden.

Op dit moment is er een maand lang “Ultimate Instability voor Hardlopers” bezig, check onze instagram pagina om te zien hoe dat eruit ziet. Mocht je zelf willen trainen met een aquabag, dan kun je deze met 10% korting hier bestellen. Vraag me even de code op via messenger!

Ben je geïnteresseerd in de nieuw maand met Ultimate Instability via ZOOM? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Een gedachte over “Postural Sway en Vrijheid(sgraden)”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.