Hardlopen

Pendelpas als hardlooptechniek

Bij het lopen in een mooie looptechniek hoort een goede pendelpas. Een pendel heeft alles te maken met een ellipsvorm waarmee je de grond onder je weg duwt. Je been slingert als de pendule van Foulcault door de lucht en trapt zo de rest van je lichaam naar voren. Tussendoor mag je ook nog in Flamingo- stand. Hoe dan?

Wat is een pendel(pas)?

Als je kijkt naar een slinger van een Friese staartklok, dan weet je dat die log heen en weer gaat en er weinig snelheid in zit. Terwijl de slinger van een scheepsklokje veel sneller heen en weer gaat. Daarom start je met je been compact naar voren brengen, in een flamingo- stand. Daarbij zorg je dat je voet in dorsaalflexie is ( je tenen richting je neus). Hierdoor kun je snelheid maken om je knie op te trekken richting je borst.

Flamingo

Vervolgens duw je die voet naar beneden, alsof je je weg wilt duwen. Je voet is nog steeds geflext, Je wilt boos de grond weg-stampen met je hele voet. Door dat weg- stampen duw je jezelf af van de grond. Je zet af en meteen maak je je been weer kort en in flamingo- stand.

Manon in een mooie pendelpas

Dit alles werkt het beste als je een goede voorspanning kunt creëren in je bovenbeen en je heup licht in retroflexie hebt gebracht. Dat is vaak nieuw voor mensen. Je kunt meer lezen over je heupen in deze blog. In dit filmpje zie je een oefening waarbij je één voet voor en op je andere knie zit. Je spant dan je bilspier aan en je merkt dan -als het goed is- dat je bekken kantelt.

Door te trainen op een mooie pendel, zul je makkelijker gaan lopen en duw je jezelf naar voren.

Met deze Ministry of Silly Walks– oefeningen kun je dit voor elkaar krijgen. Zet hem op!

Een gedachte over “Pendelpas als hardlooptechniek”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.