anatomie, Blessures, Herstel

Piriformis, pijn in de bil

Een stekende pijn uit de bilregio kan een grote bron van ergernis zijn. Vaak wordt het nog erger als je langere tijd zit of loopt of hardloopt. De Piriformis is vaak een boosdoender! In deze blog vertellen we je wat het is, hoe het veroorzaakt wordt en wat je (samen met je fysio of trainer) kunt doen om die pijn tegen te gaan. Deze blog is niet bedoeld als medisch advies, ga altijd naar je fysio om zeker te weten wat de pijn veroorzaakt!

Wat is het Piriformis syndroom?

Bij het Piriformis syndroom heb je een stekende pijn in je bil. Dit komt doordat een grote zenuw (nervus ischiadicus) die vanuit de onderrug, via de bil naar het been toe loopt, geïrriteerd raakt. Deze zenuw loopt in de bilregio tussen meerdere diep gelegen bilspieren, waarvan de Piriformis spier er één is. De Piriformis is een geniepig spiertje dat overwerkt kan raken. Door deze spier vaak te trainen (dus te overwerken), kan de zenuw geïrriteerd raken. Dat leidt tot pijnklachten in de bil en kan soms ook uitstralen naar het been.

Stekende pijn vanuit de bil, soms helemaal door naar beneden in de kuit,
kan het Piriformis syndroom zijn http://www.lopenmeteenlach.nl

Symptomen

  • Stekende pijn in de bil, vaak diep van binnen, bij zitten.
  • Drukpijn in het midden van de bil
  • Pijn aan de heup of uitstralende pijn aan de achterkant van het been.
  • De pijn verergert na lange tijd lopen of rennen of zitten
  • De pijn neemt af nadat je op je rug bent gaan liggen.

Waardoor komt dit?

Zoals eerder beschreven, het komt doordat de Piriformis teveel doet. Daardoor krijg je hypertrofie oftewel spiergroei en kan de spier tegen de zenuw gaan drukken. Als je meer wilt weten over spiergroei, lees dan ook de blog “Kunnen hardlopers gespierd worden”? Het kan ook zijn dat er teveel spanning op zit. Maar hoe komt het dat hij teveel werkt?

Het onderste deel van Musculus Gluteus Maximus en de m. Piriformis hechten allebei aan dezelfde botten en delen van de heup aan. Daardoor kan het komen dat je in plaats van de Gluteus, de Piriformis gebruikt om je been in gestrekte positie (exorotatie ) naar buiten te draaien of opzij te trekken bij een gebogen been. (abductie). Ook kan het komen doordat je geen stabiliteit in je bekken hebt, De musculus Gluteus Medius is namelijk een belangrijke heupstabilisator, samen met de musculus Iliacus aan de binnenkant. Dat kleine Piriformisspiertje heeft dan de neiging om veel van de instabiliteit te compenseren en daardoor dus overwerkt te raken.

Train jij eigenlijk je billen wel?

Soms denk je misschien dat je lekker bezig bent om je billen te trainen, maar eigenlijk ben je misschien wel bezig om juist je Hamstrings aan het werk te zetten, of de Piriformis. Bewustwording van de billen is stap één. Stap twee is te leren ontspannen in de Hamstrings en echt de billen aan het werk te zetten. Stap drie is trainen op het stabiliseren van je bekken.

Een goede manier om aan de slag te gaan met bekkenstabilisatie, begint bij het trainen van je voeten. Door sterke voeten, zullen ook de billen beter aan de slag gaan. Dat kun je zelf testen door te kijken of je langere tijd op 1 been kunt staan. Daarna kun je aan de slag met trainingsmaterialen zoals Ultimate Instability.

Bekkenbodem

Heb je op dit moment last van pijn in je billen? Heb je dan soms ook last van moeite met de stoelgang? De Piriformis is een onderdeel van de bekkenbodem en als dit spiertje overwerkt raakt, kan dit ook je stoelgang beïnvloeden. Het is daarom erg zinvol om echt aan de slag te gaan met het ontspannen en het aanspannen van de juiste spieren. Om te ontspannen, zou ik onder andere ademhalingsoefeningen aanraden. Daarnaast zou je een tijdelijke verlichting kunnen krijgen door gebruik te maken van een bal, waarmee je de spier tijdelijk prikkelt, zodat je hem daarna kunt ontspannen.

Hamstring of Bildominant?

Door de locatie van je heupbot in zijn kommetje, kan het zijn dat de Piriformis meer wordt aangetrokken. Als je namelijk Hamstring dominant bent, dan zit je femur (je bovenbeenbot) op een andere manier in het kommetje. Ook daarom is het belangrijk dat je echt zeker weet waar je billen zitten. Wil je zelf checken of je Hamstring of Bildominant bent? Check dan even deze reel:

Geeft jouw fysio je alleen dry- needling als je last hebt van het Piriformis syndroom? Dit geeft vast tijdelijk verlichting, maar om er echt vanaf te komen, is het handig om echt aan de slag te gaan met het trainen van de juiste spieren. Maak snel een afspraak, wij begeleiden alleen in Personal Training trajecten, maar ook via ZOOM.

Een gedachte over “Piriformis, pijn in de bil”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.