Krachttraining

Hoe krijg je ronde billen?

Waarom is het belangrijk om je billen te trainen? Wat doen billen voor je en waarom moet je ook andere spieren trainen? Wat heeft lage rugpijn met je billen te maken? We hebben een fantastische challenge voor je klaar staan waarbij je de billen kunt trainen in alle richtingen! Volg de 28 dagen Bootychallenge, houd onze socials in de gaten, we gaan bijna live! Wellicht krijg jij die mooie ronde billen!

De billen of de poep, zoals ze in België zeggen, hebben meerdere functies:
ze dienen als zitvlees, stabiliseren de onderste extremiteiten (je benen), stabiliseren je bekken en leveren power!

Ave Maximus

De bil heeft meer spieren dan alleen de 3 m. gluteus spieren (minimus, maximus en medius). In de laag onder deze 3 liggen nog een paar spieren die ook heel belangrijk zijn, te weten:
De musculus piriformus, de tweelingspieren m. gemellus inferior en m. gemellus superior, de m. quadratus femoris, de m. obturator externus en – internus. Verder is het interessant te noemen dat de m. illiopsoas ook door de billen heen loopt naar je bovenbeen toe. Oké leuk, die Latijnse woorden, maar wat doen al deze spieren nu eigenlijk?

De m. (musculus) Gluteus minimus zit vast aan de binnenkant van het “oor” van je bekken en loopt naar de grote knobbel die bovenop het bot van je bovenbeen zit. Hij heft je been op, draait je bovenbeen naar binnen en heft het opzij op.
Musculus Gluteus maximus oftewel de grote bilspier stabiliseert je onderrug en heft je been naar achteren op. Hij zit vast aan je bovenste bekkenrand en je heiligbeen, plus het fascia oftewel het bindweefsel van je onderrug en loopt helemaal door naar de buitenste zijkant van je bovenbeen, waar het vast zit aan je Tractus Illiotibialis. Het is de grootste spier die de vorm van je billen maakt.

Musculus Gluteus medius is een hele belangrijke spier die in onze ogen vaak wordt overgeslagen. Deze spier is een belangrijke in het stabiliseren van je bekken in het hardlopen of wandelen. Hij heft je been zijwaarts en kan het been naar binnen draaien. Hij zit vast aan de bovenste bekkenrand en de buitenkant van je bekken en loopt door naar de grote knobbel op het bot van je bovenbeen.

De m. Piriformus. Dit iritante kleine spiertje kan zeker bij dames een blessure geven. Het loopt vanaf het onderste deel en buitenkant van je heiligbeen en door je bekken heen. Het hecht ook weer aan die knobbel op je bovenbeenbot. Hij ligt evenwijdig aan de m. gluteus medius, maar dan wat lager. Het zorgt dat je je been naar buiten kunt draaien als het gestrekt is (zoals je zou doen als je een voetbal wegtrapt). Een zenuw, de nervus ischiadicus, kan precies door de vezels van dit spiertje heen lopen en het komt nog wel eens voor dat deze daardoor geïrriteerd raakt. Dit noemen we dan het piriformissyndroom.

De tweelingspieren m. gemellus inferior en m. gemellus superior liggen meer naar beneden en lopen vanaf je schaambeen naar naar je dijbeen. De functie van deze spiertjes kun je het best bekijken in deze video.

De m. Obturatorius Internus en Externus hechten op een zelfde manier aan als de tweelingspieren . Ze zorgen voor het ondersteunen van het heupgewricht in de kom.

Zitvlees

Het grootste deel van onze dag brengen we door op ons zitvlees. Daarnaast gaan onze beweging voornamelijk rechtdoor. Onze billen worden daardoor niet heel erg gestimuleerd om eens lekker aan te spannen. Lees ook terug in deze blog welk effect dat heeft op je heupen.

Veel van bovengenoemde spieren hechten aan op de bovenste bekkenrand. Hierdoor kan het gebeuren dat er òf te weinig òf teveel wordt “getrokken” aan het lumbale fascia dat daar begint. Lage rugpijn kan dus ontstaan uit te gespannen billen of te zwakke billen. Zoals met alles in het leven, is te veel trainen van alleen de billen ook niet goed. Te gespannen billen kunnen juist weer andere problemen in je lichaam veroorzaken.

Jee voeten hebben indirect effect op de stand van je bekken, dat kun je testen volgens dit filmpje. Lees ook deze blog die daarbij hoort.

Doordat onder andere de gluteus medius zorg voor stabilisatie van de benen (lees knieën en enkels), is het heel belangrijk om deze spier mee te nemen in je trainingsroutine Daarnaast is het belangrijk om je heupen en billen te blijven uitdagen in alle richtingen. Lees ook deze blog.

Ronde billen

Met de 28 dagen Bootychallenge kun je de billen goed trainen. Maar de vorm van de hele bil wordt ook bepaald door je genen. Sommige vrouwen van Afrikaanse volkeren zoals de Khoikhoi, de Bantoevolken, de Pygmeeën, de Bosjesmannen en de negrito hebben in verhouding meer vetophoping in en rond de billen (steatopygie) vergeleken met vrouwen uit andere volkeren. (Wikipedia). We gaan de cosmetische aanpassingen via een operatie hier zeker niet noemen, maar als de vorm je niet aan staat, is dat ook nog een mogelijkheid.

Wil je op een slimme manier aan de slag met het veranderen van je uiterlijk? Neem dan nu vrijblijvend contact op!

Of schrijf je hier in voor de 28 dagen Bootychallenge

2 gedachten over “Hoe krijg je ronde billen?”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.