Hardlopen, Herstel

Hoe herstel je na een schouderbreuk

Van mitella naar marathon is een blog waarin ik mijn verhaal vertel over het herstel na een schouderbreuk. Wat dit doet met mijn mindset, hoe mijn revalidatie wordt versneld en hoe het mij is afgegaan. Ik hoop hiermee lotgenoten met een blessure te inspireren en motiveren.

Van mitella naar marathon

In mijn vorige blog besprak ik hoe ik na een schouderbreuk niet meer in mezelf geloofde. Maar door de hulp van Petra word ik sterker, zowel fysiek als mentaal. Een heftige periode, na een zware operatie. Maar met hulp van Bewegen met een lach voel ik dat ik steeds weer mezelf aan het worden ben.

Van mitella naar marathon

Mentaal herstellen

Herstellen van een zware operatie is deels fysiek: oefeningen zijn enorm belangrijk en ik heb dan ook uren gespendeerd om, door middel van bewegingen, de hoek waarin ik mijn arm kan bewegen te vergroten. Maar herstellen is ook een mentaal proces. Nu het, vanaf december 2022, langzaamaan fysiek iets beter begon te voelen, kon ik ook meer met het mentale deel aan de slag gaan. Toen ik net begon te trainen, voelde ik me als een vogeltje in een kooitje. Opgesloten in mijn huis, omdat ik niet naar buiten durfde. Bang voor pijn en een nieuwe blessure.

Van mitella naar marathon

Na anderhalf jaar weer fietsen

Ik woon in Amsterdam-Noord en was, voor het ongeluk waarin ik mijn schouder brak, gewend om alles altijd op de fiets te doen. Maar na mijn ongeluk was fietsen anderhalf jaar niet mogelijk. In het begin kon ik mijn stuur niet goed vast houden en ook deed het veel pijn in mijn schouder wanneer ik een bocht om ging. Maar de belangrijkste reden die mij belette te fietsen, was het feit dat ik mijn hoofd niet naar rechts kon draaien. Doordat alles na mijn operatie zo vast zat, was er een ‘dode hoek’ ontstaan, die je zeker in het Amsterdamse verkeer niet wilt hebben. Maar nu ik, door de trainingen van Petra, mijn hoofd steeds beter kon draaien, was het eindelijk tijd om samen te fietsen! Ik was super zenuwachtig, maar we bouwden het samen goed op. We begonnen met fietsen achter de Training Boutique, gingen daarna de weg op en uiteindelijk kon ik zelfs weer over de grachten fietsen. Wat een bevrijding na anderhalf jaar!

Zo fijn om weer te fietsen!

Fysieke vooruitgang

Na een aantal mentale overwinningen deze maand, merk ik dat het fysiek ook steeds beter gaat. Petra geeft me diverse oefeningen, waardoor ik mijn arm steeds beter kan strekken en deze ook steeds verder boven mijn hoofd kan bewegen. Ook trainen we intensief mijn core en ook mijn heupen. Zowel de core als de heupen zijn heel belangrijk tijdens mijn herstel en uiteindelijk ook van groot belang tijdens het hardlopen. Ik verbaas me steeds meer over de dingen die eindelijk weer kunnen en over de stappen die ik weer kan zetten.

In december kan ik mijn arm steeds meer strekken

Hardlooptechniek

Nu het fysiek en mentaal steeds beter gaat, beginnen Petra en ik ook langzaam met hardloopoefeningen. Het lopen moet ik rustig en voorzichtig opbouwen omdat ik mijn lichaam een hele tijd niet zo heb kunnen gebruiken als ik wilde. Hardlopen was altijd super belangrijk voor me en ik ben dan ook super blij dat ik hier voorzichtig weer mee bezig mag gaan. We focussen veel op hardlooptechniek. Want door heel lang ‘vast’ te hebben gezeten en niet zo te kunnen bewegen als ik wilde, moeten we deze weer goed opbouwen. Ik merk ook dat ik de neiging heb te compenseren. Wanneer ik bijvoorbeeld mijn arm inzet tijdens het lopen, doe ik dit links veel meer dan rechts (de geopereerde kant), waardoor ik eerst ‘scheef’ ga lopen. We gaan hier samen mee aan de slag en ik hoop dat ik over een tijdje weer pijnvrij en zonder en bij na te denken kan hardlopen.

Werken aan mijn hardlooptechniek

In de maanden die volgen, bouwen Petra en ik het hardlopen langzaam verder uit. Maar daarover meer in mijn volgende blog! Daarin beschrijf ik mijn herstel vanaf januari 2023. Een nieuw jaar waarin het dan toch echt gaat gebeuren: de marathon van Chicago in oktober!

Wil je zelf weer aan de slag om jouw droom te verwezenlijken in sport? Neem dan snel contact op met Petra en start volgende week!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.