hardlopen als je ziek bent (geweest)
Hardlopen, Herstel

Hardlopen als je ziek bent

Hoe ga je hardlopen als je ziek bent geweest? Of je nu griep of corona hebt gehad, of je nu niet helemaal fit bent, in deze blog vertellen we wat over de (ongeschreven) regels en hoe je slim weer snel op je oude niveau komt. Want hardlopen geeft je energie!

Ben je vaak moe en is trap- op echt een grote uitdaging voor je? Dan is
hardlopen een geweldige manier om je conditie op te bouwen. Begin rustig en luister naar je lichaam. Start met een combinatie van wandelen en joggen, en verhoog geleidelijk de intensiteit en duur van je runs. Neem voldoende rustdagen en geniet van het proces terwijl je je conditie verbetert. Lees de blog “Hoe hardlopen opbouwen” , met een gratis opbouwschema.

Trainen als je niet lekker bent:

Helaas komt het regelmatig voor dat hardlopers me vragen of ze hun training wel moeten doen. Allereerst is het altijd belangrijk dat je naar je lichaam luistert, maar ik kan je verklappen dat als je alleen moe bent, een stukje hardlopen je juist van meer energie zal voorzien. Soms is het juist het slimste om in dat soort situaties een paar dingen te checken:

  • heb je een hogere rusthartslag dan normaal?
  • is je HRV lager dan normaal?
  • zijn er ziektesymptomen boven je sleutelbeen of daaronder?
  • heb je koorts?
Hardlopen als je ziek bent (geweest) www.lopenmeteenlach.nl

Wat te doen?

Een hogere rusthartslag dan normaal, terwijl je geen schrikreactie hebt gehad, dus geen acute stress of als je niet aan het menstrueren bent, dan kan dat een teken zijn dat je lichaam aan het vechten is tegen baccillen, virussen of andere ziektes. En ik wil je absoluut niet bang maken, maar zorg dat je lekker je vitamines neemt en houd het in de gaten.

Is je HRV lager dan normaal? Ook dit kan te maken hebben met stress, of je lichaam dat aan het vechten is tegen iets. Zorg dan vooral voor ontspanning, zoals bijvoorbeeld een easy run. Ga jezelf vooral niet pushen!

Loop de energie erin!

Heb je een volle neus, ben je aan het niesen? Dit telt als ziek zijn “boven je sleutelbeen”Net als slijm in de keel. Op zo’n moment kun je meestal nog steeds hardlopen, maar let hierbij op dat je jezelf niet teveel pusht. Doe een ontspannen loopje en “loop de energie erin”. Dit geldt alleen als je geen andere klachten hebt, zoals koorts.

Als je klachten ervaart in de borstkas, is het belangrijk om voorzichtig te zijn en medisch advies in te winnen voordat je gaat hardlopen. Deze klachten kunnen wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen die eerst moeten worden aangepakt. Luister naar je lichaam en neem geen risico’s als het gaat om je gezondheid.

Hardlopen als je koorts hebt:

Wanneer je koorts hebt, is het belangrijk om je lichaam de rust te geven die het nodig heeft om te herstellen. Ga niet hardlopen als je koorts hebt, maar wacht tot je koortsvrij bent voordat je weer begint. Luister naar je lichaam en geef het de tijd om volledig te herstellen.

Hardlopen als je koorts hebt gehad:

Na het herstellen van koorts is het essentieel om je hardlooproutine geleidelijk weer op te bouwen. Begin met lichte activiteiten zoals wandelen en voeg geleidelijk aan korte stukjes joggen toe. Geef je lichaam de tijd om te wennen aan de inspanning en raadpleeg indien nodig een arts voordat je weer volledig gaat hardlopen. De basisregel die je het beste kunt hanteren luidt bij koorts als volgt: het dubbele aantal dagen dat de koorts heeft geduurd mag je niet sporten. Heb je bijvoorbeeld vier dagen koorts gehad. dan mag je pas na acht dagen weer beginnen met sporten.

hardlopen als je koorts hebt gehad www.lopenmeteenlach.nl

Hardlopen als je ziek bent (geweest)

Het is een beetje afhankelijk van je hardlooplevel, hoe ver je eventueel terug moet gaan in je schema. Als je een week ziek bent geweest, zonder koorts, dan kun je vaak je schema oppakken waar je bent gebleven. Je hoeft geen trainingen in te halen, ga gewoon verder waar je bent gebleven.

Ben je langer dan twee weken ziek geweest, dan is het aan te raden om drie weken terug te gaan in je schema en het vanaf daar weer op te pakken.

Als je koorts hebt gehad, overleg dan met jouw trainer hoe je het beste weer kunt starten. Ik raad mijn lopers aan om zich in elk geval te houden aan de regel dat je voor elke dag die je koorts had, twee keer zoveel rustdagen pakt na je ziekte, voordat je weer gaat lopen. De eerste week na je start loop je dan alleen op gevoel. Daarna houd je de regels aan zoals die hierboven staan.

Hoe hardlopen opbouwen

Het opbouwen van hardlopen vereist geduld en consistentie. Begin met een gestructureerd trainingsschema dat is afgestemd op jouw niveau. Bouw langzaam de afstand en intensiteit van je runs op, terwijl je je lichaam de tijd geeft om te wennen aan de belasting. Vergeet niet om voldoende rustdagen in te plannen om blessures te voorkomen.

Moet je echt vanaf 0 beginnen, dan hebben we een GRATIS opbouwschema voor je gemaakt, vul het formulier in en start meteen!

Recreatief hardlopen is een geweldige manier om fit te worden en te genieten van het avontuur. Of je nu niet helemaal fit bent, koorts hebt gehad of klachten ervaart, met de juiste aanpak kun je veilig en verantwoord beginnen met hardlopen. Bouw je conditie geleidelijk op, luister naar je lichaam en neem de nodige voorzorgsmaatregelen. Geniet van elke stap die je zet en laat het hardlopen een bron van plezier en voldoening zijn. Vergeet niet te lopen met een lach!

2 gedachten over “Hardlopen als je ziek bent”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.