Hardlopen, Krachttraining

Verbeter jouw hardlooptechniek om blessures te voorkomen

Het verbeteren van jouw hardlooptechniek is belangrijk om blessures te voorkomen en optimaal te presteren. In deze blog zullen we enkele belangrijke tips en technieken bespreken die je kunt toepassen om je hardlooptechniek te verbeteren en blessures te voorkomen.

Werk aan je looptechniek

  • Zorg voor een goede lichaamshouding: Houd je lichaam rechtop, ontspan je schouders en kijk vooruit.
  • Zoek de beste voetlanding die bij jouw doel, snelheid, schoeisel en ondergrond past. : Hierover lees je meer in de blog: Voetplaatsing bij hardlopen.
  • Houd je armen ontspannen: Zwaai je armen op een natuurlijke manier, zonder te veel spanning, maar wel met genoeg kracht. Meer lees je hiervoer in de blog: Hardlopen met je armen.
hoe verbeter je jouw hardlooptechniek om blessures te voorkomen? www.lopenmeteenlach.nl

Versterk je spieren

  • Doe krachttraining: Versterk de spieren in je benen, heupen en core om stabiliteit en ondersteuning te bieden tijdens het hardlopen. Vooral de posterieure keten is erg belangrijk, omdat deze vaak het zwakst is. Lees ook deze blog.
  • Werk aan je stabiliteit en mobiliteit. Dit kun je doen door kracht te trainen in uiterste posities en te werken aan co-contractietraining.

Bouw je training geleidelijk op

  • Verhoog de intensiteit en afstand geleidelijk: Voorkom overbelasting door je training stap voor stap op te bouwen. In lagere hartslagzones kun je meer uitbouwen dan in de hogere zones. Wil je een schema leren schrijven naar de halve of zelfs hele maraton? Kijk dan even hier.
  • Luister naar je lichaam: Neem rustdagen en luister naar signalen van vermoeidheid of pijn. Je kunt ook kijken naar HRV.

Analyseer je hardlooptechniek

  • Laat een professional je techniek beoordelen: Een loopcoach of fysiotherapeut kan je helpen bij het identificeren van eventuele problemen in je hardlooptechniek en je adviseren over verbeteringen.
  • Maak gebruik van video-analyse: Neem een video van jezelf terwijl je rent en analyseer je loopstijl om mogelijke verbeterpunten te ontdekken.
Analyse van beweegpatronen www.lopenmeteenlach.nl

Het verbeteren van je hardlooptechniek is een belangrijk aspect van blessurepreventie. Door te werken aan je looptechniek, het versterken van je spieren, geleidelijk opbouwen van je training en het analyseren van je techniek, kun je blessures voorkomen en je prestaties verbeteren. Vergeet niet om altijd naar je lichaam te luisteren en professioneel advies in te winnen indien nodig.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.