Krachttraining

Kan iedereen gespierd worden?

De ene persoon lijkt nog maar naar een dumbbell te moeten kijken om een grotere biceps te krijgen, terwijl de andere super hard traint met minimaal resultaat (yep, been there…). Hoor jij net als ik bij die tweede groep en wil je graag gespierd worden? Dan vind je het waarschijnlijk af en toe erg frustrerend en demotiverend. Geen paniek! Hoe het komt dat sommige mensen meer zichtbare spiermassa kunnen kweken en hoe je deze genetische aanleg door goede training kan omzeilen? Dat lees je in dit artikel.

hypertrofie na 6 maanden trainen met persoonlijk trainingsschema
Progressie na 6 maanden trainen met een persoonlijk trainingsschema van Bewegen met een Lach

Genetische verschil in spieren en gespierd worden

Even kort door de bocht, kunnen we zeggen dat er twee type spiervezels zijn. De snelle en de langzame spiervezels. In één spier vind je bij iedereen een combinatie van deze type spiervezels. Alleen zal je bij de ene persoon in dezelfde spier overwegend meer snelle spiervezels vinden en bij de andere meer langzame. Lees ook deze blog eens.

Langzame spiervezels contraheren, zoals je al wel raadt, langzamer dan snelle spiervezels. Ze hebben daarnaast ook meer mitochondriën, waardoor ze langer kunnen doorgaan zonder te stoppen. Deze langzame vezels worden ook wel de rode spiervezels genoemd, omdat ze door de betere doorbloeding ook echt roder zijn. Langzame spiervezels hebben dus een groot aeroob (duur)vermogen.

De snelheid van snelle spiervezels is, zoals je nu wel verwacht, groter dan bij langzame spiervezels. Naast dat ze sneller zijn, zijn ze explosiever en hebben ze een groter anaerobisch vermogen. Het nadeel van deze snelle anaerobe kracht? Ze houden het niet zo lang vol. Het voordeel relevant voor dit artikel? Het aantal parallel geschakelde eenheden (sarcomeren) neemt sneller toe bij training, waardoor de spier(vezels) dikker word(en). Met andere woorden, ze groeien sneller en de gehele spier heeft een groter uitzicht.

type spiervezels snelle langzame vezels
Een spier bestaat uit spiervezelbundels met daarin spiervezels

Ben jij een duurloper die makkelijk uren rustig door kan rennen? Dan zitten er waarschijnlijk heel wat langzame spiervezels in je benen. Dit wilt echter nog niet zeggen dat je over je hele lichaam alleen overwegend langzame spiervezels hebt. Daarnaast zijn sommige spieren bij iedereen sowieso sneller of langzamer. Denk maar aan je oogspieren, die bestaan bij iedereen voornamelijk uit snelle spiervezels.

Heb ik aanleg om gespierd te worden?

Je wilt nu natuurlijk weten of jij zelf aanleg hebt om gespierd te worden. Want anders kan je er maar beter niet aan beginnen of opgeven, toch? Nee, of je wel of geen aanleg hebt, bepaalt slechts voor een deel het resultaat. Iemand die aanleg heeft om gespierd te worden, maar er niets aan doet, zal minder spiermassa hebben dan iemand die geen aanleg heeft, maar wel consistent en op de juiste manier traint. Heb je een stapje voor als je aanleg hebt en efficiënt traint? Ja, dat wel.

Hoe weet je of je aanleg hebt? Er zijn verschillende trucjes om dit te testen. Ook al zijn deze trucjes niet wetenschappelijk bewezen, ze zitten er nooit echt helemaal naast.

  1. Kan jij met je wijsvinger en duim rond de pols van je andere arm?
  2. Moet jij wel eens aan anderen vragen om een fles voor je open te maken?
  3. Is jouw ringvinger ten opzichte van de wijsvinger kleiner?
  4. Was jij als kind best pezig?
  5. Antwoord jij “ja” op (bijna) alle bovenstaande vragen?

Dan ben jij waarschijnlijk een geboren duursporter (langzame spiervezels). Moet je dan alleen aan duursport doen? Zeker niet! Hoe meer je alle aspecten van je lichaam traint, hoe veelzijdiger en sterker je in het leven staat. Zal jij ooit als powerlifter op de Olympische Spelen staan? Wellicht niet, maar dat wilt niet zeggen dat je geen enkele powerlift wedstrijd zal kunnen winnen. Met de juiste training en de juiste voeding kan ook jij gespierd worden!

Wil je zeker zijn welk type spiervezel bij jou de overhand heeft? Dan kan eigenlijk alleen een biopt het juiste resultaat geven. Al zijn er tegenwoordig ook DNA tests die beweren jouw type te kunnen bepalen (bij ons klopte de DNA test in ieder geval met wat we in het dagelijkse leven ervaren).

Grotere en zichbare spieren voor een blokjesbuik

Waarom krijg ik geen grotere spieren?

Hoe komt het dat jij geen grotere spieren krijgt? Jouw genen (en spiervezels) zitten hier voor iets tussen, maar grote kans dat ook jouw manier van trainen en voeding niet ideaal is. Zonder een goed opbouwend trainingsschema kan zelfs de beste atleet niet sterker en beter worden. Je bent dan wel lekker aan het sporten (wat beter is dan niet sporten), maar als je een fysiek doel hebt, dan heb je daar ook een speciaal schema voor nodig.

Eet jij naast al dat trainen ook voldoende? Of ben je stiekem op dieet? Om spieren op te bouwen kan je in een klein energietekort zitten, maar nog beter is om zeker voldoende te eten. Het is dus geen overbodige luxe om (even) bij te houden hoeveel je eigenlijk eet. Wil je bijvoorbeeld spieren opbouwen en eet je gemiddeld 1500 kcal op een dag (vrouw, 70kg, 1m75)? Dan is dat hoogst waarschijnlijk niet voldoende en zal je niet veel (spier)resultaat zien. Wat je best eet om goed te herstellen en spiermassa op te bouwen? Dat vertellen we je graag in een ander artikel. Of volg ons 3 delige webinar, aanmelden via deze link.

Hoe lang duurt het voor ik zichtbare spieren krijg?

Wanneer je net begint te trainen, zal je vrij snel verandering in je lichaam merken. Alle spiervezels die lang niet uitgedaagd werden, worden opnieuw aangesproken en komen in actie. Dit voel je bijna onmiddellijk en dit geeft motivatie. Na een tijdje wennen je spieren aan deze nieuwe belasting, met als gevolg dat er niet meer zo veel verandering merkbaar is. Klopt ook, want er verandert ook echt niet meer zo veel.

Wil je meer resultaat? Dan zal je met een schema moeten trainen waarin juist geprogrammeerd wordt om steeds meer resultaat te krijgen. Verwacht hier echter ook geen grote wonderen, want je zal nog steeds zelf het werk moeten doen. Dit wilt zeggen, consistent trainen en veel geduld hebben. Maar… wie geduld heeft, wordt beloond! Verwacht alleen niet dat alles wat hierboven beschreven staat in een paar weken geregeld is. Mooi getoned kan al in een paar maanden, maar wil je echt grote spieren? Denk dan eerder aan jaren in plaats van maanden en houd ook rekening met voeding, want als spieren groeien, is het daarnaast belangrijk dat er geen grote deken van vet overheen zit.

Bodybuilder met grote spieren na lang en consistent trainen

Hoe kan ik meer spiermassa krijgen?

Wanneer twee personen met hetzelfde startpunt, dezelfde voeding en verschillende genetica hetzelfde trainingsschema volgen, zullen ze andere resultaten krijgen. Tenzij je een eeneiige tweeling bent, is het dus niet zinvol om hetzelfde trainingsschema te volgen en/of dezelfde resultaten te verwachten (tenzij je gewoon graag wilt sporten/bewegen zonder doel).

Wil je wel graag resultaat? Volg dan een persoonlijk trainingsschema, houd je consistent aan de opgegeven trainingen en voed je lichaam op de juiste manier. Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan contact op voor een intake of kies onmiddellijk voor een 3-maanden-schema met coaching. Veel succes en plezier!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.