overwin je blessure met een sterke mindset www.lopenmeteenlach.nl
Blessures, Hardlopen

Overwin je blessure

Als hardloopcoach met een sterke focus op mindset, begrijp ik als geen ander dat blessures meer dan alleen fysieke uitdagingen met zich meebrengen. Het gaat niet alleen om het herstellen van het lichaam, maar ook om het versterken van de geest. In deze blog delen we enkele veelvoorkomende obstakels waarmee geblesseerde hardlopers worden geconfronteerd, en geef ik inzicht in hoe een krachtige mindset kan helpen bij het overwinnen van deze hindernissen.

Fysieke Pijn en Beperkingen:

Wanneer een blessure toeslaat, komt fysieke pijn vaak op de voorgrond. Als hardloopcoach adviseer ik mijn atleten om niet alleen te focussen op het herstel van het lichaam, maar ook op het begrijpen en accepteren van de pijn. Het is een kans om bewust te worden van het eigen lichaam en te leren luisteren naar de signalen die het geeft.

Beperkte Mobiliteit:

Blessures brengen vaak beperkingen in mobiliteit met zich mee, wat kan leiden tot gevoelens van afhankelijkheid. Als mindset-coach moedig ik mijn lopers aan om zich te richten op wat ze wel kunnen doen in plaats van te focussen op beperkingen.

Soms durf je niet eens je huis uit, omdat je bang bent om pijn te hebben door bijvoorbeeld aangestoten te worden door anderen. Dit kan ervoor zorgen dat je opgesloten voelt.

overwin je blessure www.lopenmeteenlach.nl

Verlies van Conditie:

Het behouden van conditie tijdens een blessureperiode is een uitdaging, maar het biedt ook kansen voor groei. Overwin je blessure door deze tijd te gebruiken voor het trainen van zaken waar je normaal niet aan toe komt, bijvoorbeeld het versterken van je voeten, of je bekkenbodem.

Mijn advies aan atleten is om zich te concentreren op alternatieve vormen van training, zoals zwemmen of fietsen, om de conditie op peil te houden zonder de blessure te belasten. Er zijn altijd dingen die je wel kunt, al zijn ze nog zo klein.

Het is niet gek dat je minders snel bent na je blessure, zeker als het herstel een tijd heeft geduurd.

Psychologische Impact:

Een krachtige mindset is essentieel om de psychologische impact van een blessure te overwinnen. Samen met mijn atleten werk ik aan het herkennen en omarmen van emoties, en het ontwikkelen van positieve zelfspraak om door moeilijke momenten heen te komen.

Soms gaan we samenwerken met pijn, zodat je jouw lijf weer opnieuw leert bewegen. Net als bij stretchen, leer je het centraal zenuwstelsel om comfortabel te worden in een positie die niet fijn voelt. Natuurlijk alles heel gecontroleerd en in een veilige omgeving.

Als je weer begint met hardlopen, start je vaak met een trager tempo dan voorheen. Zie dit ook als winst, want hardlopen in lagere zones zorgt – met slimme training – voor betere loopeconomie.

Sociale Isolatie:

Het gemis van sociale hardloopactiviteiten kan isolatie veroorzaken. Als coach stimuleer ik mijn atleten om verbonden te blijven met de hardloopgemeenschap, zij het virtueel. Het delen van ervaringen en steun ontvangen van medelopers kan een enorme impact hebben. Lees bijvoorbeeld ook eens de blog van Violet: Van mitella naar marathon.

overwin je blessure met een krachtige mindset www.lopenmeteenlach.nl

Onzekerheid over Hersteltijd:

Het onbekende van de hersteltijd kan zorgen voor onzekerheid en ongeduld. Als mindset-coach benadruk ik het belang van geduld en het stellen van realistische doelen. Het gaat niet alleen om het herstel, maar ook om het leren waarderen van het proces.

Angst voor Terugval:

Angst voor terugval is normaal, maar een sterke mindset kan deze angst overwinnen. Mijn aanpak omvat het geleidelijk opbouwen van vertrouwen door kleine stappen te zetten en successen te vieren, hoe klein ze ook lijken.

Als je als hardloper met een blessure worstelt, weet dan dat er manieren zijn om sterker uit deze periode te komen. Het begint allemaal met een mindset die gericht is op groei, acceptatie en veerkracht. Als je begeleiding nodig hebt bij het ontwikkelen van zo’n mindset, sta ik klaar om je te helpen. Samen kunnen we de weg naar herstel en persoonlijke groei bewandelen.

Met onderstaande knoppen kun je zelf een gratis coachingsgesprek inboeken of meer informatie opvragen over mijn begeleiding. Overwin je blessure!

overwin je blessure www.lopenmeteenlach.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.