Hardlopen

Marathonfocus

Hoe kun je blijven in je marathonfocus? In de blog Marathon Mindset vertelden we iets over de cirkels van Eberspächer en we geven je 11 tips om de marathon mindset te creëren. In deze blog geven we tips die je direct kunnen helpen als je ergens in een cirkel bent beland.

Welke focus heb je tijdens de verschillende cirkels van Eberspächer? Voor het inzicht hier nogmaals de afbeelding:

Extern of Intern?

Over de binnenste cirkel gaan we het niet hebben, want dat is de ideale situatie. In de tweede cirkel komt de afleiding van iets externs. Alles daarna is intern. Je komt in gedachten. Je wilt juist in die marathonfocus blijven, Maar hoe doe je dit?

Als je een pijntje hebt of iets van je kleding zit niet lekker, dan focus je steeds meer daarop als je niet snel actie onderneemt. Daardoor maak je het probleem soms alleen maar groter. Ik heb het nu niet over een serieuze blessure, maar over een pijntje of een ongemak. Zeker tijdens een marathon kun je van een mug een olifant maken als je geen actie onderneemt met je marathonfocus

Groot of klein?

Natuurlijk wil je eerst kijken of er een gemakkelijke manier is waarop je het kunt verhelpen. Misschien moet je wat meer rechtop lopen, of je armen meer inzetten en verdwijnt het nare gevoel. Misschien moet je je broek of sok even optrekken en zit je kleding beter. Twijfel dan ook niet om dat zo snel mogelijk te doen. Daarna is het meteen erg belangrijk om uit je hoofd te gaan.

Dit pijntje of deze afleiding is intern en klein. Focus dan (ja echt, kijk met je ogen) naar iets wat ver is en groot, zoals bijvoorbeeld een groot gebouw of een groot spandoek en blijf dit doen tot je de hele afleiding bent vergeten. Dus tegenovergesteld aan intern en klein: extern en groot.

Misschien voel je je algemeen moe en voelt je lichaam zwaar. Jouw uitdaging ligt dan dus intern maar groot. Ga dan op zoek naar een vogel in de lucht, een specifieke boomtak of iets anders wat ver weg is, maar klein is. Of zoek een loper die ver voor je loopt met X kleur shirt. Probeer te focussen op het kleinste detail.

Grote uitdagingen

Heb je een uitdaging van buitenaf? Loopt een andere loper met een andere pasfrequentie en ga je uit je ritme? Hoor je een kind gillen? Valt je oortje uit? Dit valt in mijns inziens onder klein en extern. Dan kun je een total body scan doen, waarbij je vanaf boven naar beneden gaat voelen hoe je lichaam in elkaar zit. Een andere tip is om te focussen op je ademhaling, waarbij je langer uitademt dan inademt. Klein extern wordt dan groot intern.

Is die uitdaging groter? Bijvoorbeeld is er opeens een vrachtwagen op het parcours gekomen of staat de brug open (oeps, dat zou wat zijn tijdens je marathon). Je raad het misschien al, maar start dan met te focussen op bijvoorbeeld je linker pink. Iets kleins, heel specifiek en intern.

Probeer deze tips toe te passen bij een training, ik weet zeker dat je daardoor een hele andere blik krijgt en je marathonfocus kunt verbeteren. Zonder zweverig gedoe. Veel succes!!

Lees ook de blog De comfortzone en daarbuiten eens als je meer wilt weten over hoe je jouw prestatie kunt verbeteren.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.