Blessures

Runnersknee

Een Runnersknee is een vervelende blessure die een langere tijd nodig heeft om te herstellen. Officieel is de naam het Illiotibiale band sydroom of frictiesyndroom. Soms noemen we het ook een patellopees tendinopathie.

Er zijn dus verschillende namen voor iets wat we snel een Runnersknee noemen. De pijn bij deze blessure zit vaak aan de buitenkant van de knie. Hier komt de tractus illiotibialis over de knie heen en hecht aan je tibia, oftewel je scheenbeen.

Wat gebeurt er nu? De pees van je musculus iliotibialis moet bij het hardlopen elke keer veranderen van een extensor naar een flexor van je knie (strekken of buigen). Ze dachten vroeger dat de pees elke keer, doordat hij over een zenuw schuurt bij je knie, de klachten veroorzaakt.

We doen veel meer onderzoek tegenwoordig en nu denken ze dat het niet komt door het schuren tegen de zenuw, maar doordat er teveel druk komt op de pees.

Oorzaken

Oftewel, wanneer komt er teveel druk op de zijkant van je knie? Dit kan komen door:
* éénzijdig belasten van de knie door altijd aan dezelfde kant van de weg te lopen
* voetplaatsing vóór je zwaartepunt, waardoor er meer druk op de knie komt
* te lage pasfrequentie, waardoor er langer grondcontact is en daardoor verlenging van de druk op de knie
* zwakke heupstrekking of hipdrop, waardoor er een veranderde spanning komt op de musulus illiotibialis.
* té stijve voeten.

Wij raden je aan om voor de eerste pijnverschijnselen naar een fysiotherapeut te gaan. Daarna is het verstandig om aan de slag te gaan met hardlooptechniektraining. Wij bieden dat aan in een Personal Training traject.

Wil je meer lezen over wat je kunt doen om een Runnersknee tegen te gaan of te helpen herstellen? Lees dan de blog “Wat kun je doen bij een Runnersknee”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.