Hardlopen zorgt ervoor dat je je vrij voelt. Je kan alle kanten op en je hebt er alleen maar een paar hardloopschoenen voor nodig. Helaas denken je spieren en pezen daar wat anders over. Als hardloper voer je namelijk continu dezelfde beweging uit. Hierdoor worden je spieren vaak wat korter en zit er nogal wat spanning op. Bij yoga4runners stretch je ze juist en door deze twee sporten te combineren kun je een betere hardloper worden. En dat is wat je wilt! De kracht en flexibiliteit die je op de yogamat ontwikkelt (vooral in je bekkengebied, quadriceps, hamstrings en heupflexoren) kan je helpen efficiënter hard te lopen en blessurevrij te blijven.
Logisch dat je in eerste instantie niet je tenen kan aanraken bij de stretch. Dat hoort erbij. Denk er niet aan hoe het eruit ziet, doe gewoon wat goed voelt. Mirjam, zelf yoga lerares en ultrarunner, heeft enkele bewegingen voor ons beschreven die jouw kunnen helpen voor óf na het hardlopen. En die kun je lekker thuis doen . Als je geen matje hebt, geen punt, leg even een kleedje neer waar je ontspannen op kunt liggen. Een matje kun je altijd later kopen als je gewend bent om yoga in je routine op te nemen.
Maar waarom zou je deze yoga4runners gaan doen?
Powerrrrr Zowel bij yoga als bij hardlopen bouw je spierkracht op. Yoga zorgt ervoor dat je verschillende spiergroepen traint, die je kunt gebruiken om minder blessures op te lopen.
Lenigheid Door yoga wordt je flexibel, je spieren worden verlengd. Hierdoor maak je tijdens het hardlopen ook gebruik van soepele spieren en gewrichten. Dit zorgt ervoor dat je minder blessure gevoelig bent. Na het lopen kun je ook weer gebruik maken van verschillende Yoga oefeningen die je spieren weer langer maken. Zoals bijvoorbeeld met de Zonnegroet. Heb je die al eens geprobeerd? Je vindt hem hier terug.
Chillheid Na zware inspanning is het goed om even lekker te chillen. Een yoga ontspanningsoefening is perfect om na de zware inspanning van het lopen tot rust te komen. Mirjam legt het hier uit
Breath in Breath out Je bent geneigd tijdens het lopen gejaagder te gaan ademen. Door dieper door je neus in te ademen en je uitademing langer te maken, zul je meer rust ondervinden tijdens het lopen.
Wat zeg je? Hardlopen kan gezien worden als een prestatiegerichte sport. Bij yoga leer je juist dat je niet hoeft te presteren of forceren. Je leert juist naar je lichaam te luisteren. Ook dit zal je tijdens het hardlopen helpen ontdekken wat je lichaam nodig heeft. Je leert je grenzen kennen.
Whenever, where ever Je kunt het in je eigen tijd uitvoeren op de momenten dat je lichaam er om vraagt. Hierdoor kun je gemakkelijker inspelen op de behoefte van je lichaam.
Balans Door gefocust te zijn en de oefeningen goed uit te voeren, kun je zorgen voor een betere balans. Je traint alle kleine spiertjes in je lichaam om sterk genoeg te worden om je balans te houden. Hierdoor zul je minder snel blessures oplopen.
Wat je doel voor de komende maanden ook wordt – een ongrijpbaar persoonlijk record scoren, of een zeurende blessure met wortel en tak uitroeien – yoga kan een cruciaal onderdeel zijn van je plan om sneller of blessurevrij te worden. De hoge pijngrens bij ons, hardlopers, gecombineerd met onze wil om altijd te winnen, kan ons gevoeliger maken voor blessures. Als je dus een pijnlijke of stijve plek hebt die je wilt aanpakken, overleg dan met een yogaleraar hoe je bepaalde posities kunt aanpassen, zodat je zachtjes en veilig kunt rekken.
Probeer het gewoon eens uit, maar vooral.. Ook yoga mag je doen met een Lach!